Eekoo-tuplasprintti Lappeenrannassa

Eekoo-tuplasprintti ap H50 / Kesämäki, Lappeenranta / Lappeen Riento

Eilen oli kolmas peräkkäinen tuplasprinttiviikonloppu. Ensin Kouvola, sitten Raasepori ja nyt Eekoo-tuplasprintti Lappeenrannassa. Nyt alkaa jaloissa tuntua siltä, että tulee kolmen viikon kisatauko aika oikeaan paikkaan. Lappeenrannassa piti aamupäivän kisa juosta ns. pintakaasulla, jotta selviäisi vielä iltapäivällä viivalle eikä aamulla ollut ollenkaan selvää, että selviää edes aamupäivän rataa kunnialla ympäri. Siihen nähden meni hyvin, vaikka ei voi sanoa, etteikö jalka olisi vaivannut.

Aamupäivän kisaan lähdettiin hautausmaan kupeesta. Lähtöpaikalla, vaikka sprintissä oltiinkin, oli varsin kiitettävästi ärhäkästi purevia mäkäräisiä. Vielä enemmän niitä oli Imatran Ukonniemessä edellisenä iltana, kun oltiin lähdössä testaamaan Ukonniemen rullahiihtorataa. Aamupäivän kisasta oli etukäteen tiedossa, että olisi tarjolla vähän SM-sprintin karsinnan tyyliin vauhdikasta sprinttiä teollisuusalueella ja paljon aitoja. Ja juuri sitähän se oli. Kartta oli 1:3000 H/D50-sarjoista alkaen, aivan kuten tämän vuoden SM-sprintissä. Kiitos siitä järjestäjille, ei ollut näkemiskilpailu. Onhan A3-kartta sprinttiin vähän iso, mutta mielummin vähän iso kartta, josta näkee, kuin pieni, josta ei näe.

Ensimmäinen rasti oli vähän niin kuin sprintin prologi, varsinainen suunnistus alkoi alikulun jälkeen. Varsinkin kolmoselle piti hiukan katsella, kummalla puolella aitaa rasti oli. Olisi kohdistuspiste sillä rastilla ollut paikallaan. Muuten kuutoselle saakka oli aika selkeää suunnistusta. 6-7 oli hyvä reitinvalintaväli. Tarjolla kierto oikealta tai vasemmalta. Otin vasemman, kun se ensin silmiin osui, eikä se väliaikojen perusteella huono ollut. Pari pysähdystä tuli. Ensin en tahtonut nähdä maastossa rakennuksen ja muurin välistä aukkoa, vaikka se kartalta näkyi hyvin. Toinen oli rappusten jälkeen. Oikealla reitillä kuitenkin olin molemmissa kohdissa.

Väliaikojen perusteella olin kärjessä rastilla 8, vaikka en sitä ikinä maastossa kuvitellut, sen verran piti jalkaa juostessa varoa. 8-9 tuli takkiin 25 sekuntia. Vuosia on näitä sprinttikisoja kierretty, enkä tiennyt/muistanut, että mustalla palloviivalla merkatun muurin saa ylittää. Joku muu näemmä tiesi. Pitäisi kai joskus opetella muitakin karttamerkkejä kuin kiellettyjä kohteita. Ja sitten vielä 9-10-välillä juoksin katiskaan ja vielä toisestakin aukosta ohi. Takkiin tuli väliaikojen perusteella 22 sekuntia, mutta gepsin perusteella aikaa kuluin lähelle 30 sekuntia. Eivät siis muutakaan siitä välistä ihan kunnialla selvinneet.

Loppurata olikin sitten helppoa ja suoraviivaista juoksua. Olisi tehnyt mieli juosta kovempaa, mutta päätin säästellä jalkaa iltapäivän kisaan.

Eekoo-tuplasprintti ip H50 / Leiri, Lappeenranta / Lappeen Riento

Kisojen väliä oli neljä tuntia. Olisi minun makuuni voinut olla vähän vähemmänkin. Kun oma aamupäivän lähtö oli klo 10.16 ja Tiinan iltapäivän lähtö klo 15.24, tuli kisapäivälle pituutta aika paljon.

Iltapäivän lähtöön oli matkaa reilu kilometri Prisma-korttelin ympäri, vaikka lähtö oli melkein vieressä. Siinä oli varmaan ajateltu, että lähtöön menijät eivät näe jo lähteneiden ensimmäisiä rastivälejä, mutta kun kartan oikean alakulman valkoinen alue oli Prisman parkkipaikka, joka oli kisaparkkina, ehkä se pitkä kierros oli turha.

Ykkösrasti tuli vastaan suunnilleen samalla hetkellä, kun löysin sen kartasta. Alku ei siis ollut järin sujuva, mutta kello ei sitä tiedä. 1-4 oli suoraviivaista suunnistusta pihanurmikoilla. Kakkoselle mennessä en pysynyt laskuissa, monennenko talon kohdalla olin menossa ja jokainen näytti samalta. Piti kurkata jokaisen pensasaidan päähän. Viitoselle ei käytännössä ollut muuta vaihtoehtoa kuin kiertää oikealta, vasen oli niin selvästi pidempi.

