Etelä-Teiskon kierros 2018

Vattulan sillalla

Toissa päivänä oli pitkän pyörälenkin vuoro. Oli poutapäivä, lämpötila ylimmillään +24, mukava pyöräilykeli, ei liian kuuma eikä liian kylmä. Etelä-Teiskon kierros on vähän vastaava jokakesäinen lenkki kuin Tour de Paarlahti. Se on kymmenisen kilometriä pidempi, mutta nousua on vastaavasti hiukan vähemmän ja asfalttitietä vähän enemmän. Aikaa siihen menee vain vartti enemmän.

Täältä on viime vuosina lehmät vähentyneet. Tänä keväänä huomattiin, että Sorilassa on luovuttu lehmistä ja nyt totesin, ettei myöskään Kolunkylän pohjoispuolella ollut enää mansikkeja. Hevosia sen sijaan on paljon, tuntuu että niitä tulee vuosittain vielä lisääkin.

Vanhojen talojen ja mökkien kunnostaminen tuntuu nykyään kiinnostavan. Aitoniemessä oli sitten viime vuoden kunnostettu ainakin yksi vanha, iso omakotitalo ja yksi vanha mummonmökki. Kiva kun vanhoille rakennuksille löytyy uusia asukkaita tai ainakin kesäasukkaita.

Aitolahden vanha ”keskiaikainen” kirkko vuodelta 1928

Aitolahden vanhaa kirkkoa piti taas pysähtyä katselemaan. Verratessa kahden vuoden takaiseen jutun kuvaan, näkyy iso, kellotapulin vieressä oleva kuusi olevan poissa. Liekö ollut huonossa kunnossa tai jopa kaatunut jossain myrskytuulessa. Kirkkohan näyttää keskiaikaiselta kivikirkolta, samanalaiselta kuin vaikkapa Vantaalla Pyhän Laurin kirkko. Se on kuitenkin rakennettu vasta vuonna 1928, mutta siinä on ollut esikuvana keskiaikaiset kirkot. Ulkonäköseikat ovat tietysti aina makuasioita, mutta ainakin itse tykkään paljon enemmän tuon näköisistä kirkoista, kuin sellaisista, kuin vuonna 2001 valmistunut Aitolahden uusi kirkko on.

Aitolahden kirkolta jatkoin matkaa kohti Sorilaa ja edelleen Pulesjärventietä kohti Viitapohjaa. Kun kahden vuoden takaisella lenkillä näköjään käännyin väärälle kivilouhokselle umpikujaan, nyt osasin oikealle ja pääsin sujuvasti sen kautta metsätielle ja edelleen takaisin Pulesjärventielle. Taukoa pidin kotileipomo Nisutiinassa, josta saa hyviä pullia ja leipää.

Kotileipomo Nisutiina Pulesjärventien varressa

Pulesjärven jälkeen loppureitti olikin samaa kuin Tour de Paarlahdessa eli Pohtolan, Sisaruspohjan ja Vattulan kautta Kämmenniemeen. Sisaruspohjassa vielä näyttää olevan ainakin muutamia lehmiä.

Maisemaa Sisaruspohjan suuntaan Vattulan sillalta

Matka jatkui Kämmenniemen kaupan kautta mökille. Viimeinen kuusi kilometriä mäkistä tietä olikin aika raskas, kun repussa oli ruokaa sen verran kuin sinne mahtui. Lenkki oli 61 km ja ajoaika oli tasan kolme tuntia.

Etelä-Teiskon kierros 61 km

Mainokset
Kategoria(t): Pyöräily Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.