Tuusulan tuplasprintti Jokelassa

H21-radan alku aamupäivällä

Tuusulan Jokelassa kisattiin suunnuntaina perinteinen Tuplasprintti Tuusulan Voima-Veikkojen järjestämänä. Päätettiin kaverin kanssa viikkoa aikaisemmin, että mennäänpä oman sarjan sijasta H21:seen, jotta saadaan hyvä harjoitus hyvällä ja vaikealla radalla. Usein sanotaan, että ”sitä saa, mitä tilaa”, mutta nyt kyllä kävi toisin. Kahdessa kisassa oli monia hyviäkin juttuja, mutta kyllä valitettavasti se, mikä jäi mieleen, näkyy tuossa yllä olevassa kuvassa.

Ykkösväli oli epätavallisen pitkä, en muista vastaavaa rastiväliä koskaan sprintissä. Kun esim. Tanskassa veteraanikisojen karsinnassa oli 3,5 km radalla 25 rastia ja Raumalla heinäkuussa H21-sarjan 4 km radalla 26 rastia, nyt oli tarjolla 11 rastia 3,6 km radalla. Tuollaisella rastimäärällä lähes väistämättä touhusta tulee korttelisuunnistustyyppistä eli reitinvalintoja on tarjolla, mutta toteutus on lähinnä juoksua.

Mutta ei sekään ollut se juttu, mikä päällimmäisenä jäi mieleen, vaan se oli tuon ykkösvälin sähkölinja pusikon keskellä. Kun sitä tarkkaan katsoo, näkee, että se on pääosin tuplatiheää pystyvihreää. Käytännössä siinä oli aika vastikään vedetty ranteen paksuista puuta raivaussahalla oikein urakalla kumoon ja nokkosiakin riitti. Tuohonhan tietysti syntyi vahva ura, josta jälkipään lähtijät hyötyivät huomattavasti. Alussa puuta oli poikittain melkein polven korkeudelle.

Joku ehkä sanoo, että pakkoko siitä oli mennä. Tarjolla oli toki pitkät kierrot oikealta ja vasemmalta, mutta kun tuollaista ei koskaan ole tullut vastaan sprintissä ja kun juostessa sitä pystyvihreää ei näe, siitähän useimmat menivät. Ja sillä pätkällä oli myös monilla sarjoilla rasti, johon oli pakko mennä linjaa pitkin. Tällainen ei ehdottomasti kuulu sprinttiin.

Tuplasprintti aamupäivä H21 / TVV / Jokela 1

Rastit aamupäivän kisassa olivat pääosin todella helppoja, vaikka saahan sitä aina jonkun koukeron aikaiseksi,kuten minä kakkosella. Ykkösvälillä tuota rytöä kulkenut reitti näytti olevan kuitenkin nopein, tosin ei kierroillakaan juuri jäänyt, ainakaan oikealta. Itselleni olisi kierto kyllä ollut parempi, kun tuo linja meni osin kävelyksi.

Viitoselle oli tarjolla kierrot oikealta tai vasemmalta tai suoraan metsän läpi. Uskon oikein kierron olleen ainakin minulle paras. Olisiko kuutosen voinut laittaa rakennuksen toiselle puolelle… Seiskalle taas oikea tai vasen, tuskin juuri eroa.

7-8 päätin juosta vasemmalta ysin kautta. Hiukan hämäsi ysin kohdalla, kun pari toimitsijaa huuteli, että ei saa mennä nurmikolle, pitää juosta tietä. En tiedä kenelle huusivat ja miksi. Kympille piti oikein tarkistaa rastimääritteistä, onko rasti aidan ulko- vai sisäpuolella, vaikka melkein arvasin alkuradan perusteella, että ulkopuolellahan se on, siellä se on helpompi.

Oli kyllä erikoinen rata. Ehkä jotain tällaista tuli juostua sprintin alkuaikoina 2000-luvun alkupuolella ja tietysti monilla korttelirasteilla.

Nykyisten lajisääntöjen kohdassa 18.11 lukee sprinttikilpailun luonteesta seuraavaa: ”Sprinttikilpailu on rakennetussa ympäristössä kilpailtava suunnistusmatka, joka kilpaillaan kulkukelpoisuudeltaan hyvillä, reitinvalintatehtäviä mahdollistavilla alueilla.” Kuten jo todettu, tuo alku ei kuulu sprinttisuunnistukseen.

Juoksu ei kulkenut mihinkään eli todella olisi toivonut vaikeampaa rataa.

Tuplasprintti iltapäivä H21 / TVV / Jokela 2

Iltapäiväkin alkoi huonosti, mutta se oli ihan täysin omaa syytä. Olin siinä uskossa, että omaan lähtöön on vielä tunti aikaa. Tero tuli sitten verryttelyn jälkeen ihmettelemään, että eikö jo minunkin pitäisi lähteä lähtöön, kun hänellä on lähtö vain minuuttia ennen. Piti oikein tarkistaa lähtölistasta. Kello oli 13.51 ja oma lähtö 13.57. Tulihan siinä hiukan kiire vaihtaa kengät ja vaatteet yms., mutta ehdin. Verryttely vaan jäi ja siksi juoksu oli vieläkin vaikeampaa kuin aamulla. Mutta onneksi rata oli paljon mukavampi.

Nummelassa juostiin kaksi kisaa samalla alueella, sama olisi sopinut Jokelaankin. Iltapäivän aluehan oli varsin hyvä sprinttiin, sinne olisi saanut vielä vaativammankin radan eikä iltapäivälläkään muutama lisärasti olisi pahaa tehnyt. Kyllä sprintissä 3,8 km radalla pitäisi olla enemmän kuin 13 rastia. Ei rastien määrä tietenkään aina ratkaise, mutta aika harvalla alueella saa tehtyä vaativia pitkiä välejä.

Mainokset
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.