Wanaja-sprintti Hämeenlinnassa

Wanaja-sprintin verryttelykartta / Punaportti / Hämeenlinnan Tarmo

Eilen oli Hämeenlinnassa Wanaja-sprintti Hämeenlinnan Tarmon järjestämänä iltakisana. Kisajärjestelyt olivat kuin isommassakin kisassa, kun tarjolla oli verryttelykartta viereiseltä alueelta. Verryttelymaastossa oli kuusi rastia. Karttaa sai joko 1:4000 tai 1:3000 mittakaavassa. Aika harvoin näitä on ollut tarjolla. Mukava oli alkuverryttely tehdä rasteja kiertäen.

Kilpailussa oli etukäteen valittavat lähtöajat niin kuin on ollut muutamissa tämän kauden kisoissa. Korona-aikana kehitelty käytäntö on tainnut tulla jäädäkseen osaan kisoja. Arki-illan kisaan se sopii erityisen hyvin. Itse valitsin aikaisen lähdön, jotta ehdin ajoissa takaisin kotiin. Joku taas varmasti ei olisi ehtinyt vielä kuudeksi ja valitsi myöhäisemmän lähdön.

Itse kisa käytiin varsin pienellä alueella, joka sopi oikein hyvin sprinttiin. Lähes koko alue oli julkisia rakennuksia, joten lupien kysyminen on varmasti ollut astetta helpompaa kuin lukemattomilta taloyhtiöiltä. Pitkällä siirtymävälillä mentiin pientaloalueen reunaa tai läpi, siellä ei pihoissa käyty.

Alku oli jonkun koulun pihalla ”kummalta puolelta kierrän” -tyyppistä suunnistusta. Taas kerran juoksin alun varsin rauhallisesti ja eroa ykkösvälillä tuli aika paljon.

Koulupujottelun jälkeen tarjottiin pitkää väliä viitoselle. Ilmeisimmällä reitillä, pitkällä suoralla kadulla, oli tiesulku, eli niin helppo se ei ollut kuin ensi vilkaisulla näytti. Onneksi aloin vilkuilla väliä jo välillä 2-3. Oikealta olisi voinut kiertää varsin selkeää reittiä, mutta päätin kuitenkin mennä sitä ”ilmeisintä” pujotellen pihojen kautta tiesulun ympäri. Oikea kierto olisi ollut 100 metriä pidempi. Rasti oli varsin ovelassa paikassa pensasaidan ”sisällä” ja meninkin siitä ohi. Gepsin mukaan siinä meni reilu 10 sekuntia.

Välit 5-7 olivat varsin selkeitä, mutta olisi pitänyt olla hereillä. 7-8 ei ollutkaan niin selkeä. Katsoin vain välin alun eli kummalta puolelta kiertää rakennus. Päätin kiertää vasemmalta, vaikka rastilta piti lähteä päinvastaiseen suuntaan kuin rastiväli. Vasta parkkipaikoilla tajusin, että minun ja rastin välissä on aita. Se piti kiertää oikealta. Lopulta vasen reitti oli optimitoteutuksella reilu 40 metriä oikeaa pidempi, mutta minä tein siitä vielä vähän pidemmän version ja taisin hetken ihmetelläkin. Taisi 20 sekuntia siihen hukkua aikaa.

8-11 olivat taas varsin selkeää pujottelua rakennusten välissä, mutta 11-12 oli tarjolla pitkät kierrot oikealta tai vasemmalta. Oikea kierto näytti paremmalta, vaikka siinä piti lähteä täysin ”väärään” suuntaan ja se osoittautui myös työpöydän ääressä lyhyemmäksi.

12-13 olisi ollut järkevintä juosta vinosti kentän poikki ja takakautta rastille, olisi ollut selkeä ja suoraviivainen reitti. Pujottelin suoraan ja juoksin kertaalleen harhaan heti kadun ylityksen jälkeen. Gepsi näyttää virheeksi 12 sekuntia. Rastilla 13 tuli seisoskeltua jonkin aikaa ihmettelemässä reittiä viimeiselle rastille. Jotenkin sitä oli ajatellut, että viimeinen väli on helppo. Näin kyllä heti oikealta kiertävän reitin, mutta hetken aikaa yritin etsiä parempaa vasemmalta. Eihän sitä löytynyt, koska sitä ei ollut. Ja kyllä jalkakin jo alkoi painaa, ei oikein irronnut normaalia loppuvetoa tällä kertaa.

Positiivista oli, että viime kisoihin verrattuna sykereservi kapeni 15 lyönnistä 10:een. Viime jutussa taisin toivoa sen kapenevan kymmenen lyönnin verran, tai edes viiden. No, nyt sain ne viisi. Virheitä tuli tällä kertaa sen verran ja kärjen taso oli aiempia kisoja kovempi, joten tulosluettelossa se ei näy, että juoksu oli parempaa. Harmi vaan, että nyt tulee sprintteihin kuukauden tauko, seuraavan kerran Lahdessa 15.7.

Kuten alussa totesin, kisa oli mallikkaasti järjestetty. Alue oli tiivis ja lähes kokonaan ilman autoliikennettä. Rata oli vaihteleva, välillä helpohkoa suunnistusta, välillä hyviä reitinvalintoja. Tosin käytännössä kaikki kärkipään kaverit, jotka reittinsä Liveloxiin ovat ladanneet, ovat löytäneet optimireitit kaikilla väleillä. Kartassakaan ei ollut mitään moittimista ja 1:3000 kartta on aina mukava tässä iässä ja näillä silmillä. Kyllä se onneksi alkaakin olla ikäsarjoissa jo standardi, oikein hyvä niin.

Navisportin analyysi näyttää virheiden määräksi 43 sekuntia ja hämmästyttävän samaan minäkin tässä näköjään päädyin.

Wanaja-sprintti 15.6.2022 / Tavastia / Hämeenlinnan Tarmo
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.