Pyöräilyä, uintia ja valokuvanäyttely

Lammaslaidun Varvontien varressa

Viime viikon torstai ja perjantai olivat Perttelissä tällä erää viimeisiä kuumia päiviä. En jää niitä kyllä erityisesti kaipaamaan. Torstaina tehtiin pitkä pyörälenkki, perinteisen Kiikalan lenkin yksi versio, kilometrejä kertyi noin 40. Torstai taisi olla kaikkein kuumin päivä tänä kesänä, Pöytiöllä mittari näytti +33,8 astetta iltapäivällä. Pyöräillessä kuumuus ei kuitenkaan ole niin paha, kun ajoviima viilentää. Tai jos ei viilennä, niin kuitenkin kuivattaa hikeä. Silti käytiin lenkillä kolme kertaa uimassa ja neljäs tauko oli jäätelötauko Kiikalan kaupalla.

Taukouintipaikka Hitolanjoessa

Lenkin uintipaikat olivat Juvankoski, Hitolanjoki ja Varvojärvi. Juvankoskella veden lämpö oli +28, Varvolla ei nähty mittaria, mutta vesi tuntui vielä lämpimämmältä, jopa 30-asteiselta. Hitolanjoki oli poikkeus. Sen sivujoki saa alkunsa Kiikalan Kultalähteeltä, joten vesi oli kilometrejä alempanakin vielä varsin raikasta. Paikka ei ollut mikään uimapaikka, mutta mukava oli tuossa koskessa maata viileässä vedessä.

Hitolanjoki saa alkunsa 1950-luvulla kuivatusta Kiikalan Kurajärvestä, mutta pääosa vedestä tulee Kultalähteestä ja Kiikalan harjualueelta. Kultalähteestä vesi virtaa aluksi Lammesuon läpi Kultalähteenojassa ja edelleen Satakoskenojassa yhtyen Hitolanjokeen Kiikalan kirkonkylän lähellä. Meidän taukopaikkamme oli Myllykulmalla.

Joku ehkä ajattelee, että eihän se joki ole Hitolanjoki vaan Hiitolanjoki, mutta kyllä se on Hitolanjoki. Hitolan kylä oli Kurajärven rannalla ennen järven kuivaamista, nykyisin pellon reunassa. Hiitolanjoki saa alkunsa Simpeleeltä ja se laskee Laatokkaan. Hiitola taas on Suomen entinen kunta Laatokan Karjalassa.

Päivän kolmas uintitauko oli siis Varvolla. Vaikka vesi oli todella lämmintä, kyllä sekin virkisti, kun ilma oli vielä lämpimämpää.

Perjantai oli myös kuuma. Ohjelmassa oli päivällä tutustuminen luonto- ja ympäristökuvanäyttelyyn Kiikalassa Vanhapuska-tilan vanhan navetan ylisillä. Näyttelyssä oli Kari Rissan ja hänen kavereidensa 100 kuvaa, 10 kuvaa kultakin kuvaajalta. Rissan omat 10 kuvaa olivat kaikki tilan lähiympäristöstä. Navetta oli kunnostettu ja ylinen toimi hienona näyttelytilana. Näyttely on auki joka päivä klo 12-18 sunnuntaihin 12.8.2018 saakka, sen jälkeen se kuulemma siirtyy Viking Grace -laivalle.

Illalla olisi ollut Perjantairastit pyörämatkan päässä Hankkaalla, mutta lähtemättä jäi, keli vaan tuntui liian kuumalta suunnistukseen. Sen sijaan käytiin illalla seurakunnan saunassa Juvankoskella. Porukkaa oli paljon, mutta koska järvivesi oli niin lämmintä, saunan lauteille mahtui hyvin. Sauna olikin tosi hyvä, kertalämmitteinen kiuas.

Pernjoen pinta on niin alhaalla, ettei yhtään vettä virtaa kuivuneeseen Kurkijokeen

Kuivan kesän jäljiltä Pernjoen pinta on niin alhaalla, että vettä ei valu yhtään Kurkijokeen. Niinpä Kurkijoki ja alempana Ruotsalanjoki ovat käytännössä kuivia. Eipä ole tuollaista tapahtunut ainakin sinä 12 vuoden aikana, kun on noissa maisemissa tullut paljon aikaa vietettyä.

Mainokset
Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.