Talven ensimmäinen hiihto Saariselällä

Maisemaa Laanilan noususta Kaunispään suuntaan

Eilen kävin ajamassa tunnin pyörälenkin kotona, lämmintä oli +11 astetta ja vähän paistoi aurinkokin. Illalla lähdettiin yöjunalla Rovaniemelle ja ajettiin tänään loppumatka Rovaniemeltä Saariselälle. Perillä oltiin puolen päivän aikaan. Hiihtämään tietysti lähdettiin ja ehdittiin hiihtää melkein koko lenkki ennen pimeän tuloa.

Saariselällä on täysi talvi, lunta on 40 cm, kaikki valoladut ovat hyvässä kunnossa ja tänään oli pakkasta 5-8 astetta. Katselin vanhoista kuvista, että ollaan täällä 30.10. jo kuudetta kertaa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuudesta kerrasta viidesti on ollut hiihdettävää. Kerran oli kyllä pakkasta ja tosi hienot kelit kävellä tunturissa, mutta hiihtämään ei päässyt, se oli vuonna 2015. Seuraavanakaan vuonna, 2016, ei ollut lunta juuri yhtään, mutta säilölumi mahdollisti hiihtämisen. Kaksi vuotta sitten, 2019, oli jopa -20 astetta pakkasta ja todella komea ja luminen keli. Nyt lunta on vielä enemmän kuin kaksi vuotta sitten, mutta keli on lauhempaa ja pilvisempää.

Hiihdettiin Kiilopäälle, mutta se aukeaa vasta huomenna syystauon jälkeen, joten tauolle ei päästy. Tiina luisteli, minä hiihdin tasatyöntöä. Kun kesällä on rullahiihtoa takana toista tuhatta kilometriä, pääosa siitä tasatyöntöä, pitihän sitä heti kokeilla, miten se sujuu lumella. Olihan se varsinkin loppumatkasta raskasta, kun Kiilopäältä takaisin lähtiessä alkoi sataa lunta. Loppumatkasta lunta alkoi olla latu-urassa jo puolisen senttiä, eikä suksi oikein luistanut.

Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.