Pyöräretki Iso-Valkeelle

Iso-Valkeen ympäristössä on paljon hyviä polkuja

Eilen oli pyöräilypäivä, vaikka kuumaa oli (ja on). Toissa yö oli kyllä jopa viileä, vain 15 astetta, mutta eilen olikin sitten iltapäivällä +32. Suunniteltiin reitti niin, että päästiin ajamaan varjoisia metsäteitä mahdollisimman paljon ja matkalla uimaan. Lähtöpaikaksi päätettiin Härjänvatsan uimaranta Kiikalassa, jotta päästäisiin heti lenkin jälkeen uimaan. Kohteeksi valittiin Iso-Valkee Someron puolella.

Reitti Härjänvatsasta Iso-Valkeelle 32 km

Alkumatka ajettiin Oinasjärventietä, mutta reilun parin kilometrin jälkeen käännyttiin Johannislundin suuntaan. Leveä soratie oli aika pahasti nimismiehenkiharalla, mutta kyllä siitä ajamaan pääsi. Johannislundissa on ollut lasitehdas vuosina 1813-1960 ja alue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Se on kuitenkin yksityiskäytössä nykyisin eli vanhoja rakennuksia ei pääse katsomaan tietä lähempää.

Johannislundin jälkeen poikettiin pienemmälle metsätielle ja ajettiin ohi Särämäen, Varsinais-Suomen korkeimman paikan, kohti Iso-Valkeeta. Lähes koko alue Kiikalan Hyyppärästä ja Iso-Valkeelle on Hyyppärän harjualue -nimistä Natura 2000 -aluetta. Särämäen luona maasto oli ”tavallisempaa” metsää, mutta muuten koko alue on hienoa mäntykangasta, harjuja ja suppia.

Iso-Valkeen vesi näyttää turkoosin vihreältä aivan kuin Alppien ja Norjan vuoristojärvet

Iso-Valkee on harjujen ja kangasmetsien ympäröimä, 25 metriä syvä pieni järvi. Vesi on erittäin kirkasta ja rannat hiekkapohjaisia monesta kohdasta, uimaan on siis helppo mennä. Järven vesi näyttää turkoosin vihreältä samalla tavalla kuin monilla Norjan (esim. Lovatnet) ja Alppien (esim. kuvia alppijärvistä) vuoristojärvillä. Iso-Valkee kuuluu Uskelanjoen vesistöön eli sen vesi laskee lopulta mereen Salojoen kautta Salon läpi. Viereinen Pikku-Valkee taas kuuluu Karjaanjoen vesistöön.

Vesi oli mukavan raikasta, selvästi viileämpää kuin toissa iltana Sisumajalla ja myös Härjänvatsan 26 asteinen vesi.

Vesi on todella kirkasta

Paluumatka poljettiin osittain eri reittiä. Jossain kohtaa käännyttiin yhdestä polkujen risteyksestä väärin ja päädyttiin Oinasjärventien varteen aikaisemmin kuin oli suunniteltu. Pitäisi olla karttateline ja kartta näkyvillä, jotta noissa maastoissa osaisi aina valita suunnitellun polun. Kännykän Maastokartoista sen toki näppärästi näkee, mutta kun puhelin pitää aina erikseen kaivaa siin taskusta ja sitä varten pysähtyä.

32 km lenkin jälkeen oli mukava päästä uimaan. Härjänvatsan 26-asteinen vesi oli kuitenkin selvästi viileämpää kuin ilma.

Kategoria(t): Pyöräily Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.