Maisemia Saanalta

Maisemaa Kilpisjärven pohjoisosan ja Mallan suuntaan

Tämä aamu ei yllättäen valjennutkaan kirkkaana ja aurinkoisena vaan sumu peitti näkyvyyden, Saanaa ei näkynyt ollenkaan. Auringon piti paistaa, mutta sumu oli noussut Norjan suunnasta aamuyöllä. Jos tällainen aamu olisi ollut eilen, moni olisi katsellut maisemaa nenänpää valkoisena. Tunturisuunnistus sumussa ei nimittäin ole helppoa, varsinkaan näissä maastoissa.

Päivän ohjelmassa oli Saanalle kiipeäminen, joten ei pidetty turhaan kiirettä lähdön kanssa. Meillä oli myös siirtyminen Haltinmaan Karhunpesästä Salmivaaran juurelta Kilpiksen retkeilymajaan. Aamupäivällä nähtiin taas samainen pupu kuin toissa aamuna. Nyt se asettui ruokalevolle aamiaisen jälkeen ja kuvaaminen oli aika helppoa.

Pupun (metsäjäniksen) poikanen ruokalevolla aamiaisen jälkeen

Kun monena päivänä on ollut kuvia Saanasta, tänään on tarjolla kuvia Saanalta. Polku Saanalle lähtee Retkeilykeskuksen pihasta. Matkaa huipulle on 4 km, nousua 500 metriä. Reitti on paikoin todella jyrkkä. Monen muistamat vanhat puuportaat on purettu ja osalle reitistä rakennetaan kiviportaat. Nyt uusi reitti ei ole vielä käytössä, joten jyrkin osuus pahdan reunan kohdalla on todella jyrkkä.

Kävelemään lähdettiin vasta klo 13, jolloin sumu oli jo kokonaan hävinnyt Saanan rinteiltä.

Kilpisjärvellä on nähty jo kolmea eri suovillalajia tupasvillaa, töppövillaa ja luhtavillaa. Kahta jälkimmäistä ne ole ennen nähnyt Suomessa, töppövillaa Norjassa ja luhtavillaa Sveitsissä. Luhtavillaa kyllä kasvaa koko Suomessa ja töppövillaa Pohjois-Suomessa.

Tupasvilla

Seuraavassa video ja kuvia Saanalta.

Iso-Malla

Poroja lammen rannalla Saanalla

Goldajavri ja Norjan tuntureita, oikealla tunnettu Paras-tunturi (Bárrás) 1419 m

Maisemaa Termisvaaran (Tierbmesvarri 1029 m) suuntaan

Viimeisessä kuvassa näkyy Termisvaaran pahta. Huomenna meidän on tarkoitus kulkea pahdan juurella olevan Termisjärven rannalle. Paikka on meille tuttu yhdeltä hankihiihtolenkiltä toissa vuoden vappuna.

Tällä reissulla on nähty valtavasti poroja, varmasti enemmän kuin kymmeneen vuoteen yhteensä kaikilla Lapin reissuilla. Tänäänkin niitä nähtiin ensin mökin pihalla, sitten kymmenittäin Kilpisjärven keskustan ja Retkeilykeskuksen välillä tiellä ja tieltä, sitten Saanan alarinteillä, ylhäällä Saanalla ja sama paluumatkalla. Tänäänkin nähtiin varmasti reilusti yli sata poroa.

Tänään nähtiin Saanalla myös piekana ja muutama muu tuntemattomaksi jäänyt lintu.

Poro ruokailemassa

Illalla käytiin Kilpiksen rantasaunassa saunomassa. Järvellä oli vaahtopäitä ja uimaan meno oli aika kylmää puuhaa. Veden lämpötila oli tänään Suomen ympäristökeskuksen tietojen mukaan +10,1 astetta. Sentään kolme astetta lämpöisempää kuin Pallaksella Vatikurun lammessa viime viikolla.

Muutamaan päivään ei ole luvassa blogijuttuja, koska erämaasta niitä ei paljon kirjoitella. Vaelluksesta juttua ja kuvia sitten reissun jälkeen.

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.