Tykkimäkisprintti Kouvolassa

Kymenlaakson Sähkö -spirintti H50 aamupäivä / Kouvolan Suunnistajat

Eilen kisattiin Tykkimäkisprintti tai oikeastaan virallisesti aamupäivän kisa oli Kymenlaakson Sähkö -sprintti ja iltapäivä Tykkimäkisprintti. Joku voisi hiukan ihmetellä, miksi aamupäivän Kymenlaakson Sähkö -sprintissä juostiin Tykkimäen huvipuistossa ja iltapäivän Tykkimäkisprintissä ei juostu. Itse olin siinä uskossa, niin kuvittelin vähintäänkin rivien välistä lukeneeni ennen ilmoittautumista, että molemmat kisat ovat huvipuiston alueella kuten vuoden 2019 kisa.

Arvasin, että aamun kisassa lähdetään suoraan huvipuistoon. 2019 lähtö oli alhaalta järven rannasta ja loppu huvipuiston alueella. Tiedossa oli, että huvipuiston alue on paha. Ei siinä niinkään reitinvalintapähkinöitä ole tarjolla, vaan haaste on suunnistaa sujuvasti ja pysyä kartalla. Ja löytää kartalta aina seuraava rasti. Silti tuli yllätyksenä, että kartasta ei tahtonut saada mitään selvää. Samanlainen se oli kuin kaksi vuotta sitten, mutta kaipa näkö on taas huonontunut kahdessa vuodessa sen verran.

Pääongelma oli, että 1:4000 kartalle ei mahdu kunnolla rastiympyrät, numerot ja rastiväliviivat niin, että ne olisivat selkeästi luettavissa kovassa vauhdissa. H/D60-sarjoista alkaen oli 1:3000 kartta, jossa näytti noille merkinnöille olevan enemmän tilaa. Miksi ei nuoremmille 1:3000 kartta tuollaisessa maastossa? Kyllä yleisen sarjan suunnistajatkin tuntuivat kaipaavan luuppia, jos sitä ei ollut mukana. 1:3000 kartassa oli enemmän tilaa laittaa rastinumerot vaalealle pohjalle ja riittävän etäälle muista rasteista. Myös itse rastiympyrät erottuivat paremmin.

Alkuosa radasta K-12 oli tosi hyvä, mutta valitettavasti hommasta ei tullut yhtään mitään, kun ei millään meinannut löytää seuraavaa rastia. Ympyröitä on jouduttu katkomaan paljon, jotta ne eivät peittäisi oleellista alleen, mutta huono sekin on, jos puolet ympyrästä puuttuu ja se on pääosin tummalla pohjalla. Rastinumeroiden sijoittelulla olisi saatu hiukan parannettua luettavuutta, mutta ei se missään nimessä koko ongelmaa olisi ratkaissut. Mutta eihän niin voi olla, että rastilta 4 menee viiva rastille 12. Numero 12 paistaa hyvin vaalealla pohjalla ja viitonen taas häviää tonttivihreän sekaan. Tai numero 7 kyllä erottuu, mutta rastiympyrä ei. Jos vielä hiukan kritiikkiä ennen hyviä asioita, aidan mutkassa olevat rastiympyrät olisi ehdottomasti pitänyt piirtää millin osia sille puolelle aitaa, jossa rasti on eikä kohdistuspistekään olisi ollenkaan haitannut. Tosin välillä rastiympyrä oli niin täynnä tavaraa, että kohdistuspiste olisi tukkinut sen kokonaan, ks. esim. rasti 7. Eli palataan alkuperäiseen ongelmaan, kartan olisi pitänyt olla 1:3000 kaikissa sarjoissa tässä maastossa. Silloin hieno maasto ja rata olisi päässyt oikeuksiinsa.

Alkurata tosiaan meni seisoskeluun ja näkemisongelmien tuskailuun. 12-13 oli hyvä reitinvalintaväli. Siinä olisi pitänyt hetki katsoa. Optimireitti olisi mennyt sillalle oikealta, se näyttää olleen selvästi parempi. Vasen on vähän pidempi ja siinä on lisäksi pitkät portaat. Loppurata olikin sitten taas helpohkoa pujottelua. Rastille 17 tuli pieni kaarros, kun juoksin kohti uimakopilla olevaa rastia kunnes tajusin, että oma on puun juurella.

Aamupäivän rata olisi ollut hieno ilman näkemisongelmia. Tai olisihan se hieno nytkin, mutta olisi ollut mukavampi suunnistaa. Nyt meni hiukan välineurheilun puolelle, kenellä on parhaat apuneuvot oman näön korjaamiseen tai näkö muuten riittävän hyvä.

