Talvi, jolloin oli lunta, pakkasta ja hiihtokilpailuja, osa 2

Vajaa kaksi vuotta sitten kaivelin vanhasta blogista (joka ei ole enää netissä saatavilla) talven 2009-2010 juttuja hiihtokilpailuista ja lumisesta pakkastalvesta. Tuona talvenahan oli riittämiin pakkasta ja paljon lunta täällä etelässäkin. Tuona talvena tuli hiihdettyä kisoja enemmän kuin koskaan sitä ennen tai sen jälkeen. Silloisessa jutussa jäätiin 13.2.2010 hiihdettyihin Kultakellohiihtoihin. Lupaisin julkaista loppuosan tuon talven jutuista lähipäivinä. Kun tuo juttu julkaistiin 30.12.2020, ei 6.12.2022 nyt ehkä ole ihan lähipäiviä, mutta nyt joka tapauksessa seuraa se luvattu osa 2.

13.2.2010 oli siis hiihdetty Kultakellohiihdot Loimaalla. Seuraava blogimerkintä löytyykin heti seuraavalta päivältä, jolloin hiihdettin AM 30 km Lohjan Muijalassa.

AM 30 km (14.2.2010)

Jo neljäs kahden kisan viikonloppu tänä talvena. Tänään hiihdettiin aluemestaruuskisojen 30 km Lohjan Muijalassa. Muijalan 3,5 km kilpalatu ei ole mikään turistilatu tai massahiihtolatu, se on ihan oikea kilpalatu. Laskut ovat vauhdikkaita ja osin mutkaisia, nousut ovat ihan riittävän kovia. Suurin nousu on 30 m, se on alun jyrkän pätkän jälkeen varsin hiihdettävä. Toinen iso nousu on reilu 20-metrinen ja se on tosi jyrkkä. Latu kierrettiin 8 kertaa eli matkaa tuli 27 km, kokonaisnousu oli mittarin mukaan 700 metriä.

Yöllä oli lähemmäs -20 pakkasta, joten keli ei ollut kaikkein liukkain, vaikka hiihdon aikana olikin enää noin -10. Jyrkät nousut olivat tosi nihkeitä, muuten suksi tuntui luistavan yllättävänkin hyvin. Kun matka oli pidempi, mitä olen koskaan kansallisissa hiihtänyt, vaikka toki massahiihdoissa on matka ollut pisimmillään 95 km, ja kun kauden luistelukisat eivät ole menneen ihan putkeen, päätin hiihtää alun rauhassa, yhteislähdöstä huolimatta. Alkuvauhtihan on aina yhteislähdössä varsin reipas, vaikka lähtisi kuinka rauhassa, mutta tänään pystyin hiihtämään kaikki 8 kierrosta varsin tasaisella vauhdilla eli alkuvauhti oli juuri sopiva. Paitsi että ainoastaan parilla ensimmäisellä kierroksella sai vetoaupua, muuten piti hiihtää yksin.

Jos oli vauhdinjako sopiva, lopputuloskin oli hyvä, eli kakkossija, hopeamitali aluemestaruuskilpailuissa. Se oli ensimmäinen AM-mitali minulle, piirinmestaruusmitaleita tosin löytyy aika monta. Vuoteen 2008 saakka hiihdettiin piirinmestaruuksista Helsingin, Uudenmaan ja Lahden piireissä erikseen. Viime talvesta alkaen on hiihdetty ns. 1-alueen aluemestaruuksista eli mukana noiden mainitun kolmen piirin hiihtäjät. Vaikka mitalin saaminen nykyään on huomattavasti vaikeampaa kuin ennen piirinmestaruuskisoissa, sitä mukavampi mitali on joskus saada.

Päivän keli tuli jo kuvattua, voitelu oli hyvin yksinkertainen eli Swixin LF6. En nähnyt ketään, jolla olisi suksi luistanut paremmin, joten yksinkertaisella ja halvalla voitelulla pärjää näillä keleillä loistavasti. Toki suksen täytyy olla hyvä.

Pakkaset ne vaan jatkuivat, seuraavana viikonloppuna Nurmijärvellä oli todella kylmä kovan tuuleen takia. Muistelen, että tuona päivän piti Paloheinässä hiihtää Hopeasompa, mutta se kisa peruutettiin kovan pakkasen ja viiman takia. Paloheinässä taisi olla -16.

