Ahopäät melkein hellepäivänä

Sielikköjä, kiilopäänkoivu ja itse Kiilopää

Tänään oli viikon lämpimin päivä, ylimmillään +24,9 astetta. Tuulta oli mukavasti viilentämässä, mutta tunturissa pystyi kulkemaan hyvin shortseissa ja t-paidassa. Eikä hyttysiä yhtään. Kierreltiin tänään harvemmin käytyjä alueita Ahopäillä. Noustiin ensin Ahopäälle kesäpolkua, joka menee ladun vierestä. Ylhäällä poikettiin polulta ja kierreltiin tunturissa aina Luulampi-Kiilopää-polulle saakka.

Kun viikko sitten sunnuntaina Kiilopäällä mikään ei vihertänyt, nyt osassa koivuja, kiilopäänkoivuja ja vaivaiskoivuja on jo lehdet. Siis ihan kunnon lehdet, ei hiirenkorvia. Osassa taas on hiirenkorvat ja osassa tuskin vielä kunnon silmujakaan. Kiilopäänkoivu on oma lajinsa, jota kasvaa vain täällä. Se kasvaa matalana maanpinnan tuntumassa eli se on koko talven lumen alla suojassa. Tunturikasveista sieliköt kukkivat. Totta se on, että täällä kevät ja kesä etenevät todella nopeasti.

Sielikkö kukkii

Vaikka lumi on suurelta osin sulanut, pohjoisrinteiltä ja kuruista sitä yhä löytyy paljonkin. Kuruissa on lunta metristä viiteen metriin.

Kuruissa oli paljon lunta, mutta lumi kantoi hyvin jalan alla

Kuruissa on vielä jopa viisi metriä lunta

Kiirunaa on yritetty nähdä koko viikko ja tänään se viimein nähtiin, Tiina sen huomasi yhden kurun lähellä. Kiirunat eivät tunnu olevan yhtä arkoja kuin riekot, aika lähelle pääsin hiipimään kameran kanssa. Siellä ei ole kovin hyvä suojaväri tällä hetkellä sulalla maalla kulkemiseen, mutta aina voi mennä ”piiloon” lumilaikulle.

Viimein nähtiin kiiruna

Eväänä oli tänään aikaisempien päivien tapaan sämpylöitä ja pullaviipaleet. Kuumaa mehua ei tänään ollut, mutta sen sijaan Norjasta vuodenvaihteessa ostettu Kvikk lunsj -keksisuklaa, niitä on vielä muutamia jäljellä.

Vielä on jäljellä muutama vuodenvaihteessa Norjasta ostettu Kvikk lunsj retkieväänä

Useampikin metsäjänis on tällä reissulla nähty, mutta tänään nähtiin ensimmäinen tunturimaastossa.

Metsäjänis tunturissa, onko se sitten tunturipupu?

Lunta tosiaan on vielä kuruissa aika paljon ja niin oli myös Kiilopää-Luulampi polun varren isossa kurussa.

Kuru Kiilopää-Luulampi-polun varressa

Lintuja nähtiin tänään kiirunan lisäksi kapustarinta, niittykirvinen, kivitasku, pajulintu ja punakylkirastas. Jos on kiirunaa yritetty nähdä koko viikko, myös sinirinta on vielä näkemättä.

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.