Aina vaan kylmempää, ja myös hienompaa

Latusillalta Iisakkipään suuntaan

Eilen oli isot lämpötilaerot tunturin ja laaksojen välillä ja tuulta oli vähän. Tänään taas oli tasaisesti -20 kaikkialla ja tuulta aika paljon. Vaikka laaksoissa ei ollutkaan ihan niin kylmä kuin eilen, päivä oli kuitenkin aika kylmä tuulen takia.

Tänään oli vähän lyhyemmän lenkin päivä. Hiihdettiin Kuutamoladun, Onninjäljen ja Oikoladun kautta Ahopään juurelle ja sieltä Laanilan kautta takaisin. Vaikka hiihdettiin sama lenkki, hiihdettiin kumpikin omaa vauhtia koko lenkki. Maisemat olivat tänään vielä eilistäkin hienommat. Päivän erikoisuuksia olivat vaaleanpunainen tunturi ja pohjoisen taivaan sävyt vaaleanpunaisesta violettiin.

Vahtamapää näkyy lumisten puiden takana Kuutamoladulta

Alkupäivinä ei täällä ole juuri lintuja näkynyt, mutta tänään näin Piispanojalla viisi lapintiaista. Ne vaikuttivat siltä, että olisivat varmasti tulleet hakemaan rusinoita ja pähkinöitä kädestä. Oli vaan turhan kylmä keli niitä ruveta syöttämään. Tiina oli nähnyt myös riekon.

Osa laduista oli tänään ajettu, osa ei. Ne ladut, joita ei ollut ajettu, olivat selvästi liukkaampia. Näillä keleillä olisi parempi, että latuja ei ajettaisi joka päivä. On ihan turhaa tuhlata resursseja ajamiseen, kun ladut olisivat paremmat ilman ajamista. Valitettavasti päivän lenkille ei osunut tänään ajamatonta latua kuin pätkä Onninjälkeä.

Hetki liukkaampaa latua Onninjäljellä, kuukin oli jo noussut.

Oikolatu oli ajettu tänään. Se oli toki liukkaampi kuin eilen, mutta ei se liukas silti ollut. Latukone oli kaivanut jonkin verran kiviä esiin, joten tarkkaan sai katsoa, ettei naarmuttanut suksia. Kun taaksepäin katsoi, pohjoiseen, maisema oli näkemisen arvoinen vaaleanpunaisen ja violetin sävyissä. Kauempana Iisakkipään rinne näkyi vaaleanpunaisena, harmi vaan, että ei ollut mukana järkkäriä ja teleobjektiivia.

Maisemaa Oikoladulta
Vaaleanpunainen tunturi

Päivän kylmin osuus oli juuri Oikolatu, siinä tuuli osui aika lailla vastaan. Myös Ahopään juurelta kohti valolatua laskiessa naamaan kävi viima aika lailla. Valoladulla tuuli ei enää osunut. Ahopään risteyksen ja Laanilan välillä, juuri ennen Laanilan pitkää laskua, oli pakko taas pysähtyä ottamaan kuvaa. Vielä Oikoladulla enemmän vaaleanpunaiset sävyt pohjoisella taivaalla olivat alkaneet muuttua tummemman violetin sävyiksi. Tällaisia värejä saa täällä usein ihailla iltapäivisin kaamoksen päätymisen tienoilla pakkaspäivinä.

Laanilan eteläpuolelta Kaunispään suuntaan

Loppulenkilläkin oli vielä hienoja maisemia katsottavaksi, mutta hyviä kuvia ei enää tullut. Vähän kylmä päivä ja nihkeä keli tänään oli hiihdon kannalta, mutta niin kuin aina täällä tammikuussa, kylmät päivät ovat niitä kaikkein hienoimpia.

Tänään kaikissa muissa mittareissa ladun varrella oli -20 paitsi Laanilan notkossa, jossa oli -23. Laanilan notkohan on yksi kylmimpiä paikkoja täällä. Pohjoisempana, Inarissa ja varsinkin Utsjoella, oli tänään lämpimämpää. Sen sijaan 35 km etelään Vuotsossa oli koko päivän -32 astetta.

Kategoria(t): Hiihto, luonto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.