Nurmijärven hiihdot (20.2.2010)

Aamulla oli -22 ja kauhea tuuli, aurinko kyllä paistoi. Viivyttelin lähtöä Nurmijärvelle paljon yli sen, mitä olin suunnitellut, kun pakkasta oli Ilmatieteenlaitoksen testbedin tietojen mukaan Nurmijärvellä ja koko Etelä-Suomessa vähintään -21 klo 10 jälkeen. Mietin, josko en lähtisi ollenkaan. Sitten muistui mieleen, että hiihtokilpailuja vartenhan myydään omia lämpömittareita, ei mihinkään Ilmatieteenlaitoksen tietohin voi luottaa, puhumattakaan jostain tiesäätiedoista… 🙂 Ajattelin, että menen hiihtämään lenkin Nurmijärvelle, jos kisaa ei ole, kun siellä latu kulkee metsässä eikä tuuli sovi sinne. Ja ajattelin, että kisan alkua on vähintäänkin siirretty, jos se hiihdetään.

Tulin paikalle hiukan reilu puoli tuntia ennen omaa lähtöä ja sitten tulikin kiire, kun selvisi, että hiihdetään alkuperäisen aikataulun mukaan. Auton mittari näytti -19 ja se näyttää yleensä asteen tai pari todellista lämpimämpää. Virallinen mittari näytti -17. Nokialaisen uuden karttaohjelman paikannukseen perustuva säähavaintotieto näytti pakkasen ja tuulen yhteisvaikutukseksi -34. Metsässä tuuli vain paikoin, mutta maaliaulueella, urheilukentällä sitäkin enemmän.

Kisalatua verryttelyksi kiertäessä ei ollut oikein kisafiilis, tuntui liian kylmältä tänään. Niinpä päätin lähteä kisaan hiukan normaalia kisavauhtia rauhallisemmin. Reipasta lenkkivauhtia olikin lopulta ihan mukava hiihtää, mutta yhtään jos yritti ylämäessä lisätä vauhtia, happi ei kulkenut. Reippaasta lenkkivauhdista huolimatta eroa kärkeen ei tullut enempää kuin puolitoista minuuttia, joten ehkäpä mutkin osasivat tehdä vaan lenkin lappu rinnassa. Keskisyke oli noin 5 pykälää alempi kuin normaalisti kisassa, joten vauhti oikeastikin oli rauhallisempi.

Voitelu oli tänään (taas) hyvin yksinkertainen eli luistona alkukaudesta tuttu Swixin LF4 ja pitona Swixin vihreä ja VR40. Eihän tuollaisella kelillä mikään hyvin luista, mutta hyvin suksi pelasi. Ja toinenkin suksi…

Hiljaista ladulla (21.2.2010)

Mätäkivi 21.2.2010

Lunta tuli illalla ja yöllä kovan tuulen kanssa ja päivälläkin tuulta riitti niin kuin eilenkin. Hiihtämään piti silti päästä, vaikka pakkasta oli -19 ja tuulivaikutuksen kanssa se vastasi -31 astetta. Kun laittaa silkkihupun pipon alle ja sen alle vielä hengitysilmanlämmittimen, näissä keleissä voi vallan mainiosti hiihtää. Lähinnä varpaille tulee vähän kylmä. Kovin moni muu ei ollut hiihtämään lähtenyt ja tuuli ehti tuiskuttaa ladun paikoin umpeen, vaikka koneen menosta ei kovin pitkää aikaa ollut. Siellä, missä tuuli ei osunut ladulle, oli oikein hyvä hiihtää hyvällä ladulla. Lunta taitaa olla noin 70 cm, joten ei tarvitse hiekalla hiihtää.

Vaihteeksi tuli otettua yksi kuvakin ladun varrelta, Mätäkivenmäeltä, Mätäkiven muuntajan luota. Varsinkin juuri Mätäkivenmäellä maisemat ovat sellaiset, että harvoin vastaavaa täällä etelässä pääsee näkemään.

Noina aikoina ei ollut sellaisia puhelimia, joilla olisi saanut kovin hyviä kuvia. Niinpä kuvia tuon vuoden blogissa on vähän. Noihin aikoihin tein kuitenkin hommia, jossa olin tekemisissä mobiililaitteiden kanssa, tai eihän silloin vielä ollut muita mobiililaitteita kuin puhelimia, joten aina oli jotain testattavana ja kohtuullisia kuvia kuitenkin on näköjään sillonkin jo saanut.

Talvimaisema hienoimmillaan (24.2.2010)

Vanhan Mätäkiven lenkin kallio 24.2.2010

Tänään oli aurinkoinen pakkaspäivä ja ehdin hiihtämään auringon vielä paistaessa. Kyllä maisemat vaan ovat hienoja, ne kaikkein tutuimmatkin, kun lunta on nyt niin paljon. Helsingin Kumpulan mittauspisteessä virallinen lumensyvyys on parhaillaan 80 cm. Mätäkivenmäessä kiertää vanha reilun parin kilometrin pituinen lenkki, jota aikanaan on tullut paljonkin kierrettyä. Nykyään ladut ajetaan isolla koneella, joka ei tuolle lenkille mahdu, mutta välillä se ajetaan moottorikelkalla. Lenkki on hieno, monenlaista maisemaa osuu matkan varrelle, vaikka lenkki ei ole kuin sen reilu pari kilometriä. Lenkin alusta, tai lopusta, olikin jo kuva viime sunnuntailta.

