Hiihtoa Ounasvaaralla

Kotiaavalla Sierijärven lähellä latu oli niin ummessa, että piti arvata, mihin se jatkuu

Torstai-iltana noustiin Pasilassa autojunaan ja matkustettiin Rovaniemelle. Perjantaiaamuna käytiin ensin aamiaisella napapiirin Shellillä (oli muuten hyvä aamiainen) ja ajettiin sitten Ounasvaaran hiihtostadionin tuntumaan seuraavan yön majapaikkaan (Lapland Hotels Ounasvaara Chalets) ja saatiinkin jo huoneisto käyttöön aamulla. Saatiin vaihtaa vaatteet mukavasti sisällä ennen hiihtämään lähtöä. Ovelta oli vain sata metriä ladulle hiihtostadionilla. Oikein hyvä paikka siis hiihtoa harrastavalle.

Ounasvaaran hiihtostadion. Lapland Hotels Ounasvaara Chaletsin päärakennuksen katto näkyy lipputankorivistön oikeassa päässä.

Latuja ei ollut perjantaina ajettu ollenkaan, suurin osa oli ajettu torstaina tai keskiviikkona. Luisto ei ollut paras mahdollinen. Lähdettiin puskemaan vastatuuleen Koskenkylän lenkkiä, joka kulkee varsin tasaisessa metsä- ja suomaastossa, alkuun golf-kentän läpi (jossa muuten pelattiin talvi-golfia). Jossain vaiheessa latu lähti nousemaan kohti Ounasvaaran laelta kohti Sierijärveä menevää latua.

Sierijärven länsipäästä laskettiin alas suolle ja hiihdettin Kotiaavan yli etelään Kurijärven laavulle. Varsinkin Kotiaavalla tuuli oli tuiskuttanut ladun niin umpeen, että piti arvata, mihin se jatkuu. Pakkasta oli pari astetta ja lumi varsin kuivaa, se siis lensi hyvin tuulessa. Kurijärveltä käännyttiin kohti länttä latua, jota ei kaikissa latukartoissa ole edes merkattu. Sitä pääsi Ounasvaara-Pöyliövaara-ladulle. Jatkettiin kohti Ounasvaaraa ja hiihdettiin Ounasrinteen latua Santasportin lähelle. Tällä pätkällä oli mäkeä aika riittävästi, kun kiersimme vielä vaaran päällä Isorakan lenkin. Loppu olikin sitten laskuvoittoista takaisin hiihtostadionille.

Perjantain lenkki reilu 30 km

Lauantaiaamuna syötiin Lapland Hotelsin tosi hyvä aamiainen (vastaava on ollut Kilpisjärvellä ja Pallaksella) ja lähdettiin hiihtämään. Oli erittäin nihkeä uuden lumen vesikeli, alhaalla pari astetta plussalla, ylhäällä vähän vähemmän. Tihkusadetta ja kosteaa, erittäin nihkeä keli. Hiihdettiin Santasportin kautta Isorakan laelle ja sieltä jonkun matkaa kohti Sierijärveä. Takaisin käännyttiin siitä risteyksestä, mistä eilen tultiin Koskenkylän lenkiltä ylös pääladulle. Paluumatka hiihdettiin samaa reittiä Isorakalta kuin eilen. Lenkille tuli mitta 18 km, mutta nousua oli melkoisesti ja kuten todettu, keli oli nihkeä. Hiihtostadionilta Isorakalle on korkeuseroa noin 130 metriä.

Isorakan nousun yläosa
Lauantain lenkki 18 km

Lenkin jälkeen pakattiin auto ja lähdettiin ajamaan kohti Sallaa. Alkumatkasta satoi vettä, mutta Kemijärven tienoilla sade alkoi muuttua rännäksi ja Sallassa tie oli jo luminen. Täällä onkin satanut aika paljon kosteaa lunta. Saa nähdä, millainen on huomisen hiihtokeli, sen näkee vasta aamulla.

Luminen metsä mökin ikkunasta Sallassa Sallatunturin juurella
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.