5-6 taas piti kiertää vasemmalta, oikealta ei päässyt. Yhden pihan poikki kannatti oikaista. Ennen kuutosta katu oli poikki ja talojen keskellä oli toinen katko, oli siis pakko vähän pujotella. Nuo tilapäiset läpikulkukiellot oli piirretty karttaan ihan normaaleina ylipääsemättöminä aitoina, mikä oli minusta oikein hyvä ratkaisu. Musta paksu viiva näkyy ainakin minun silmääni paremmin kuin violetti viiva. Pahinta on violetti viiva mustien viivojen välissä. Nyt oli kiinni oleva portti merkattu kielletyksi aidaksi, ei auki olevana porttina joka on merkattu violetilla kielletyksi. Paljon selkeämpi tapa näin. Minusta. Kuutosesta pyyhkäisin hiukan ohi, mutta ei siinä varmaan viittä sekuntia enempää mennyt. Tai saattoi kyllä mennä gepsin perusteella kymmenenkin, joskus aika kuluu nopeasti…

6-9 meni sujuvasti. Valitettavasti unohdin katsoa väliä 9-10 ennen ysiä ja sehän kostautui. Alikulussa ysin jälkeen ei nähnyt karttaa, joten reitinvalintaan jäi tosi vähän aikaa. Niinpä tein sen, mitä ei kannattaisi. Päätin lähteä oikealta, mutta 30 metrin jälkeen pysähdyin ja päätin sittenkin lähteä vasemmalta. Ei näin, siinä meni 25 sekuntia! Oikealta olisi ollut ihan hyvä reitti ainakin sen 30 metrin jälkeen. Ennen rastia tuli vielä 15 sekunnin koukku, vaikka pääsinkin sujuvasti aidan aukosta läpi. Väliaikojen perusteella olin surkeasta välistä (40 sekuntia virheitä) huolimatta vielä kympillä voittotaistelussa kiinni, kärkeen 3 sekuntia.

10-11 en huomannut kuin eteläisen kierron ja sitä olisin mennyt, vaikka olisinkin huomannut pohjoisen. 11-12 helppo. 12-13 olin vähän laiska, kun päätin mennä 9-10-väliltä tuttua reittiä metsässä vähän oikaisten. Hiukan suorempaankin olisi voinut mennä enemmän oikealta. Tässä kohdassa alkoi voitto jo karata, kun 13:lla eroa kärkeen jo 21 sekuntia.

13-14 kiersin kadun kautta, vaikka (tuttu) polkureitti olisi ollut suorempi. 14-15-välillä taisin lähteä alkuun suoraan, mutta heti kadun ylityksen jälkeen huomasin, että siitä ei pääse. Hetki arpomista (sykekin ehti laskea melkein kymmenen lyöntiä) ja kierto etelän kautta. Pohjoisen kautta olisi luultavasti ollut yhtä hyvä, ehkä aavistuksen lyhyempi, mutta vähän nousua. Lähellä rataa piti käydä kurkkaamassa pensaiden välissä oleva kielletyn nauhan, vaikka olin sen kartalta nähnyt. Välillä 12-15 hävisin 47 sekuntia eli suuren osan lopussa olleesta erosta 1.05. Reilu puolet selittynee virheillä, mutta toinen puoli on tullut juoksemalla. Taisi jalkavaiva hiukan jo vaikuttaa vauhtiin. Loppu olikin sitten helppo. Mutkaisella loppuviitoituksella tuli vielä aika paljon eroa.

Kisat menivät lopulta oikeinkin hyvin siihen nähden, että aamulla oli vielä epävarmaa, pystyykö ollenkaan juoksemaan. Yllättävintä oli, että aamulla selkeästi varovasti juoksemalla kerkesi niinkin hyvin.

Kisajärjestelyt toimivat kaikin puolin hyvin. Ennakkoinfo ja kisasivut olivat hyvät, se ei ole nykyään(kään) kovin tavallista. Kiinnitän asiaan paljon huomiota, kun käytän aina paljon aikaa oman seuran Peikkorastien kisasivuihin. Kisapaikka pesäpallostadioinilla oli tosi hyvä. Ja parkkipaikka ja Prisma ihan vieressä, ei voi valittaa. Toki testasin myös kisakahvilan antimia, marjapiirakka oli hyvää, vaikka varmaan moni kävi Prismassa ja sen yhteydessä olevissa ravintoloissa/kahviloissa. Toki mekin Prismassa kävimme eväitä täydentämässä. Yllättävän nopeasti pitkä tauko kisojen välissä meni, vaikka silti tunnin lyhyempikin tauko olisi kelvannut. Täytyy kuitenkin muistaa, että Kesäsprintin tapaan Lappeenrannassakin oli siirrettävä kaikki rastit toiseen maastoon, kun käytössä oli kaksi erillistä aluetta. Siihen on oma aikansa varattava ja annettava.

Toista kertaa oltiin Lappeenrannassa sprintissä ja toinen kerta taisi Riennolla olla myös järjestämisen suhteen. Ensimmäinen kerta oli kolme vuotta sitten. Hyviä kisoja olleet molemmat. Varmasti taas tullaan Lappeenrantaan, kun seuraavan kerran siellä sprintti järjestään. Täytyy myöntää, että en ole noilla seuduilla suunnistanut koskaan metsässä kesällä. Lappee-Jukolassa vietin myrsky-yön metsässä tv-varoittajana. Hisu-kisoja kierrettiin kyllä Etelä-Karjalassa ahkerasti 80- ja 90-luvuilla. 2023 Riennon järjestämä SM-yö kyllä vaikuttaa mielenkiintoiselta maastonsa takia, josko silloin lähtisi mukaan metsänkin puolelle.

Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.