Etelä-Tuusulan kylälatuverkosto

Latua kohti Myllykylää

Tänään tehtiin oikein kunnon hiihtoretki tutustumaan Etelä-Tuusulan kylälatuverkostoon, jota taidetaan myös Ruotsinkylän laduiksi kutsua. Meitä lähinnä nuo ladut ovat Ruotsinkylässä vanhan Metlan tutkimusaseman lähellä. Hiihdettiin kotilatuja Mätäkiven muuntajalle ja jatkettiin siitä läpi metsien kohti Ruotsinkylää. Tiivistä lunta on 30-40 cm ja sen päällä 15 cm kevyttä pakkaslunta. Aika hyvin pääsee metsässä liikkumaan suksilla latujen ulkopuolellakin.

Etelä-Tuusulan kylälatuverkosto on urheiluseura Myllykylän Myllyn ylläpitämä ja latuja on kaikkiaan kymmeniä kilometrejä Myllykylän, Ruotsinkylän ja Lahelan alueella, kauimmillaan latuverkosto käy lähellä Nahkelaa. Opasteet olivat hyvät, jokaisessa risteyksessä oli latukartta ja osassa viitta. Ladut on tehty moottorikelkalla ja ovat vain perinteiseen, luistelemaan ei ole mahdollista. Metsäosuuksilla on pääosin vain yksi latu, mutta pelto-osuuksilla ja leveämmillä poluilla on vieressä toinen latu.

Jokaisessa risteyksessä oli latukartta

Kun laduille päästiin, käytiin ensimmäiseksi Myllykylässä. Latu meni samaa reittiä, josta viime keväänä ajettiin pyörällä. Myllykylässä kierrettiin 1,7 km valaistu kuntorata. Sen varressa oli laavukin hienolla paikalla mäen päällä.

Myllykylästä palattiin samaa latua vähän matkaa takaisin ja suunnattiin sen jälkeen Tuusulanjoen yli kohti Ruotsinkylää ja edelleen Nahkelaa. Ruotsinkylän ja Nahkelan välillä on useitakin reittivaihtoehtoja, jäi siis uusia latuja hiihdettäväksi seuraavallekin kerralle. Mikä onkaan hienompaa, kun hiihtää ihan uusia latuja vielä niin lähellä kotia. Ovathan nuo ladut toki aina hyvinä talvina olleet kunnossa, mutta ei ole tullut koskaan käytyä.

Metsälatua lähellä Nahkelaa

Nahkelaan menevän tien (Hernemäentie) ylityksen jälkeen pidettiin metsässä evästauko, eväänä oli tällä kertaa kuumaa mehua termospullossa ja patongit. Ruotsinkylän jälkeen oli ollut pitkät pätkät peltolatuja. Sen jälkeen olikin melkein pelkkää metsää melkein Lahelaan saakka.

Lahelassa oli kolmensadan metrin kävelypätkä. Kävelyn jälkeen latu jatkui etelään kohti Ruotsinkylää. Pitkä pätkä hiihdettiin aivan Tuusulanjoen rantaa pitkin.

Latu Tuusulanjoen rannassa

Jokirannasta noustiin peltoa ylös ohi Ruotsinkylän koulun ja edelleen ristykseen, josta menomatkalla lähdettiin Nahkelan suuntaan. Paluumatka tultiin samaa latua kuin mennessä, mutta jatkettiin Paratiisinmäen kautta Maisalantien varteen.

Paratiisinmäki

Käveltävää oli reilu 500 metriä Tuusulan moottoritien yli. Sillan jälkeen suunnattiin varsin suoraan metsän läpi yli Mätäkivenmäen Pirunkorven lenkin ladulle ja sieltä Mätäkiven muuntajan kautta kohti kotia. Ilta oli jo hämärtynyt ja kotiin tullessa oli pimeää.

Kilometrejä ei kertynyt enempää kuin 35 km, mutta reissussa oltiin viitisen tuntia. Oikein kunnon retkihiihtoa siis hienoissa maisemissa ja hyvillä laduilla.

Reittikartta
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.