SM-sprintin 2019 esikisa Loimaalla

Kilpailukeskus oli Vanhan Vesikosken koulun kentällä

Kovin ovat viime aikojen jutut olleet sprinttisuunnistuspainotteisia, mutta sprinttikausi on nyt kuumimmillaan. Kolme sunnuntaita on juostu tuplasprintit ensin Nummelassa, sitten Jokelassa ja nyt Loimaalla. Yksi on vielä jäljellä, SM-sprintti Oulussa ensi sunnuntaina. Sitten on ohi paitsi kisaputki, myös sprinttikausi ainakin omalta osalta.

Ensi vuoden SM-sprintti suunnistetaan Forssassa Loimaan Jankon, Lounais-Hämeen Rastin ja Punkalaitumen Kunnon isännöimänä. Nyt sunnuntaina oli noiden kisojen esikisat Loimaalla. Hyvin olivat järjestäjät hommaan paneutuneet ja jälki oli sen mukaista: kaikki toimi hienosti.

Yksi asia, mikä on tullut esille oikeastaan kaikissa viime viikkojen tuplasprinteissä on lähtöajat. Suunnistajathan ovat tottuneet siihen, että lähtöajat ovat kaksipäiväisten kisojen eri kisoissa suunnilleen käänteisessä järjestyksessä. Sen on reilua, jos lähdet lauantaina viimeisenä ja hyödyt siinä urien muodossa metsässä, lähdet sitten vastaavasti sunnuntaina alussa.

Sprintti on vähän eri juttu. Ensinnäkään hyöty lopussa lähtemisestä on pienempi, kun uria ei asfaltille ja hiekalle synny. Toki hiukan auttaa, jos saa näkyviinsä edellä lähteneen selän, mutta siihen riittää jo periaattessa se, että lähtee toisena. Mutta suurin ero on se, että molemmat kisat suunnistetaan samana päivänä. Isossa sarjassa käänteisellä lähtöjärjestyksellä palautumisajan ero on iso lähtöajoista riippuen. Nytkin melkein 70 osanottajan H21-sarjassa aamupäivän ensimmäisillä lähtijöillä lähtöjen väli oli noin neljä tuntia ja viimeisillä vain kaksi. Se on iso ero palautumisajassa. Pienemmissä sarjoissa ero lienee merkityksetön.

Tulee mieleen, että kun sarjassa on vaikkapa enemmän kuin 30 osallistujaa, porukka voitaisiin jakaa kahteen tai useampaan ryhmään ja arpoa lähtöajat niiden sisällä. Aamun ensimmäiset 20 lähtijää lähtisivät iltapäivällä myös 20 ensimmäisen joukossa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä jne. Tällöin palautumisaikojen ero olisi merkittävästi pienempi.

Toisaalta, voidaan ajatella niinkin, että arpaonnella saa olla vaikutuksensa. Niinhän sen on vaikkapa metsäsuunnistuksessa heinikkoisessa maastossa, alussa lähtijä harvoin voittaa. Mielenkiintoinen kysymys on, kumpi merkitsee sprintissä enemmän, parin tunnin ero palautumisessa vai mahdollisuus juosta selkää kiinni… Selän kiinni juoksemisen hyötykin on arpapeliä, kuka sattuu lähtemään edellä. Palautumishyöty tulee aina.

H45 ap / Myllykylä, Loimaa

Mutta sitten itse kisaan. Aamupäivän kisa käytiin melko helpolla alueella, tosin reitinvalintavaihtoehtoja oli mukavasti aivan loppua lukuunottamatta. Heti ykköselle tarjottiin ratkaisevaa reitinvalintaa, vasen reitti oli 10-15 sekuntia nopeampi. Useimmat sen huomasivat, mutta eivät kaikki. Tällä kertaa pääsin itse mukavasti liikkeelle ja valitsin vielä nopeimman reitin, joten nyt ei tullut tolkuttomasti eroa hitaan alun takia.

