Kilpisjärvi-Termisjärvi-Termisvaara-vaelluksen kukkia

Ruusujuuri kasvaa kosteilla puronvarsilla

Teimme kolmen päivän vaelluksen 6.-8.8.2019 Käsivarren Lapissa reitillä: Kilpisjärvi – Tsahkaljärvi – Marjajärvet – Paihkasjärvi – Termisjärvi (yö) – Termisvaara – Termisjärvi (yö) – Tsahkaljärvi – Kilpisjärvi.

Juttu vaelluksesta on jaettu osiin:

Kilpisjärvi-Termisjärvi-Kilpisjärvi reittikarttoineen
Nousu Termisvaaralle
Termisjärven varaus- ja autiotupa
Lintuja
Eläimiä
Kukkia (tämä juttu)

Moni Kilpisjärvi-Termisjärvi-vaelluksella nähdyistä kukista oli ennestään tuttuja Norjasta ja jotkut Alpeilta, mutta varsin moni oli minulle uusia Suomessa. Yksi tällainen kasvi oli ruusujuuri. Niitä olen nähnyt ja kuvannutkin monesti Norjassa (esim. kuva Finsestä Norjasta).

Norjasta tuttu kasvi on myös tähtirikko, siitä löytyy aiemmin otettu kuva Ulvikista Norjasta). Tunturisuunnistuksessa näimme myös kultarikon, mutta sitä ei kameran kanssa kulkiessa osunut silmiin. Siitä löytyy kuva Sveitsistä Oberer Grindelwaldgletscher -jäätikön läheltä.

Tähtirikko

Kolmas Norjasta tuttu kukka oli pikkutervakko (kuva Finsestä).

Pikkutervakko Termisvaaran alarinteillä

Etelä-Suomestakin tuttu kissankello kasvaa runsaana Kilpisjärvellä sekä tunturikoivikossa että ylempänä tunturissa. En ole missään nähnyt ennen niin paljon kissankelloja.

Kissankelloja Salmikurussa (kuva: @latupeikko)

Lapin reissuilta tuttu kukka oli ruohokanukka. Sitä kasvoi valtavasti kolmen valtakunnan rajapyykin tunturikoivikoissa, mutta siellä kukinta oli jo ohi. Näkisipä ne ruohokanukkamatot joskus parhaaseen kukinta-aikaan! Ruohokanukkahan on myös yksi värikkään maaruskan aikaansaaja Lapissa (kuva Levin Pyhätunturilta).

Ruohokanukkaa kasvoi runsaasti tunturikoivikoissa, pääosalla kukinta oli jo ohi

Tunturikissankäpälää olen tainnut joskus nähdä Norjassa eikä sitä Kilpisjärvelläkään jokaisen kiven sivussa kasvanut.

Tunturikissankäpälä

Etelästäkin tuttu kultapiisku kasvaa varsin runsaana Kilpisjärven seudulla. Mietin pitkään, mikä on tuo keltainen, kultapiiskun näköinen kukka. Kultapiiskuhan se oli, se vain kasvaa paljon matalampana kuin Etelä-Suomessa.

Kultapiiskua kasvoi sekä tunturikoivikossa että tunturikankailla

Kokonaan uusiin kukkiin kuuluu tunturikurjenherne. Sitä katsoessa minulla tuli mieleen ensimmäisenä herne ja Tiinalla hiirenvirna. Kumpikin oli oikeilla jäljillä.

Tunturikurjenherne

Myös tunturikallioinen oli uusi tuttavuus. Se kasvoi noin 900 metrin korkeudessa Termisvaaran rinteellä kivikossa.

Tunturikallioinen korkealla Termisvaaran rinteellä

Ainakin yksi kuvattu kukka jäi alkuun ilman nimeä. Se kasvoi Termisvaaran alarinteillä. Twitterin avulla sillekin löytyi nimi, kiitos @HakkinenLeila, kasvi on kellosinilatva.

Kellosinilatva

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.