No nyt oli hiihtokeli kohdillaan, lokakuussa Saariselällä

Lenkin alussa Kuutamoladulla ei aurinko vielä paistanut

Tänään oli kyllä hiihtokeli kohdillaan. Eihän tämän hienompaa keliä voi olla lokakuussa, eikä oikein muutenkaan. Yöllä oli tullut 5 cm uutta lunta, pakkasta oli päivällä -6. Ladut olivat loistavassa kunnossa. Kun eilen oli tasayöntöpäivä, tänään laitoin pidot ja hiihdon kunnon pertsaa. Tiina luisteli tänäänkin.

Aamulla oli vähän sumuinen keli, mutta näytti siltä, että jossain vaiheessa voisi aurinkokin paistaa. Lähdettiin alkuun Kuutamoladulle. Sehän on ehkä raskain valoladuista, heti alkuun 50 metrin nousu. Suunnilleen Prospektorin ladun risteyksessä aurinko tuli vähäksi aikaa esiin sumupilvien takaa ja maisemahan oli heti entistäkin hienompi.

Sumu hälveni ja aurinko tuli esiin

Jo vähän alempana Piispanojalla aurinko taas jäi sumupilven taakse. Jatkettiin Laanilaan ja siitä kohti poroaitaa. Kunnolla aurinko ei paistanut, mutta valaistus vaihteli sumupilven paksuuden mukaan. Latu oli loistavassa kunnossa.

Laanilan ja poroaidan välillä

Vähän ennen poroaitaa aurinko alkoi yllättäen paistaa pilvettömältä taivaalla. Kakslauttaseen mennessä maisemat olivat tosi hienot, samoin takaisin poroaidan portille tullessa. Tiina lähti kokeilemaan, onko latu ajettu Kakslauttasesta Tievan kautta poroaidalle. Ei ollut. Sen sijaan poroaidalta pääsi jonkin matkaa Tievan ohi, sitten latu loppui yhteen tien ylitykseen.

Aurinko paistaa vielä lokakuun lopussa kohtuullisen korkealta, vaikka kaamos alkaa jo reilun kuukauden päästä. Päivän pituus on seitsemän tuntia (tänään 7 h 5 min, klo 8:20-15:25). Kuitenkin keskipäivän valossa on jotain samaa kuin kevättalven ilta-auringossa. Voi vaikka verrata kuvaan Tolosjoen pahdan juurella huhtikuun alussa 2014.

Keskipäivä, kuin kevättalven ilta-aurinko

Tievan piston jälkeen hiihdettiin Kiilopäälle. Matkalla kaikki peittyi taas sumuun eikä tunturia näkynyt ollenkaan. Vielä Kiilo-ojan kohdalla sumun takaa paistaneen auringon valo teki vedenpinnan hienon näköiseksi. Vain koskikara puuttui. Ylempänä, Kuurakaltion lähellä, on joskus nähty koskikara, joten kyllä se tällä talveaan viettää. Tänään nähtiin muuten ensimmäinen kuukkeli. Myös lapintiaisia on nähty muista Lapin linnuista.

Kiilo-oja, vain koskikara puuttui

Kiilopäällä syötiin lounas, lohikeittoa. Ja tuttujakin nähtiin. Paluumatkalla oli taas sumuisempaa, eikä aurinko enää paistanut. Tehtiin vielä lisälenkki ja kurvattiin läheltä Saariselkää uudestaan Kuutamoladulle. Prospektorin latu oli avattu tänään, pitihän sekin käydä hiihtämässä. Tänään tuli hiihdetyksi kaikki avoinna olevat ladut. Lenkille tuli mittaa 51 km, mikä on aika hyvä lenkki toisena hiihtopäivänä. Rullahiihdosta kesällä ja syksyllä on ollut suuri apu myös lumihiihtoon.

Tänään hiihdettiin kaikki auki olevat ladut vähintään kertaalleen
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.