Osa lenkistä kulkee vanhan mäntytaimikon läpi, siellä on lunta puissa alas asti. Kuvan kohta on erityisen hieno illalla pimeässä, sitä pitää oikein pysähtyä ihmettelemään, mutta kuvaan sitä ei siinä valaistuksessa millään saa. Mutta hieno se on valoisassakin. Muutama sata metriä eteenpäin latu kulkee pätkän kalliomaastossa, kuvasta ei ehkä ihan ensimmäiseksi tule mieleen, että se on 25 km Helsingin keskustasta.

Vanhan Mätäkiven lenkin lumista mäntytaimikkoa 24.2.2010

Aamuavanto (26.2.2010)

Aamun avantouinti Kuusijärvellä 26.2.2010

Juuri hienompaa uintiaamua ei voi enää olla kuin oli eilen. Kuusijärven avannossa oli 20 sorsaa. Taitaa olla sula vesi vähissä, kun ovat tämän talven asustaneet Kuusijärven kahdessa avannossa. Töölönlahden sulassa sorsia on niin paljon, että vesi ei juuri välistä näy. Niitä on ollut aikaa katsella, kun juna on viime aikoina seisonut aika pitkäänkin juuri sillä kohdalla.

Sitten takaisin kilpahiihdon pariin, tällä kertaa Finlandia-hiihdon.

Finlandia-hiihto (27.2.2010)

Finlandia-hiihdon maali Lahden hiihtostadionilla 27.2.2010

Kaksi kuukautta oli yhteen menoon pakkasta, kunnes tuli Finlandia-hiihdon aika ja lämpötila nousi nollaan ja hiukan plussan puolelle. Ei silti, kyllä se mukavampi oli näin kuin viikon takainen -20 ja kova tuuli. Keli oli silti varsin haastava. Yöllä oli tullut 5 cm kosteaa lunta, lämpötila oli jo aamulla hyvin lähellä nollaa ja kosteus oli täydet 100 % sakean sumun takia. Haasteena oli nimenomaan se, miten saada suksi toisaalta pitämään liippaladulla ja toisaalta olla jäätymättä ladun vieressä irtolumessa ja varsinkin haarakäyntinousuissa. Näytti siltä, että aika monella voitelu ei ollut ihan kohdallaan. Oli lipsuvilla suksilla hiihtäviä ja toisaalta sellaisia, jotka joutuivat aina mäen päällä hankaamaan lunta pois suksen pohjasta.

Oma voitelu onnistui hyvin sekä luiston että pidon osalta. Luistona oli Swixin LF4 + LF6 + HF7BD + FC8 ja pitona ensin Swixin pohjavoide VG35 ja blå extra raudalla, sitten pari kerrosta VR60, sitten kolme kerrosta VR55 ja päälle kerros VR50.

Finlandia oli tänä vuonna 50 km pitkä. Nousua tuli mittarin mukaan 630 metriä. Alku ja loppu olivat varsin mäkisiä, mutta välillä oli hyvinkin pitkiä tasaisia pätkiä. Nuo tasaiset olivatkin tänään se suurin ongelma. Kun tavallisissa hiihtokisoissa tasatyöntöpätkät ovat pisimmilläänkin vain muutamia satoja metrejä, massahiihdoissa työnnettävää voi olla kilometrejä yhteen menoon. Esim. tänään Orinkarkauksen ja Työtjärven huoltopaikkojen väli oli pelkkää tasatyöntöä ja tasainen jatkui jonkin matkaa Työtjärven jälkeenkin, kaikkiaan noin 8 km. Vaikka tasatyöntöäkin on toki harjoiteltu ja tehty jokunen pelkkä tasatyöntölenkkikin, ei se silti riitä Finlandiassa tai muissa massahiihdossa. Muuten kyllä jaksaisi hiihtää, mutta tasatyöntö alkaa jossain vaiheessa ottaa voimille. Tänään ongelmaa lisäsi pehmeä pohja, sauvat menivät monin paikoin pohjasta läpi, parhaimmillaan, tai pahimmillaan, jopa maahan asti. Ne reitit, joissa on latu koko talven, olivat riittävän kovia, muut, jopa puolet reitistä, taas aivan liian pehmeitä. Latu oli vielä kohtuullisen hyvä, mutta varmaan se oli aika heikko loppupään lähtijöille.

Lopputulos oli kaikesta huolimatta ihan hyvä. Lähdin toisesta lähtöryhmästä, ihan omasta toiveesta, kun kuvittelin, että saa hiihtää tasaista vauhtia. Toisinhan siinä kävi, kun jouduin ohittamaan noin 350 ensimmäisen ryhmän hiihtäjää, jotka olivat lähteneet 10 minuuttia aikaisemmin. Mutta siitähän voi syyttää vain itseään, ykkösryhmän paikka oli kylä tarjolla.

