Suunnistuskauden avaus Stadisprintissä

Stadisprintti / Rasti-Jyry / H45

Tänään oli tarkoitus avata sprinttisuunnistuskausi Stadisprintissä Meilahdessa. Todellisuudessa tuli avattua sekä sprintti- että metsäsuunnistuskausi, kun melkein puolet radasta oli metsässä. Tykkään kaupunkisprintistä ja metsäsuunnistuksesta, mutta en niiden yhdistelmästä. Sellainen tämän päivän kisa oli, mutta hyvä lenkkihän siitä tuli, eikä se ihan huonostikaan mennyt. Ja kelihän oli hieno, aurinko paistoi ja yöpakkasen jälkeen oli muutama aste lämmintäkin. Metsässä oli kyllä vielä aika paljon lunta ja jäätä.

K-pisteen toteutus oli huono. K-piste sinällään oli tosi hyvässä paikassa ajatellen ykkösvälejä, mutta kun sinne meni vain maassa kulkeva viitoitusnauha. Jos K-pisteeltä olisi lähtenyt, ainakin meidän ykköselle oikealta kiertävä reitti olisi ollut ehkä jopa aavistuksen parempi. Mutta kun lähes kaikki juoksivat lähdöstä suoraan etelään pyörätietä menemättä K-pisteen kautta, näin tuli itsekin juostua. Oikeuttaako kymmenien ja satojen tekemä virhe tekemään virheen? No, periaatteessa ei oikeuta, mutta… Olisi tarvittu selkeästi ohjaava viitoitus K:lle, sillä se olisi ratkennut.

Heti kakkoselle mentiin metsään, ylös jäistä rinnettä. Onneksi oli nastalenkkarit alla. Kakkonen löytyi hyvin, mutta kolmonen ei. Tuli jo mieleen ennakkoasenne, että en osaa suunnistaa metsässä sprintissä. Tuo oli 40 sekunnin pummi. Viitoselle olisi ollut ehkä aavistuksen nopeampi mennä vasemmalta.

6-7-välillä en nähnyt kartasta, että jyrkänteiden välistä olisi päässyt suoraan tasoa pitkin rastille. Kiersin alakautta ja taisin hävitä ainakin 15 sek. 8-9-välille päätin kiertää oikealta. Alamäessä metsässä sai kahlata hangessa ja lopussa vielä kiersin liian kaukaa, kun en huomannut avoimia portteja. Tai huomasin maastossa, mutta en kartalta, enkä uskaltanut oikaista. 20 sek tuossa ehkä hävisi, vasen reitti olisi ollut nopeampi.

Päivän pahin pummi tuli välillä 15-16. Lähdin rastilta ensin 90 astetta väärään suuntaan aika pitkällekin ja sitten korjasin väärälle rastille. Oma rasti piti olla 134, leimasin rastilla 143 ja jatkoin matkaa. Sitten joku lamppu syttyi päässä, tarkistin määriteestä ja palasin omalle rastille. Siinä oli hylsy lähellä. 53 sek tuli takkiin 15 sekunnin välillä, omat virheet noin 50 sek.

Rastille 17 kiersin oikealta ja olin välin nopein, ei siis ainakaan huono reitinvalinta, vaikka aika pitkä kierto olikin. Lyhyellä 17-18-välillä lähtösuunta taas aivan väärin, mutta ei siinä tainnut mennä kuin 15 sek hukkaan.

Lopun metsäsuunnistus meni ihan kohtuullisen hyvin, vaikka gepsin perusteella joku turha koukero tuli tehtyä.

Kuten todettu, eihän tuo rata ollut ihan sitä, mitä kuvittelin etukäteen. Kaupunkisprinttiä oli vain muutaman rastivälin verran ja lisäksi rata oli huomattavan paljon ylipitkä. Viiden parhaan keskiarvoaika pitäisi sprintissä olla 12-15 min, nyt se oli noin 19.20. Ei tuosta olisi viittä minuuttia lähtenyt, vaikka olisi ollut sula kelikin.

Mutta kuten sekin alussa todettu, hyvä harjoitushan se oli. Juoksu kulki yllättävän hyvin, vaikka talven aikana juoksulenkkejä on vain kymmenkunta, kuitenkin enemmän kuin monena muuna talvena. Iltapäivällä olisi ollut vielä toinen kisa, metsäsprintti, mutta sen jätin suosiolla väliin.

Seuraavaksi ohjelmassa on taas paluu hiihdon pariin, seuraava startti on Ylläs-Levi 70 km viikon päästä. Luvassa on vesikeli, joten helpolla ei siellä pääse. Seuraavan suunnistukseen mennessä taas pitää opetella lähtemään rastilta oikeaan suuntaan, sillä olisi tänäänkin tullut lähemmäs kaksi minuuttia parempi aika.

Mainokset
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.