Kolmoselle pääsi vasemmalta tai oikealta. Täytyy myöntää, että en edes huomannut vasenta reittiä. Vasen on hiukan lyhyempi, mutta pehmeämmän pohjan ja tiukan mutkan takia tuskin nopeampi jos nyt ei hitaampikaan. Neloselle menin oikealta, vasen taisi olla vähän lyhyempi, mutta ei välttämättä sen nopeampi. Tasapeli, luulisin. Viitoselle piti mennä ilman muuta oikealta, mutta olisi pitänyt mennä nelosen pohjoispuolen portaita ylös. Huomasin rappuset neloselle tullessa, mutta jostain syystä ei niitä tajunnut viitoselle mennessä. Siinä hävisi kaiketi 10-15 sek. 6-7 oikea kierto oli selvästi nopeampi vasen. Kasille oikea hiukan nopeampi, kun sai oikaista kulman nurmikon kautta.

Juoksu kulki tällä kertaa paremmin kuin aiempina viikonloppuina, mutta aika lailla tuli takkiin viimeisellä puolella kilometrillä. Tuntui, että vauhti loppui täysin viimeistään alikulusta nousuun ja lyhyeen metsäosuuteen.

Rata siis oli helpohko, juoksuvoittoinen, mutta reitinvalintaa oli mukavasti. Ja vaikka se helpohko olikin, taas jäi ne yhdet rappuset huomaamatta. Kun SM-esikisassa kerran oltiin, rata oli aika samantyyppinen, kuin SM-kisan karsinnassa usein on ollut. Kovaa juostaan ja erot ovat pieniä.

H45 ip / Vesikoski, Loimaa

Iltapäivällä oli odotettavissa vaativampaa suunnistusta. En tiedä mistä se tuli, mutta sellainen käsitys oli sekä minulla että monilla muilla. Ja niinhän se olikin, alkumatka oli ihan erityyppistä kuin aamupäivä. Lähtö oli viety Loimijoen eteläpuolelle.

Sekosin heti K-pisteen jälkeen enkä saanut itseäni kartalle. Juoksin hiljaa ja jouduin silti pysähtymään parkkipaikan reunaan ihmettelemään, missä sellainen parkkipaikka oikein on. Kun gepsistä katsoo, olen siinä haahuillut peräti 20 sekuntia. Sitten homma selvisi ja pääsin vauhtiin. Ykköselle tuli kuitenkin takkiin nopeimmalle peräti 28 sek. Mahtoiko kukaan keksiä vasemmalta kiertävää ja portin läpi suoraan rastille menevää reittiä? Se olisi ollut peräti 60 metriä lyhyempi ja se on paljon, kun pyöritään parin sadan metrin mitoissa ykkösvälillä. Melkein veikkaan, että ei sitä kukaan huomannut.

Seuraava ihmettely ja pysähdys tuli hiukan ennen kolmosta, siihen meni muutama sekunti. Neloselle taisi hävitä hiukan, kun kiersi rakennuksen vasemmalta. 6-7 olin näkevinäni, että seiskan eteläpuolella on aidassa aukko. No eihän siinä mitään aukkoa ollut, mutta ei se vasemman kautta kierto varmasti sen huonompi ollut.

Kasilta alkoi sitten hyvin juoksuvoittoinen osuus. Tuossa kohtaa jos olisi ollut varaa hiukan lisätä vauhtia, se olisi kannattanut tehdä. Kone vaan kävi jo tuossa sen verran kuumana, että ei se vauhti siitä mihinkään muuttunut.

Lopussa oli vain hiukan reitinvalintaa. 15-16 piti mennä oikealta. 16-17 ensimmäistä katua kannatti mennä oikealle, lopun nurmikko oli hyvää juosta.

Päivä oli kaikkiaan hyvä verrattuna menneisiin viikonloppuihin, varsinkin edelliseen. Sain sykkeet sille tasolle, millä ne viimeksi ovat sprintissä olleet 2015. Positiivista oli myös se, että iltapäivän toisen puoliskon pystyi juoksemaan tosi korkeilla sykkeillä eikä vauhti pudonnut kuten aamulla. Vauhti ei kuitenkaan vielä ihan riitä ja pieniä virheitä tulee, mutta josko suoritus tästä vielä hiukan paranisi SM-kisaan.

 

Mainokset
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.