Finlandian lähtö on Lahden hiihtostadionilla ja samassa paikassa on maalikin. Koko reitin suurin nousu on heti suoraan lähdöstä, lopussa sama mäki lasketaan alas.

Piti oikein etsiä tulokset netin syövereistä ja katsoa, miten tuossa kisassa kävi. Kari Varis voitti ajalla 2.21.43 ja minä olin sijalla 117. ajalla 2.50.49.

Jämin kisat (13.3.2010)

Tänään oli aika palata kansallisten hiihtokilpailujen pariin, kun kaksi edellistä viikonloppua kuluivat Finlandia-hiihdon ja puulaakihiihtojen parissa. Tai no, onko puulaakihiihto oikea nimitys niille kekkereille, pohtikoon sitä, jos sattuu tietämään mistä kekkereistä on kysymys. Tänään joka tapauksessa hiihdettiin XXXX Jämin kisat eli ihan ensimmäistä kertaa Jämillä ei hiihdetä ja onhan siellä ollut SM-kisojakin. Itselleni Jämi oli uusi tuttavuus, kun jopa 2004 Jukolan viestikin jäi väliin.

Täytyy sanoa, että päivän kisalatu ei ollut ihan kesy ja kyytikin oli aika kylmää, tapahtui siis paluu arkeen viime viikonlopun jälkeen monessakin mielessä. Ladulla oli aika monta nousua ja ne olivat aika jyrkkiä ja pitkiäkin. Muutama ”ei ihan helppo” laskukin oli tarjolla, kuten myös sitä kivaa, että kiivetään iso nousu harjun päälle ja työnnellään siellä palan matkaa ilman palautusta. Ja jos ei latu ollut ihan helppo ei se ollut ihan lyhytkään. Viiden kilometrin latuhan on tietysti aina viisi kilometriä pitkä, mutta tämä latu oli kaksi kertaa kierrettynä 11-12 km. Niinpä yleisen sarjan voittaja hiihti ”kympin” 31 minuuttiin ja allekirjoittanut 34.45.

Viikolla oli täälläkin monta päivää lämpötila reilusti plussan puolella kuten etelässäkin eikä täällä satanut eilen uutta lunta. Ja pakkasta oli viime yönä ja tänään päivälläkin. Niinpä täällä piti olla liisterikeli ja voitelin eilen illalla liisterisukset. Otinpa ihan varmuuden vuoksi mukaan myös nollakelin sukset ja laitoin niihin pohjavoiteen, josko olisikin sellainen keli, että purkillakin saisi pidon. Pieleen meni. Oli -6 ja kisaladun lumi oli tosi kylmää ja kuivaa, siis kunnon pakkaskelin suksen keli. Ei tarvinnut koskea liisterisuksiin, mutta eihän se nollakelin suksikaan luistanut kuivalla pakkaslumella. Pidon sen sijaan sai tosi hyväksi, alle Swixin ja VR55 ja päälle VR45. Kun oli laiska, luistona oli vaan LF6, mutta tuskinpa se HF7 päälle laitettuna olisi paljon liukkaammaksi suksea tehnyt, kun kuvio pohjassa oli ihan liian karkea. Ei se oma hiihtokaan kauden parasta ollut, mutta ylämäkien kiipeäminen sujui teknisesti erittäin hyvin, joten perinteisen tekniikka on kyllä hyvässä kunnossa.

Kisa oli yhteislähtökisa, kaikki 50 kympin hiihtäjää lähtivät yhtä aikaa. ”Vanhat” miehet saivat lähteä takarivistä, mikä osoittautui oivaksi paikaksi, koska kolmasosa porukasta lakosi hankeen 300 metrin jälkeen pienen laskun jälkeisessä kapeassa U-mutkassa. Takarivistä lähteneet ehtivät juuri ja juuri kiertää kaaoksen.

Eikä tämä hupi vielä tähän loppunut. Huomenna hiihdetään väliaikalähdöllä sama ”kymppi” vapaata. Saas nähdä, miten luistelu kulkee, kun takana ei viimeisen kuukauden ajalta ole hirmu montaa luistelulenkkiä ja edellisestä vapaan kisasta on jo kuukausi. Mutta eipä ainakaan pääse helpolla huomennakaan. Onneksi tuli otettua mukaan ne pakkaskelin luistelusukset, ihan vaan siksi, kun kyllähän boxiin mahtuu… Mutta nyt on aika siirtyä kylpylän puolelle, olen yötä Ikaalisten kylpylässä.

