Pääkaupunkiseudun tykkiladut 2021-22: Hyrylä, Oittaa, Paloheinä ja Petikko

Hyrylän tykkilatu 4.12.2021

Alkutalvi on ollut harvinaisen hyvä tykkilatujen kannalta. Kunnon pakkasjakso kesti marras-joulukuun vaihteessa parisen viikkoa. Meillä kotimittarissa oli kylmimmillään -22 astetta ja pitkään oli päivisinkin vähintään -10, öisin lähemmäs -20. On toki vähän vastaavia jaksoja ollut samoihin aikoihin ennenkin, mutta ei usein. Vuonna 2016 oli myös jo joulukuussa hyvät tykkiladut monessa paikassa.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla (Tuusula ja Kerava eivät virallisesti kuulut pääkaupunkiseutuun, mutta tässä jutussa kuuluvat) on ainakin seuraavat tykkiladut (pituus parhaan saadun tiedon mukaan 10.12.):

  • Hakunila 3 km
  • Hyrylän urheilukeskus 1,2 km
  • Keinukallio 1,2 km
  • Leppävaara 3 km
  • Mustavuori 1 km
  • Paloheinä 3 km
  • Petikko 2,6 km (1,3 km suuntaansa)
  • Oittaa 5 km

Hyrylässä Tuusulan Voima-Veikkojen porukka vahtii tykkejä öisin ja viikonloppuisin, Tuusulan kunta arkisin ja kunta myös tekee ladun. Sama työnjako on Keravan Keinukalliossa Keravan Urheilijoiden ja Keravan kaupungin välillä. Muissa paikoissa Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit huolehtivat kokonaisuudessa lumen tykityksestä ja latujen tekemisestä.

Noista laduista olen reilun viikon sisään käynyt testaamassa neljä: Hyrylä, Paloheinä, Petikko ja Oittaa. Hyrylä on nykyään ”kotitykkilatu”, koska se on lähin. Ensimmäisen kerran kävin Hyrylässä tänä vuonna viime viikon keskiviikkona 1.12., jolloin latua oli valmiina vasta 300 m. Meni se tunnin lenkki siinäkin, kun sattui vielä kaveri ladulle samaan aikaan. Viimeisen viikon ajan Hyrylässä on päässyt hiihtämään reilun kilometrin mittaista latua, jossa on osin hiihdetty molempiin suuntiin. Ilmeisesti tänään on avattu kentän lounaispuolta kulkeva ura eli urheilukentän pääsee nyt kiertämään. Eilen siinä oli jo pohja tasattu, mutta ei vielä latua tehtynä. Lumetus on käynnissä rullahiihtoradan perälenkillä.

Tänä vuonna tykkilatu kiertää rullahiihtorataa, kun se parina edellisenä talvena on mennyt Sikokallion suuntaan. Minusta tämä rullahiihtorataversio on parempi, siinä on vähän enemmän korkeuseroja, vaikka varsin helppo latuhan se on, sopii varmasti kaikille. Luultavasti ensi viikolla aukeava perälenkki on sitten vielä hiukan vaihtelevampi, joskaan ei siinä nykyistä 8 metriä enempää ole korkeuseroa. Mäkiä tulee kuitenkin kolme lisää.

Hyrylän tykkilatu 1,2 km eilen 9.12.2021

Pisin latu on tällä hetkellä Oittaalla, peräti 5 km. 3,2 km metsälenkin lisäksi on auki niittylatu ja yhdyslatu kartanolle. Kun kävin siellä viikko sitten perjantaina, käytössä oli 3,2 km metsälenkki.

Oittaan tykkilatu 3,2 km 3.12.2021

Tänäkin vuonna Oittaalle saatiin auki seudun ensimmäinen latu, silloin 750 metriä rullahiihtorata ympäri. Kerran tuli sitäkin käytyä kiertämässä, jo 24.11., kun latu oli avattu edellisenä päivänä. 3,2 km kilometrin metsälenkki on seudun mäkisimpiä tykkilatuja, korkeuseroa on 29 metriä. Suurin korkeusero taitaa olla Leppävaaran uudella sprinttiladulla.

