Rullahiihtoa Sallassa

Maisemaa Keselmäjärven rannassa kulkevalta pyörätieltä

Eilen oli rullahiihtopäivä. Piti olla sadepäivä ja ajattelimme, että sehän sopii rullahiihtoon, ei siinä niin tarvitse maisemia nähdä. Eipä satanut ja oli lämmintä +20. Kyllä siinäkin kelpasi hiihtää.

Sallassa on varsin hyvät mahdollisuuden rullahiihtoon. Keselmäjärven eteläpäästä lähtee pyörätie varsin tuoreella ja hyvällä asfaltilla. Sitä pääsee Sallan kirkonkylän reunoille. Kirkonkylän läpi pyörätiellä on välillä ihan uutta asfalttia, välillä vanhempaa. Hiihdettävää riittää vielä neljän kilometrin verran Kemijärven suuntaan. Myös Sallatunturin juurelta Poropuiston suuntaan menee pyörätie, mutta siinä asfaltti on karkeampaa ja vanhempaa.

Profiili on varsin sopiva eli pahoja laskuja ei ole kuin yksi pieni, maantien laidasta alas Keselmäjärven rantaan paluumatkalla. Siinä on alhaalla erittäin tiukka mutka, jossa on irtohiekkaa. Jos vetää pitkäksi, päätyy suoraan järveen. Katsottiin parhaaksi kävellä se alas. Muuten laskut eivät ole liian vauhdikkaita, maksiminopeus Marwen kuutosrullilla oli vain 34 km/h.

Reittiprofiili, mukana vähän edestakaisin hiihtoa

Korkeuseroa on kaikkiaan 47 metriä. Suurimmat nousut ovat reilu 20 metriä Snow Pointille kummastakin suunnasta. Jos haluaa nousumetrejä, niitä mäkiä voi hiihtää edestakaisin. Kirkonkylästä päin tullessa Ruuhijoen sillalta Snow Pointille tulee 2,9 km matkalla nousua 44 m. Alkuosa on hyvin loivaa, loppu hiukan jyrkempää. Toinen pidempi nousuosuus on kirkonkylästä Kemijärven suuntaan, 35 metriä nousua 2,5 km matkalla.

Hienoin pätkä on ilman muuta Keselmäjärven rantatie, joka on pelkkää pyörätietä, ei mene autotietä vierestä.

Hienoja olivat myös Kemijärventien penkit kukkaistutuksineen pyörätien varressa.

Hiihdettävää uudella asfaltilla tulee noin 8 km suuntaansa ja kohtuullisen hyvällä asfaltilla noin 13 km. Jos vielä lisää haluaa eikä viitsi hiihdellä useampaan kertaan edestakaisin, kirkonkylästä voi jatkaa jonkin matkaa Kelloselän suuntaan ja Sallatunturin juurelta Poropuiston suuntaan.

Rullahiihtoreitti

Päivä oli niin lämmin, että lenkin jälkeen tarkeni istua mökin terassilla ilman paitaa auringossa. Ja uimassakin käytiin Keselmäjärven uimarannalla. Veden lämpötila oli arviolta 18-19 astetta.

Uimassa Keselmäjärvessä

Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.