Kevätaamu (14.3.2010)

Ei tämä nyt ihan tyypillinen kevätaamu ole täällä Ikaalisissa, tai Ikaalihih, niin kuin se taidetaan sanoa paikallisella kielellä. On maaliskuun puoliväli, pakkasta on -7 ja lunta pyryttää raikkaan tuulen kanssa. Mutta ei se haittaa, nyt pitäisi olla hyvät sukset ja vielä illalla kunnolla voideltuna.

Se on hiihtokilpailuaamuna aina mukavaa, kun herää, katsoo ulos ja toteaa, että päivän kelille löytyy todella hyvät sukset. Ei sillä silloin niin väliä ole, millainen se keli on.

Jämin kisat, osa 2 (14.3.2010)

Jämin maisemia 14.3.2010

Alkoihan se aurinkokin paistaa, mutta pakkasta oli päivälläkin -7. Keli oli siis suhteellisen nihkeä pakkasen ja uuden lumen takia. Heti alkuverryttelyssä piti mitata gps:llä ladun pituus. Eihän se ollut kuin 5,4 km eli ei tullut ihan 11 km kahdesta kierroksesta.

Luistelu ei ole ollut tänä talvena ihan parhaimmillaan missään kisassa, itse asiassa tämän päivän hiihto oli kauden aikaisempiin luistelukisoihin verrattuna kohtuullisen hyvä. Mutta eihän se hyvältä tuntunut, alkuverryttelyn jälkeen olisi tehnyt mieli hiihtää perinteistä. Ainoa vaan, että tänään ei reitille ollut tehty latua ollenkaan, edes laskuihin. Onneksi tuli otettua varmuuden vuoksi matkaan pakkaskelin luistelusukset ja kun viitsin ne vielä eilen illalla voidella (Swix LF6 + HFBD7), tänään ei suksen takia hävinnyt yhtään. Niinpä tänäänkin tuli kotiin kannettavaksi ja palkintokaapin täytteeksi pokaali toisesta sijasta.

Tämän päivän Aamulehdessä Northugia verrattiin Saksan jalkapallojoukkueeseen. Ennenhän sanottiin, että jalkapallo on peli, jossa 22 miestä juoksee ympäri kenttää ja Saksa aina lopulta voittaa. Nyt voisi sanoa, että 50 km hiihto on laji, jossa useita kymmeniä miehiä kiertää latua yli kaksi tuntia ja Northug aina lopulta voittaa. Kyllä oli komea Holmenkollenin uusi latu, mutta olisihan se 50 km pitänyt hiihtää väliaikalähtönä, ja perinteistä. Ei olisi tainnut Northug voittaa sitä.

Seuraavana viikonloppuna pitkä pakkastalvi kääntyi keväisemmäksi ja tuli oikein kunnon vesikeli.

Rajamäki-hiihto (20.3.2010)

Etelä-Suomen hiihtokilpailut alkavat olla lopuillaan, tänään hiihdettiin yksi viimeisimmistä, Rajamäki-hiihto Rajamäen Kehityksen majan maastossa Nurmijärvellä. Kisa oli minulle jo kauden 21. ja peräti seitsemän kertaa on hiihdetty minulle uudessa maastossa ja ladulla. Niinkin läheltä kuin Rajamäeltä löytyi vielä uusi latu. Paikka ja maasto oli kyllä tuttu vuosien takaa hiihtosuunnistuskisoista, Impivaaran juoksusta ja viimeisin kerta viime syksyn kuntorasteilta.

Jos on tänä talvena hiihdetty paljon kovassa pakkasessa ja nihkeällä kelillä, tänään ei ollut kova pakkanen, mutta keli ei ollut nytkään liukkaimmasta päästä. Oli kunnon vesikeli, lämmintä oli reilu +2 astetta ja satoi vettä. Matkana oli kymppi perinteistä eli kaksi kierrosta viitosen lenkkiä, josta tänään kertyi matkaa peräti 11,3 km. Latu oli siitä erikoinen, että mäkisempi maasto oli aika kaukana, sinne hiihdettiin noin 1,5 km suuntaansa lähes tasaista, tasatyöntöä kumminkin, samaa uraa edestakaisin kummallakin kierroksella. Perälenkillä oli sitten yksi pitkähkö hiihtonousu ja pari jyrkkää haarakäyntinousua ylös jyrkkää harjun rinnettä. Perälenkki oli myös varsin pehmeä, sauvat menivät paikoin lumesta läpi.