Tykkimäkisprintti ip H50 / Kouvolan Suunnistajat

Ennen kisaa olin vähän pettynyt, että huvipuistoon ei päästäkään iltapäivällä. Aamupäivän kisan jälkeen olin siihen pelkästään tyytyväinen. Alkuun lähdettiin metsään. Piti oikein kompassista katsoa suuntaa varsinkin, kun kaikki muut lähtivät 90 astetta vasemmalle. 2-3 oli reitinvalintaväli. Lähdin oikealta ja luulen, että se oli parempi. Nelosella olin väliajoissa kolmantena eli alku oli hyvä.

Hyvää alkua seurasi suorastaan katastrofijatko. Päätin kiertää viitoselle oikealta ja yllätys oli suuri, kun portti oli kiinni. Olihan siihen aukkoon hiukan laitettu violettia väriä, mutta en sitä nähnyt. En sitten tiedä, miltä osin syynä oli se, että en nähnyt ja miltä osin siitä, että aamulla se portti oli auki ja menin siitä. Olisiko sen voinut piirtää mustalla aitana tai olisiko sitä violettia voinut laittaa vähän enemmän? Virhe ei olisi vielä ollut kovin iso, jos olisin huomannut toisen portin enemmän oikealla. Katsoin, että alueelle ei pääse mistään muualta kuin vasemmalta. Siitä tuli gepsin mukaan 300 metriä lisämatkaa, 10 metriä nousua ja aikaa meni 1.23. Hävisin tuolla välillä nopeimmalla 1.26. Täytyy sanoa, että vähän harmitti. Juoksu silti kulki sen verran hyvin, että päätin vetää kovaa loppuun saakka harjoituksen vuoksi, vaikka hyvät sijoitukset olikin jo menetetty.

Loppumatka oli ihan kivaa pujottelua, sai todella pitää vauhtia. 9-10-välillä rastin 10 löytämistä kartalla hiukan vaikeutti se, että rastiväliviiva meni rastin 6 kautta. Itse en sellaista ratamestarina omilla radoilla hyväksy edes kuntorasteilla. Siirtämällä rastia 10 parikymmentä metriä länteen olisi ratkaissut ongelman. Rastille 12 mennessä hiukan epäröin, kun mökin asukkaat katselivat pihalla. Rastille 13 lähtösuunta oli väärä ja hiukan tuli ylimääräistä matkaa. Muuten loppurata meni hyvin ja juoksu kulki. Kun mennään kovaa helpohkoja rasteja, pienikin epäröinti tai kaarros näkyy heti sekuntien menetyksenä.

Iltapäivän kisa olisi ollut kauden paras ilman yhtä pahaa umpikujaan ajoa. Juoksu alkaa olla jo varsin kelvollista, vaikka edelleenkin ulkoilua on tullut harrastettua rullasuksilla, pyörällä ja soutamalla varsin runsaasti. Toki parit metsäkuntorastitkin on käytynä sitten edellisen sprinttikisan.

Kisat olivat kaikin puolin hyvät. Olisivat olleet erinomaiset, ellei liikaa ratkottaisi kisoja sillä kuka näkee ja kuka ei. Radat olivat erilaiset, aamulla tarkkaa suunnistusta, iltapäivällä vauhdikasta. Jos/kun Tykkimäessä taas suunnistetaan tulevina vuosina, olemme ilman muuta mukana, mutta kuitenkin sillä varauksella, että kartan täytyy olla 1:3000.

Vaikea sanoa, mistä sarjasta alkaen metsässä pitäisi olla 1:7500 ja sprintissä 1:3000 kartta. Maastosta se tietysti osittain riippuu. Mutta sehän tiedetään, että 40-sarjassa kohtuullisen harva kärsii ikänäöstä, 45-sarjasta varmasti helposti puolet ja sitten 50-sarjasta alkaen useimmat. Tuolla perusteella voisi ajatella, että 45-sarjasta alkaen olisi suurempi mittakaava mikäli maasto sitä edellyttää. Näinhän on ainakin Tampereen kisoissa ollut jo vuosia. Tänä vuonna SM-sprintissä on ensimmäistä kertaa 50-sarjasta alkaen 1:3000 kartta. SM-keskimatkalla oli tänä vuonna 45-sarjasta alkaen 1:7500 kartta, SM-pitkällä taas 55-sarjasta alkaen. Ihan mukava olisi, jos tarjolla olisi sama mittakaava mikä on SM-kisoissakin.

Kilpailukeskus oli uimarannan vieressä, mutta koska vedessä oli järvisyyhyä, eipä siellä uimareita näkynyt. Kisan jälkeen matkalla Tampereelle poikettiin ensin Iitin maatilatorilla ja sitten uimassa Mytäjäisten lammella Lahdessa. Taisi olla reilu 40 vuotta, kun olin tuolla edellisen kerran käynyt uimassa, silloin Lahdessa asuneen ukin kanssa. Vaikka eilen oli taas hellepäivä, 11 metriä syvässä suppalammessa vesi oli mukavan raikasta.

Mytäjäisten uimaranta Lahdessa
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.