Jämi Mini-Rogaining 2018

Maasto oli hienoa

Tänään osallistuttiin viidennen kerran Jämi Mini-Rogainingiin. Pari kertaa on juostu 3 tunnin sarjassa, kaksi kertaa kävelty 5 tuntia ja nyt sitten juostiin ja käveltiin 3 tuntia. Ennen vaihtoehdot ovat olleet 3 ja 5 tuntia, nyt 2 ja 3. Ennen kartta on ollut 1:20 000, nyt se oli 1:10 000. Meille uudistus kyllä kelpasi, kolme tuntia oli tänään riittävä ja 1:10 000 karttaa oli helpompi lukea. Ehkä joku olisi kaivannut viiden tunnin vaihtoehtoa.

Yöllä oli pakkasta ja matkalla Tampreelta Kuninkaanlähteelle oli paikoin hiukan liukastakin. Kun lähtö oli vasta klo 11.30, päivä ehti jo sopivasti lämmetä. Käytimme reitin suunnitteluun vain puolisen tuntia, paljon enemmänkin olisi ollut aikaa käytettävissä. Tarkoituksena oli edetä polkuosuudet juosten, muuten kävellen. Suunnittelimme hiukan yli 15 km reitin linnuntietä mitaten. Itse toteutus oli aika tylsä, kuljimme juuri suunnitellun reitin eikä tullut kuin pieni koukku rastilla 73. Aikaa jäi jäljelle vajaa 10 min eli teoreettisesti ajatellen olisi ollut mahdollista hakea rasti 38 tai 58. Ihan noin kohdilleen menevään reittisuunnitelmaan emme kuitenkaan ainakaan alkumatkasta vielä osanneet luottaa.

Keväällä 2016 käyttöön otettu Emit-kortti kesti reilut kaksi vuotta

Päivän pääteemaksi ei kuitenkaan tullut hieno maasto ja hyvä rata vaan Emit-kortti. Tiinalla oli samanlainen Emit, vierekkäinen numero. Lappeenrannassa Rinkelirasteilla kortilta puuttui 8 ensimmäistä rastia, tarkistuslipuke pelasti. Tämän jälkeen kortti oli lähes kuukauden Suunnistajan Kaupassa tutkittavana, eikä siinä kuulemma ollut mitään vikaa. Tuusulan tuplasprintissä puuttui ykkönen, tarkistuslipuke pelasti. SM-sprintin karsinnassa puuttuivat kaikki leimat, tarkistuslipuke pelasti A-finaalipaikan. Se sitten riitti uuden kortin saamiseen.

Minun kortissani ei ensimmäisten reilun kahden käyttövuoden aikana ole ollut ongelmia. Nyt oli. Hiukan ihmettelin tulosluetteloa katsellessa, miten meillä ei ollut enempää kuin 1695 pistettä ja sija ”vasta” 13. Tutkittiin sitten vielä väliaikatulostetta. Siitä kävi ilmi, että ensimmäinen leima oli vasta 25 minuutin kohdalta rastilta 34. Meiltä siis puuttui viisi ensimmäistä, 289 pistettä. Kun rogainingissa olisi vähän hankala tarkistaa leimoja tarkistuslipukkeesta, niitä ei Jämillä ollut käytettävissä. Siinä meni viisi sijaa.

Ensimmäinen kortti kesti 15 vuotta, seuraava 3 ja tämä 2. Ei hyvältä näytä. Mutta minkäs teet, vaihtoehtoja ei ole, jos suunnistaa haluaa. Hiukan outoa, että liitto on kieltänyt kilpailuissa sellaisten korttien käytön, jossa on vaihdettu paristo. Perusteena on, että vaihdettu paristo voi aiheuttaa turhan hylkäyksen tai että kello voi käydä eri aikaa. Entäs kun alkuperäinen kortti lakkaa toimimasta kahden vuoden jälkeen, vaikka valmistaja lupaa käyttöiäksi 10-12 vuotta, mutta silti antaa vain rajoitetun takuun viideksi vuodeksi (esim. viidentenä vuotena korvataan vain 20 % uuden hinnasta). Ja kisoissa ei oteta aikaa emitillä.

Mutta se siitä. Tapahtuma oli taas mukava. Ratasuunnitelmaa sai jonkin aikaa pähkäillä ja mittailla ja porukka hajosi metsään kuin varpusparvi. Enemmänkin olisi voinut olla porukkaa kivassa tapahtumassa.

Päivän reitti 17 km

Mainokset
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.