Ei mennyt viikon takainen liisterisuksien voitelu hukkaan, nyt niille oli käyttöä melkein sellaisenaan, päälle vaan vesikelin liisteri. Suksi oli vesikelin suksi, vanha kunnon Fischerin 902, jolle se jotain sanoo ja jolle ei, se on Fischerin aikanaan erityisesti vesikelille tekemä malli, sellainen, jossa keula harottaa oikein kunnolla, kun sukset puristaa yhteen. Luistona oli pakkaskeli kova LF6, se on likaisella lumella vesikelillä hyvä voide, hylkii likaa selvästi paremmin kuin vesikelin korkeafluoriset voiteet. Tietysti joku Swixin FC10 Black Snow -pulveri likaisen lumen vesikelille olisi ollut parasta, mutta kukapa nyt pulveria tavalliseen kansalliseen kisaan laittaa. Tai ehkä joku laittaakin. Pitona oli viikko sitten laitettu KR30 (sininen) ja KR40 (violetti), liistereitä siis. Päällä oli vanhoja Swixin liistereitä, sekaisin märimmän vesikelin punainen ja vesikelin pinkki. Suksi pelasi oikein hyvin koko matkan, loppuverryttelyssä luisto oli jo huonompi, mutta sillähän ei enää ole mitään väliä.

Oma hiihto oli tänään oikein hyvä, yksi kauden parhaista. Ja vaikka kisa oli varsin kovatasoinen, lopputuloksena oli taas kerran palkintopallipaikka (kauden kahdeksas kansallisissa), tänään olikin ihan oikea palkintopalli, kolmas sija. Voittaja oli ylivoimainen, eroa vajaa kaksi minuuttia, mutta kakkossija jäi vain 11 sekunnin päähän.

Blå extra -føre (22.3.2010)

Tupurin latuja Salossa 22.3.2010

Beklager, dette er virkelig om blå extra -føre men det er på finsk i stedet for norsk. Niin, täytyy huomioida ne norjalaiset, jotka jonain päivänä päätyvät googlaamalla lukemaan tätä eivätkä ymmärrä…

Odottelin vesikelien ja kunnon pakkasyön jälkeen kovasti sitä, että pääsisi luistelusuksilla hangelle koluamaan Perttelin peltoja. Toisin kävi, tuli 5 cm uutta pakkaslunta, aurinko paistoi aamulla pilvettömältä taivaalta ja oli pakkasta -7. Siis täydellinen blå extra -føre, paras mahdollinen keli hiihtää pertsaa. Norjalaiset, jotka ehkä eksyvät tätä lukemaan, tai yrittämään lukea, tietävät kyllä mitä hakevat, mutta kaikki ei-norjalaiset välttämättä eivät. On se kaiketi tällä palstalla joskus selvitetty, mutta kysymys on siis kelistä, kun on muutama aste pakkasta ja Swixin Blå Extra -purkkivoide toimii. Ja parempaa hiihtokelihän ei kai voi olla, kuin muutama aste pakkasta ja pakkaslumi. Siitä tuo termi tulee.

Tupurin ladut olivat hyvässä kunnossa, aamulla ajetut. Neljännellä ysin kierroksella alkoi aurinkoisissa paikoissa suksi lipsua, mutta muuten oli hyvä hiihtää. Keli oli kuin Lapissa kevättalvella.

Haltiavuoren hiihdot (27.3.2010)

Etelä-Suomen hiihtokausi, kisojen osalta siis, päättyi tänään Paloheinässä Haltiavuoren hiihdoissa. Oli +4 lämmintä ja satoi vettä. Oli siis samanlainen vesikeli kuin viikko sitten Rajamäellä, nyt vaan hiihdettiin vapaata.

Tuloksena oli väsyneen miehen huono hiihto surkella suksella, joten se siitä. Hiihto on välineurheilua, sitä se oli mitä suurimmassa määrin viikko sitten ja tänään. Viikko sitten perinteisen suksi oli varsin hyvä, tänään luistelusuksi oli varsin huono. Mutta eipä hiihto juhlaa olisi ollut tänään minkäänlaisella suksella. Tämä oli kauden 22. kilpailu, mukaan on mahtunut hyviä ja vähän huonompia, tämä oli kaikkein huonoin.

Jostain kisoista on juttua enemmän, jostain vähemmän… Edessä oli vielä Lapin turnee Tornionjokilaakson hiihtocup ja historian ensimmäinen Saami Ski Race Hetasta Kautokeinoon.

Kevät (1.4.2010)

Karoliinan kahvimylly

Tänään oli ensimmäinen lämmin ja aurinkoinen kevätpäivä. Niinpä olikin sopiva hetki lähteä kohti pohjoista, jotta eivät hiihtokelit vaan loppuisi. Matkalla Vantaalta Ouluun aurinko paistoi melkein koko ajan ja auton lämpömittari näytti parhaimmillaan +11. Jossain Hartolan ja Joutsan välillä osui silmään parvi pulmusia, tai eivät ne silmään osuneet eivätkä onneksi edes tuulilasiinkaan, vilkkuvat valkoiset siivet vaan näkyvät hyvin, kun parvi lensi tummaa metsää vasten. Eli ovat siis helppoja tunnistaa. On onni, että täällä ei ole lumivarpusia, koska niiden erottaminen pulmusesta olisi hyvinkin vaikeaa. Se on aina yksi hyvä kevään merkki, kun näkee pulmusten olevan muuttomatkalla Lappiin, missä ne viettävät kesän. Alkuviikosta jo ensimmäiset joutsenetkin olivat liikkeellä ja mökin lintulaudalla oli viime viikonloppuna peippoja. Mitenkäs se olikaan, puoli kuuta peipposesta…

