Hiihtoa Saanan ympäri

Nousua Siilasjärveltä kohti Saanaa ja Saanajärveä

Eilen ajettiin Kolarista autojunalta tänne Kilpisjärvelle. Aurinko paistoi melkein koko matkan, juotiin Sonkamuotkassa kahvit jopa ulkona auringonpaisteessa. Lounas syötiin Kaaresuvannossa Rajabaarissa, vielä silloinkin paistoi aurinko. Parikymmentä kilometriä ennen Kilpisjärveä alkoi lumisade ja se oli illemmalla sen verran sakeaa, että päätettiin jättää hiihtolenkki tekemättä, näkyvyys olisi ollut liian huono.

Koko yön sateli hiljalleen lunta. Tänne kylälle sitä oli kertynyt parisen senttiä, ylös tunturiin paljon enemmänkin. Kilpiksen hyvän aamiaisen jälkeen lähdettiin hiihtämään.

Kun viime vuonna oltiin pääsiäisenä Jerisjärvellä, kirjoittelin ajamattomista laduista. No, siellä sitten kuitenkin latuja ajettiin viikon aikana, joskaan ei läheskään kaikkia latuja läheskään joka päivä. Täällä Kilpisjärvellä huollettavia latuja on vähän ja niitä ajetaan hyvin harvakseltaan. Viimeksi latukone on ollut liikkeellä torstaiaamuna. Hiihtäjiä täällä kyllä on, vaikka pääaktiviteetti täällä tuntuu olevan moottorikelkkailu.

Päivän retkeksi suunniteltiin Saanan kiertämistä. Retki siitä tosiaan tuli, latu oli sen verran huonossa kunnossa varsinkin Kilpisjärven jäällä, että vähän erilaista touhua se oli, kuin kunnon ladulla hiihtäminen. Hiihdettiin 6 km Kilpisjärven jäätä, josta sitten noustiin kymmenisen metriä ylempänä olevalle Siilasjärvelle. Kummankin järven jäällä oli paikoin lumen alla vettä, liekö se syynä, että latukoneella ei ole torstain jälkeen ajettu.

Tänäänkin oli kohtuullisen huono näkyvyys, mutta saatiin silti aavistus, miltä maisemat voisivat näyttää selkeällä säällä. Siilasjärveltä lähdettiin nousemaan ylös tunturiin. Alkuun piti ylittää valtatie E8 Kilpisjärveltä Skibotniin. Varsinainen nousuasuus alkoi sen jälkeen. Kun Siilasjärvi on 484 metrin korkeudella, päivän lenkin ylin kohta lähellä Saanajärveä oli 725 metriä eli vähän korkeammalla kuin Ylläksen huippu. Saanajärvi on 680 metrissä.

Saanajärvi

Tunturissa oli jo parempi hiihtää kuin järven jäällä. Onneksi nousuosuudella oli sentään kolme hiihtäjää avannut latua edellä, oli vähän helpompi hiihtää. Swixin VR50 toimi tänään varsin hyvin, joskin välillä vähän lumi tarttui pohjaan. Purkkivoiteella siis hiihdetään.

Saanajärven päivätupa

Evästauko pidettiin Saanajärven päivätuvalla. Sinne oli kylältä päin hiihtänyt vähän enemmänkin porukkaa, joten Saanajärven jäällä kulkeva latu oli ihan hyvä hiihtää. Saanajärven jälkeen alkoi pitkä lasku kylälle, kyläänlasku, niin kuin Alpeilla sanotaan laskettelurinteestä, jota lasketaan päivän päätteeksi alas kylälle. Lasku oli aika hankala, kun valaistusolosuhteiden takia kontrasti oli huono. Olipa siellä muutamia pälvipaikkojakin, mutta alas kuitenkin päästiin. Päivän lenkkiä ei voi sanoa vauhdikkaaksi, kun 19 km matkaan kului aikaa kolme tuntia.

Illalla käytiin taas rantasaunassa ja avannossa. On muuten aika hieno tuo avanto, josko vielä jonain päivänä olisi kirkas keli, jotta näkisi kaikki järveä ympäröivät tunturit.

Mainokset
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.