Hiihtämällä Kuurakaltioon

Lumi on kertynyt puunrunkojen päälle Sivakkalaaksossa

Tämä päivä ei juuri poikennut aikasemmista sään suhteen. Aamulla oli pakkasta -15, iltapäivällä -1. Tuulta oli tunturissa enimmillään 8 m/s. Meidän ohjelmamme sen sijaan poikkesi aiemmista päivistä. Hiihdettiin tänään Kiilopään Kuuraltioon saunomaan ja tultiin takaisin skibussilla.

Koko viikon on ollut hyvä keli hiihtää perinteistä. Vaikka keli on ollut vähän (tai välillä paljon) nihkeä, seinäpito on ollut helppo saada sinisellä purkilla, tänään violetilla. Niinpä perinteinen, vuorohiihto erityisesti on ollut helppoa.

Tänään hiihdettiin valolatua lähelle Tievaa ja sieltä Sivakkaojan latua kohti Kiilopäätä. Vähän ennen Kiilopäätä poikettiin vielä Sivakkalaakson ladulle, jota tulee hiihdettyä tosi harvoin, vaikka se on varsin hieno. Se on yksi alueen ns. luontolatuja eli moottorikelkalla tehtyjä latuja pelkästään perinteiseen. Sen varrella, kuten muutamissa muissakin paikoissa, on monien puunrunkojen päällä suuria määriä lunta. Ei kannatta olla alla, kun sää ensimmäistä kertaa kunnolla lauhtuu. Maisema Sivakkalaakson ladun yläosasta on varsin hieno Niilanpään ja Kiilopään tuntureiden suuntaan.

Maisemaa Sivakkalaaksosta Niilanpään tuntureille

Kiilopäällä käytiin syömässä keittolounas ennen saunaan menoa. Normaalisti Kuurakaltion savusauna on lämmin tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina, mutta nyt pääsiäisenä oli ylimääräinen vuoro lauantaina. Aikaisemman kokemuksen perusteella tiesimme, että saunassa voi olla ahdasta pääsiäisviikolla. Nyt siellä sitten yllättäen olikin parhaimmillaan viisi ihmistä ja pääosin neljä. Kuulimme, että keskiviikkona oli ollu viiden tunnin aukioloaikana 240 saunojaa ja jono ulos saakka. Kun lauteille mahtuu yhtä aikaa maksimissaan 25 ihmistä ja jos jokainen saunoo keskimäärin tunnin ajan, voi laskea, että ahdasta on ollut. Mutta tänään siis oli hyvin rauhallista ja mukavaa saunoa ja käydä Kiilo-ojan avannossa.

Koskikarakin nähtiin. Ei se sentään Kuurakaltion avannossa ruokaillut, alempana Kiilo-ojassa on sulia paikkoja.

Kuurakaltion avanto Kiilopäällä

 

 

 

 

Illan viimeinen skibussivuoro lähtee Kiilopäältä Saariselälle klo 16.40. Hyvin ehdittiin saunomaan, kun saunaan pääsi klo 15. Bussikyyti maksaa 5 euroa ja samalla hinnalla saisi ajella useampaankin kertaan päivän aikana. Joskus kyydissä ei ole ollut muita, mutta tänään oli toistakymmentä hiihtäjää suksineen.

Mainokset
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.