Ensimmäinen taukopaikka oli Karoliinan Kahvimylly Joutsan ja Leivonmäen välillä. Paikka ei ulkoa kovin kummoiselta näytä, mutta voittaa kyllä mennen tullen nykyiset saman muotin mukaan tehdä pikaruoka/kahvi/ravintola-huoltoasemat. Pullat, kakut sun muut ovat hyviä ja isoja ja kahvi hyvää. Vähän kalliimpaa tietysti on kuin huoltoasemalla, mutta niin pitääkin.

Huomenna onkin sitten ensimmäinen Tornionjokilaakson hiihtocupin kisa, Alatornion kisat. Torniossa oli vielä illalla +8 lämmintä, saa nähdä minkälainen keli on huomenna.

71. Alatornion kisat (2.4.2010)

Ihan uusi keksintö Alatornion kisat eivät ole, kun tänään hiihdettiin jo 71. kerran. Hiihtopaikka on Torniosta etelään, siis merelle päin, Puuluodon hiihtokeskuksessa. Suuria korkeuseroja ei ladulla ole, vain 18 metriä, mutta koko ajan mennään ylös tai loivasti alas, kunnon laskujakaan ei montaa ole. Ulkomaalaisia hiihtäjiä oli paljon ja kuuluttajana vanha kunnon Anssi Kukkonen, oli siis oikein kunnon isot hiihtokilpailut (yli 600 hiihtäjää).

Torniossa oli eilen ensimmäinen suojapäivä koko talvena ja heti oli +8 lämmintä. Yöllä ei ollu pakkasta ja tänään oli +2. Ladut olivat sen mukaisessa kunnossa eli sauvat menivät monin paikoin läpi, pohja oli mennyt niin pehmeäksi, suksi sentään pysyi pinnalla. Keli oli taas täydellinen vesikeli, sellainen joka ei ole yhtään karkea, niin kuin useimmiten etelässä. Käytännössä samanlainen keli, kuin viikko sitten Paloheinässä.

Kun suksessa ei ollut kunnon karkeaa kuviota, eihän se tämän päivän kelillä mihinkään luistanut. Ja kun vielä matkassa oli ainoastaan yhdet liisterisukset, piti verrytellä samoilla suksilla, se ei auttanut asiaa yhtään. Pito oli kyllä ihan hyvä, Swixin Universal-liisteri ja punainen KR60 sekaisin. Ensimmäinen 3 km meni ihan hyvin, siinä vaiheessa toiseksi tullut kaveri sai 30 sek kiinni. Lopun 7 km matkalla tulikin sitten eroa kolme minuuttia lisää. Kyllä siinä kummasti innostus hiihtää kovaa kaikkoaa, kun huomaa kuinka valtavasti laskussa tulee eroa suksella. Mutta tällaista on hiihto, välillä suksi pelaa, välillä ei. Nyt se ei ole kahdessa peräkkäisessä kisassa pelannut. Sain onneksi hotellin voitelutilassa lainaksi kuviontilaitteen, joten nyt voi toivoa, että luisto olisi huomenna vähän parempi kuin tänään. Huomenna on siis vuorossa Pellon hiihdot Ritavaaran hiihtokeskuksessa.

Pitkä on historia Alatornion kisoilla, mutta valitettavasti sen kuten koko Tornionjokilaakson hiihtocupin historia ei enää jatku. Enää ei hiihdetä Puuluodossa, Ritavalkeassa eikä Ylläksellä eikä juuri muutenkaan noilla tienoilla enää. Oli hienoa, että sain noihin kisoihin kerran osallistua.

62. Pellon hiihdot (3.4.2010)

Pellon hiihdot Ritavalkean hiihtokeskuksessa 3.4.2010

Tänään hiihdettiin Tornionjokilaakson hiihtocupin toinen osakilpailu Pellon Ritavalkeassa Ritavaaran hiihtokeskuksessa, missä on SM-hiihtojakin hiihdetty. Ihan ensimmäistä kertaa ei Pellon hiihtojakaan hiihdetä järjestysluvusta päätellen.