Oittaan metsälenkkiä 3.12.2021

Petikon tykkilatu tuli tutuksi joulukuussa 2016, silloin siellä käytiin monta kertaa. Se on minusta profiililtaan mukavin seudun tykkiladuista, vaikka Hyrylässä tuleekin ylivoimaisesti eniten käytyä. Ensimmäisellä kahdella kerralla, 29.-30.11., Petikon latu oli 450 m suuntaansa. 6.12. latua oli jo 1,15 km suuntaansa ja siinä oli 25 m yhtäjaksoinen nousu noin 600 metrin matkalla. Korkeuseroa on tuo samainen 25 m. Juuri tuon loivan ja hiihdettävän nousun takia tykkään Petikosta. Kuulemma tällä hetkellä latua olisi hiukan jatkettu, 1,3 km suuntaansa ja lisää tehdään. Joulukuussa 2016 siellä oli hiihdettävää 1,6 km suuntaansa, liekö se tavoite tänäkin vuonna.

Petikon tykkilatu 1,15 km suuntaansa 6.12.2021

Neljäs latu tuli testattua tänään ja se oli Paloheinä. Paloheinän ladut ovat vuosien varrella tulleet varsin tutuiksi, kun aikanaan ei tainnut välillä koko Etelä-Suomessa olla hiihdettävissä kuin Paloheinän ykkönen, Oulunkylän tekojääradan hileestä tehty latu. Viimeisinä vuosina Paloheinässä hiihtäminen on jäänyt hyvin vähiin, ainakaan viiteen vuoteen en ole sillä ennen tätä päivää käynyt. Paloheinässä on kunnossa viime vuosilta tuttu tasamaalla kulkeva kilometrin lenkki sekä vanha 1,8 km lenkki. Kun vielä teki lenkin ulkoilumajan eteen, hiihdettävää tuli tasan kolme kilometriä. Eipä Paloheinässä mikään ollut muuttunut sitten edellisen kerran, mitä nyt 1,8 km perälenkillä metsä kasvanut. Toki se varmaan muuallakin oli kasvanut, mutta siellä sen huomasi. Kilometrin lenkki tosiaan on varsin tasaista ja 1,8 km lenkillä on mennen tullen kunnon nousu ja tietysti vastaavasti lasku. Korkeuseroa on 20 metriä.

Paloheinän tykkilatu 3,0 km 10.12.2021

Neljästä hiihdetystä ladusta Oittaa ja Paloheinä ovat varmasti ruuhkaisimmat, varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin. Hyrylään ja Petikkoon mahtuu sekaan selvästi paremmin, vaikka väkeä niissäkin toki on. Sopivaan aikaan ja sopivalla kelillä kun menee, Hyrylässä voi saada hiihtää lähes yksin. Näin kävi toissa päivänä, kun pakkasta oli -18 astetta ja oltiin ladulla jo ennen neljää iltapäivällä. Hiihtäjiä taisi vähimmillään olla meidän lisäksi vain yksi tai kaksi muuta. Myöhemmin illalla oli kuulemma ollut jo paljon enemmän.

Pakkasjakso kesti parisen viikkoa ja taisivat kaikissa paikoissa tykit jauhaa lunta yötä päivää lähes koko tuon ajan. Hakunilassa ja Oittaalla taitaa olla toistakymmentä tykkiä, Hyrylässä vain kolme. Noilla pakkasilla lunta syntyi hyvin ja se oli hyvälaatuista. Laduilla lunta on nyt niin paksu kerros, että ladut eivät mene miksikään ensi viikon vesisateissa. Keskiviikkona oli -18, ensi keskiviikkona voi olla +5.

Lunta tykitettiin yötä päivää parin viikon ajan. Kuva Hyrylästä 8.12.2021.
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.