Termisjärven varaus- ja autiotupa

Kohta perillä Termisjärven tuvalla ensimmäisen päivän iltana

Teimme kolmen päivän vaelluksen 6.-8.8.2019 Käsivarren Lapissa reitillä: Kilpisjärvi – Tsahkaljärvi – Marjajärvet – Paihkasjärvi – Termisjärvi (yö) – Termisvaara – Termisjärvi (yö) – Tsahkaljärvi – Kilpisjärvi.

Juttu vaelluksesta on jaettu osiin:

Kilpisjärvi-Termisjärvi-Kilpisjärvi reittikarttoineen
Nousu Termisvaaralle
Termisjärven varaus- ja autiotupa (tämä juttu)
Lintuja
Eläimiä
Kukkia

Olimme Kilpisjärveltä Termisjärvelle (Dierpmesjavri, myös Terbmisjärvi-muotoa käytetään) suuntautuneella vaelluksella kaksi yötä Termisjärven varaustuvassa. Paikka oli meille ennestään tuttu, kun hiihdimme hankea pitkin Kilpisjärveltä Termisjärvelle vappuna 2018. Silloin söimme eväitä autiotuvan puolella. Jo silloin mietimme, että tulemme joskus uudestaan kesällä. Toki talvellakin, mutta ajateltiin, että olisi kiva nähdä paikka kesällä.

Tuvan takana Termisjärvi ja 400 metriä korkea pahta, Dierpmesbákti

Termisjärven tupa sijaitsee viisikilometrisen Termisjärven pohjoisrannalla niemessä. Se näkyy kilometrien päästä eikä näytä kävelessä tulevan yhtään lähemmäksi. Jäljellä olevan matkan aliarvioi lukemattomia kertoja, kun väsyneenä kävelee tupaa kohti.

Tupa Termisjärven niemenkärjessä, vasemmalla takana näkyy Dierpmes-Malla järven itäpäässä

Järven eteläpuolella kohoaa Suomen eteläisin yli tuhatmetrinen tunturi Termisvaara (Dierpmesvárri) ja sen 400-metrinen pahta Dierpmesbákti.

Tuvan takana Termisjärvi ja 400 metriä korkea pahta, Dierpmesbákti

”Ilmakuvasta”, Termisvaaralta otetusta kuvasta, näkyy hyvin alueen rakennukset ja polut. Lähimpänä rantaa on itse tupa, vasemmalla puuvaja ja jätteiden lajittelupiste, oikealla huussi.

”Ilmakuva” Termisjärven tuvasta Termisvaaralta nähtynä

Varsin hieno maisema huussista

Tavallaan on hienoa, että on jätteiden lajittelupiste. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että jos kulkijat eivät jaksa kantaa roskiaan pois, ne kuljetetaan mönkijöillä Kilpisjärvelle ja sen toiminnan jäljet kyllä näkyvät maastossa. Toki mönkijöiden avulla tehdään muutakin tupahuoltoa, mutta tottakai jätteiden kuljetus lisää ajoa. Esim. UKK-puistossahan ei ole jätteille keräyspisteitä eli kulkijoiden pitää tuoda omat roskansa pois. Useimmat tuovatkin, mutta usein saattaa jopa tuvan vesiämpärissä olla roskia, kun kulkijat eivät ole omiaan jaksaneet kantaa pois. Kumpi sitten on parempi tai pahempi tapa, en osaa sanoa.

Tuvasta pohjoiseen on Salmikuru. Kuru on paljon käytetty reitti, kun kuljetaan Termisjärven tuvalta kalottireitin varteen Saarijärven tai Kuonarjoen tuville. Salmikuru on on kuitenkin melkoista louhikkoa. Puolitoista kilometriä pitkän kurun läpi kulkeminen kuulemma ottaa aikaa rinkan kanssa 2-3 tuntia eli vauhti on todella hidas. En sitten tiedä, olisiko reilun parinsadan metrin nousu tunturin yli Salmijärven rantaan lännen puolelta yhtään sen helpompi tai nopeampi. Idän puolella kaikki on pelkkää rakkakivikkoa eli ainakaan sieltä ei ole hyötyä kiertää. Ja voihan se olla, että lännenkin kautta jyrkkä nousu ja lasku veisi paljon aikaa, kun kartassa on vielä pohjoisrinteellä aika lailla kivikon merkkiä.

Tuvasta pohjoiseen on Salmikuru, kuva Termisvaaralta

Termisjärven tupa on rakennettu vuonna 1969 ja se on peruskorjattu vuonna 1992. Nykyisin varaustupaan mahtuu 10 henkilöä ja autiotupaan 8. Toisin kuin esimerkiksi viime syksynä käydyssä Sarviojan varaustuvassa UKK-puistossa, Termisjärvellä on oikeasti 10 sänkyä. Toki tupa kokonaisuudessaan on aika ahdas, jos yöpyjiä on täydet kymmenen. Tuvassa on kaksi kerrossänkyä, missä nukkujia mahtuu kaksi rinnakkain, tavallaan kuin parisänkyjä ja yksi erillinen. Sängyissä on patjat, huovat ja tyynyt, niin kuin Metsähallituksen Luontopalveluiden varaustuvissa tapaa olla. Varustuksena on kaasuliesi ja kamiina. Autiotuvan puolella ei ole kaasuliettä.

Kamiina on norjalainen valurautainen Jøtul F 602, maailman eniten myyty kamiina. Kämppä lämpesi ainakin näillä keleillä (3-10 astetta plussalla) kolmella pienellä puulla, neljäs oli jo liikaa. Samoin vesi kiehui äkkiä kamiinan päällä. Myös veto oli hyvä, vaikka jossain varoiteltiin huonosta vedosta.

Usein yhdistetyissä autio- ja varaustuvissa on vain kaksi pienehköä ikkunaa. Termisjärvellä niitä oli kolme eli tupa oli valoisampi ja maisemissakaan ei ollut valittamista.

Maisema tuvan ikkunasta länteen päin

Samaisesta ikkunasta maisema oli ehkä vieläkin hienompi viimeisenä aamuna klo 5.20. Silloin Termisjärven alue oli paksujen pilvien peitossa, mutta lännempänä oli kirkkaampaa ja aurinko valaisi jo pilvien väleistä Paihkasvaaran (Paihkasvárri) rinteitä.

Maisema varaustuvan ikkunasta viimeisenä aamuna klo 5.20

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.