Yöllä oli vähän pakkasta ja loska oli Torniossa hotellin parkkipaikalla jäätynyt. Päivän mittaan ilma kuitenkin lämpeni +5 asteeseen. Ritavalkeassa ladut olivat kovat ja tosi hyvässä kunnossa toisin kuin eilen Puuluodossa. Tietysti yöpakkanenkin auttoi asiaa, mutta selvästi niitä oli läpi talven ahkerasti tampattu. Latu oli aika lailla erilainen kuin eilen. Kun eilen korkeuseroa oli 18 metriä ja kokonaisnousua kympillä 260 m, tänään vastaavat lukemat olivat 66 m ja 370 m. Ensimmäiset pari kilometriä oli varsin nousuvoittoista eli aina vähän matkaa ylöspäin ja sitten muutama kymmenen metriä tasaista tai pieni lasku ja taas ylös. Kahden kilometrin jälkeen oli pitkään laskuvoittoista ja kolmeen kilometriin ladun isoin nousu 44 m. Sieltä sitten tultiinkin aika vauhdilla takaisin alas, välillä oli vain pari pientä nousua. Ja sitten toinen kierros.

Voitelu suksissa oli suunnilleen sama kuin eilen. Kun eilen suksi oli huono, tänään se oli hyvä eli iso merkitys pohjan kuviolla on vesikelillä, paljon isompi kuin voitelulla. Palkintosijoja ei näissä maisemissa näköjään tarvitse paljon hätyytellä, mutta onpahan ihan erilaisia kisoja mihin on etelässä tottunut.

Ylläksen kisat (4.4.2010)

Ylläksen kisat 4.4.2010

Ylläksellä oli tänään hiihtokilpailut. Oli tehty hiihtokilpailuihin latu, jollaisia ei nykyään hiihdetä enää edes maailmancupissa. Vaikka syytä kyllä olisi. Korkeuseroa 82 m, suurin nousu 41 m, kokonaisnousu 183 m. Eihän se näytä kovin paljon pahemmalta kuin eilinen Pellon latu, mutta se oli paljon pahempi. Kokonaisnoususta 170 metriä noustiin vajaasta kilometristä vajaaseen kolmeen ja puoleen eli 170 metriä nousua 2,7 kilometrin matkalla. Ja se on paljon se. Eikä siinä vielä kaikki, laskut olivat joko niin loivia, että niissä piti hiihtää tai sitten niin vaikeita ja mutkaisia, että niissä ei palautunut yhtään. Oikeastaan ainoa palauttava lasku oli loiva mäki lähdöstä ladun alimpaan kohtaan. Ja kun viitosen ladun kiersi kahteen kertaan, matkaa kertyi melkein 11 km.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Aurinko paistoi, oli +5 lämmintä, edellisenä yönä ei ollut pakkasta ja oli tullut vähän märkää lunta, viikon aikana oli tullut uutta lunta 30-40 cm. Oli siis niin vesikeli kuin vesikeli vaan voi olla. Ja oma sarja hiihdettiin klo 15.40 alkaen, jolloin lumi oli kaikkein märimmillään. Illemmalla, kun yleinen sarja hiihdettiin, oli jo vähän liukkaampi keli. Maalisuoralta puoli kolmen jälkeen otettu kuva kertoo sen, että keli ei iltapäivällä ollut järin vauhdikas.

Nyt on koluttu kolme Tornionjokilaakson hiihtocupin kisaa läpi, huominen kisa Ylitorniolla saa jäädä hiihtämättä. Joka päivä on ollut sellainen vesikeli, että vastaavaa ei etelässä ole oikeastaan koskaan. Sellaisella kelillä suksi joko toimii tai sitten ei, ja jos ei toimi, erot ovat tosi isot. Eilen suksi toimi, toissa päivänä ja tänään ei.

Tuosta Ylläksen kisasta on jäänyt joitain yksityiskohtia mieleen. Oma suksi oli tosiaan tuhon uuden lumen vesikeliin surkea. Ladun alku reiluun puoleen kilometriin oli loivaa laskua. Almin Juha lähti puoli minuuttia perään ja meni ohi ennen kilometrin kohtaa. Silloin tiesi, että päivän lenkistä tulisi pitkä.

Kun kaverin kanssa tehtiin loppuverkkaa yleisen sarjan kisan ollessa lopuillaan, keli alkoi hiukan rapsahtaa ja silloin taas omasta suksesta tuli täysin ylivertainen moneen muuhun verrattuna. Pienestä se on monesti kiinni suksihommissa.

Päätin tosiaan jättää viimeisen osakisan väliin osin siksi, että ajomatkaa Leviltä olisi tullut 200 km suuntaansa ja osin siksi, että olin niin väsynyt. Kun viikon päästä oli vielä Saami Ski Race, oli parempi hiihdellä viikko pitkää ja rauhallista lenkkiä Levillä.

Tähän juttuun tuli nyt jo aika paljon tarinaa, joten talven loput jääkön odottamaan osaa 3.

Advertisement
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.