Tour de Paarlahti 2018

Maisemaa Aunessillalta Käälahdelle

Eilen oli ohjelmassa joka kesä vähintään kerran ajettu Tour de Paarlahti eli pyöräilyä mäkisiä sorateitä Paarlahden, Suomen pisimmän sisävesivuonon ympäri. Reitti on suurimmaksi osaksi soratietä ja mäkiä riittää, nousua tulee 50 km matkalla yli 600 metriä. Löytyy Etelä-Suomen mittakaavassa varsin pitkiä nousua ja myös välillä jyrkkiä ja lyhyempiä nousua. Suurin yhtäjaksoinen nousu taitaa olla reilu 40 metriä.

Reittiprofiili

Eilen(kin) oli kuuma keli ajaa, vaikka pääsin matkaan aika aikaisin. Kuumin osuus oli lenkin loppupuolella pätkä Viitapohjantietä, jossa oli vasta laitettu uusi asfaltti.

Lenkin varrella on monia hienoja maisemapaikkoja. Ensimmäinen on Aunessilta, vuonna 1899 valmistunut holvisilta. Pohjoiseen mennessä vasemmalla näkyy Käälahti, oikealla Paarlahti. Seuraava hieno paikka on Kuuslahden pohjukka, missä on myös seurakunnan leirikeskus. Tällä kertaa järvi oli peilityyni, sitä sattuu harvoin, vaikka aika suojaisasta lahdesta onkin kysymys.

Kuuslahti

Kuuslahden jälkeen reitti jatkuu varsin mäkisenä Paarlahden pohjoispuolta kohti Viitapohjaa. Välillä on peltoja, mutta pääosin kuitenkin metsää. Tai hakattua metsää…

Padustaipaleentie, oikealla näkyy Neevuoren masto

Reitin korkein kohta on vähän ennen Viitapohjaa. Ennen korkeinta kohtaa ohitetaan Myllyvuolle, Hankajärven kapea lahti. Siitä laskevassa joessa on arvatenkin vanha mylly tai myllyn paikka.

Myllyvuolle

Jos on reitillä ylämäkiä, on toki myös alamäkiä. Viitapohjaan lasketaan reilun kilometrin mittaisessa laskussa noin 60 metriä. Viitapohjasta alkaa asfalttiosuus Pulesjärventietä kohti Pulesjärveä. Nousuvoittoista osuutta on nelisen kilometriä. Pulesjärven pinta on 30 metriä Paarlahtea ja Näsijärveä korkeammalla. Pulesjärveltä lasekudutaan alas Pohtolaan, jossa on vanha myllyn paikka. Siitä löytyy kuva neljän vuoden takaisesta jutusta. Mylly ja saha on ollut käytössä 1891-1966. Se on purettu vuonna 2006.

Yksi reitin hienoja osuuksia on Sisaruspohjan ja Paarlahden välistä kulkeva tie. Siitäkin osuudesta on kuva vuoden 2014 jutussa.

Kun kävi ostamassa Kämmenniemen kaupasta repullisen ruokaa, viimeiset 6 km mökille tuntuivat aika raskailta, kun lämmintäkin alkoi olla jo kolmisenkymmentä astetta.

Kategoria(t): Pyöräily Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.