Kilpisjärvi-Termisjärvi-Termisvaara-vaelluksen lintuja

Kapustarinta

Teimme kolmen päivän vaelluksen 6.-8.8.2019 Käsivarren Lapissa reitillä: Kilpisjärvi – Tsahkaljärvi – Marjajärvet – Paihkasjärvi – Termisjärvi (yö) – Termisvaara – Termisjärvi (yö) – Tsahkaljärvi – Kilpisjärvi.

Juttu vaelluksesta on jaettu osiin:

Kilpisjärvi-Termisjärvi-Kilpisjärvi reittikarttoineen
Nousu Termisvaaralle
Termisjärven varaus- ja autiotupa
Lintuja (tämä juttu)
Eläimiä
Kukkia

Kilpisjärvi-Termisjärvi-vaelluksen aikana nähtiin monia tunturilintuja. Aika monta tuli tunnistetuksi ja monista sain kuvia. Joitain kahlaajia jäi tunnistamatta, samoin pieniä lintuja ja jokunen petolintukin. Kaakkuri asusti kaiketi jollain alueen pienistä lammista ja kävi syömässä sekä Termisjärvellä että Paihkasjärvellä. Termisjärven tuvan ympäristössä saalisti ampuhaukka. Lisäksi järven yläpuolella kaarteli pari muuta petolintua, jotka kuitenkin jäivät tunnistamatta. Kaikki pienet linnut tuskin olivat niittykirvisiä ja kivitaskuja.

Unohtumattomin tapaus sattui Termisvaaralla, kun olin muutaman kymmenen metrin päässä huipulla olevasta kivikasasta. Katsoin, että onpas kolmimetrisen kasan päällä kovasti pöllön näköinen lintu. En pysähtynyt ja ottanut käteen kaulassa roikkuvaa kameraa, kun en uskonut sen olevan pöllö. Kun seuraavaksi katsoin siihen suuntaan, se kivi lähti lentoon. Ymmärsin heti, että kuvaa en ehtisi saada ja keskityin komean pöllön katseluun. Luontokeskuksessa retken jälkeen Aleksin avustuksella selvisi, että lintu oli suopöllö. Sellainen kuulemma Termisjärvellä silloin tällöin näyttäytyy. Mutta että sellainen istuu yli 1000-metrisin tunturin laella, se ei liene ihan tavallista. Ja se oli myös ensimmäinen suopöllö, jonka olen nähnyt.

Alueen tyypillisin lintu oli varmasti kapustarinta. Sen vihellys kuului melkein koko ajan jostain ja aika usein niitä nähtiinkin. Niitä osui reitin varrelle varmasti kymmeniä. Kapustarinta on myös kuultu ja/tai nähty melkein aina myös Tunturisuunnistuksessa eikä tämä vuosi ollut siitä poikkeus.

Uusi tuttavuus meille oli tunturikihu. Niitä nähtiin kaikkiaan kymmenkunta aika pienellä alueella Marjajärvien lähistöllä. Lentävän tunturikihun tuntee helposti erikoisesta pyrstöstä eikä linnun värityskään muistuta kovin paljon muita lintuja.

Tunturikihu

Tunturikihut tunturimaisemassa

Nähtiin myös yksi tasaisemman harmaa lintu, jolla ei ollut kihun pitkää pyrstöä. Se muistutti muuten kovasti tunturikihua, mutta tosiaan väri ja pyrstö eivät täsmänneet. Asia selvisi vasta Luontokeskuksessa retken jälkeen, kun näytin kuvaa kamerasta. Selvisi, että lintu oli nuori tunturikihu.

Nuori tunturikihu

Uusi tuttavuus oli myös mustaviklo, senkin lajimääritys selvisi Luontokeskuksessa Aleksin avustuksella. Mustaviklohan on tyypillinen Metsä- ja Tunturi-Lapin lintu. On sillä vaan pitkät jalat!

Mustaviklo

Kiirunoita nähtiin Tunturisuunnistuksessa ja pariin otteeseen vaelluksella. Kiiruna luottaa hyvään suojaväriinsä ja sen ohi saattaa kävellä hyvinkin läheltä. Kolmeen kertaan kuitenkin osuttiin niin lähelle, että niillä hermo petti ja lähtivät liikkeelle. Kaikissa tapauksissa oli kyse emosta poikasineen.

Kiiruna suosarojen seassa

Vähemmän tyypillinen tunturilintu on kalalokki, mutta niin vain sellainenkin nähtiin sekä Termisjärvellä että Paihkasjärvellä.

Kalalokki Paihkasjärvellä

Tyypillisiä kivikkoisen tunturin pikku lintuja niittykirvisen ohella on kivitasku. Riittääpä taskulle kiviä nimensä mukaisesti, sen verran kivikkoista maastoa Kilpisjärven ja Käsivarren maastot ovat.

Kivitasku Termisvaaran rinteellä

Olin tiennyt, että Saanan pahdan juurella voisi hyvällä tuurilla nähdä sepelrastaan. Ei nähty. Sen sijaan nähtiin sepelrastas sekä Paihkasvaaran että Termivaaran pahtojen juurella. Termisvaaran sepelrastas oli lähellä Termisjärven länsipäätä, mutta epäilemättä varsinaisen pahdan, Dierpmesbáktin, juurellakin niitä on. Sepelrastaita olen aikasemmin nähnyt Norjassa lukemattomia kertoja, mutta nämä olivat ensimmäiset Suomessa. Sepelrastas on kuin mustarastas, jolla on valkoinen kaulus.

Sepelrastas Termisvaaran alarinteellä

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.