Aurinkoa ja lumipyryä Rautulammen lenkillä

Iisakkipään ladun korkein kohta, maisema etelään

Aamulla oli taas -16 astetta pakkasta ja iltapäivällä -2. Lämpötilojen puolesta päivät ovat aika samanlaisia. Kun eilen paistoi aurinko lähes pilvettömältä taivaalta, tänään se paistoi pilviharson takaa ja myöhemmin iltapäivällä pyrytti lunta. Tuulta tänään oli varsin vähän eli ladut pysyivät auki tunturissakin hyvin.

Tänään päätettiin lähteä Rautulammen lenkille, se kun oli vielä hiihtämättä tällä reissulla ja kelikin näytti kohtuulliselta. Kaukanahan päivän keli oli vuoden takaisesta täydellisestä hiihtokelistä, mutta hyvä se oli tänäänkin. Nyt ei vaan Sokostin ympäristön tuntureita näkynyt ollenkaan.

Alkumatka Luulammelle hiihdettiin eri reittejä. Minä lähdin Iisakkipään latua, Tiina Hirvaskurun. Ehdin hiihtää Luulammelta vastaan kilometrin verran. Siitä eteenpäin hiihdettiin yhdessä. Olemme hiihtäneet Rautulammen lenkin useimmiten vastapäivään, tänään hiihdettiin myötäpäivään. Rautulammen lenkki on ns. luontolatu eli ajettu vaan kelkalla. Alkumatka hiihdetään Rautuvankka-nimisen laakson läpi varsin hienossa maisemassa. Koko Rautulammen lenkki on toki hienoa maisemaa, mutta Rautuvankka on erilaista kuin muualla täällä. Rautuvankan läpi hiihtäessämme aurinko paistoi melko kirkkaasti, mutta kun katseltiin sitä ylhäältä tunturista, näkyvyys tai ainakin kontrasti oli jo paljon huonompi.

Rautuvankka nähtynä Raututuntureilta

Rautuvankka on paikka, jossa voisi kuvitella olevan riekkoja tai jopa kiirunoita. Nyt lintuja on todella vähän, eikä nähty edes jälkiä. Viime vuoden loppukevät ja alkukesä olivat todella kylmiä ja se oli monille linnuille huono. Silloinhan täällä olisi voinut hiihtää vielä kesäkuun alussa.

Rautulammen tuvalla pidettiin evästaukoa ja niin piti moni muukin, tupa oli täynnä. Oli lämmintä mutta kosteaa.

Rautuntureiden ylityksessä ei paljon maisemia tarvinnut katsella, sen verran harmaata oli, vaikka lumisade ei vielä alkanutkaan. Alamäissä kontrasti oli suorastaan huono ja piti laskea varovasti, niin kuin toki noissa laskuissa aina.

Kontrasti oli vähissä Raututunturilla

Lumisade alkoi vähän ennen Kiilopäätä. Kahvitauon aikana se yltyi ja koko paluumatka hiihdettiin lumipyryssä. Keli ei ollut järin liukas.

Lumipyryssä Ahopäällä

Mainokset
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.