Kotiseuturetki Tuusulan Ruotsinkylään, Metsäkylään ja Myllykylään

Ikivanha kataja Metsäkylässä

Aika moni kahden lomaviikon retkistä on suuntautunut Tuusulaan, eikä se tietysti mikään ihmekään ole, kun asutaan melkein Vantaan ja Tuusulan rajalla. Loman viimeisen päivän retki suuntautui pyörillä Ruotsinkylään, Metsäkylään ja Myllykylään, kaikki Tuusulassa. Mitään erityistä kohdetta ei ollut, mutta monta hienoa paikkaa ja maisemaa nähtiin tänäänkin.

Metsäkylässä kasvaa hirvittävän vanha kataja. Se näyttää jo parhaat päivänsä nähneeltä, mutta kyllä se edelleen vihreä on. Kukaan ei tiedä, kuinka vanha se on. Ei varmaankaan tuhatta, mutta aika varmasti satoja vuosia vanha. Ympärillä on täysi maalaismaisema, vain reilu viisi kilometriä kotoa.

Maalaismaisemaa Metsäkylässä

Reitin varrelle osui myös suhteellisen tuore, vuonna 2018 perustettu, Maarinjärvi-Degkärrin luonnonsuojelualue. Degkärr on turvekangasta, Maarinjärvi arvatenkin joskus kuivatettu järvi, nyt avo- ja pensasluhtaa. Ainakin hirvet, kauriit, peurat ja supikoirat siellä jätöksistä päätellen viihtyvät. Varpushaukka kuultiin.

Ruotsinkylässä jo sinällään riittäisi paljon katsottavaa varsinkin kulttuurihistoriasta kiinnostuneille. Monet tiloista ovat olleet olemassa jo 1500-luvulla. Vanhimmat nykyisistä rakennuksista ovat 1700-luvulta.

Reitin varrelle osui myös yksi hieno lähde.

Lähde

Evästaukoa pidettiin Myllykylän lähellä Tuusulanjoen tulvaniityllä, jossa oli tällä kelillä lähinnä kuivaa maata, välissä erikokoisia lämpäreitä. Jossain oli sammakoitakin kurnuttamassa.

Evästauko Tuusulanjoen varren tulva-alueella lähellä Myllykylää

Matkaa jatkettiin Tuusulanjoen laakson reunaa kohti Ruotsinkylää. Läskipyörällä pystyi pääosin ajamaan, vaikka polku ei kauhean hyvä ollutkaan. Yksi silta oli hiukan hankala, vaikka joku siitäkin olisi ajamalla mennyt yli.

Joku tästä olisi varmaan ajanutkin yli

Loppumatkasta katseltiin vielä hienoa maalaismaisemaa Kleivintien varresta Tuusulanjoen laakson yli.

Maisemaa Kleivintien varresta Ruotsinkylässä

Kategoria(t): luonto, Pyöräily Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.