Vaskoolihiihto 2018

Vaskoolihiihdon P60 km lähtö klo 8.50

Tänään hiihdettiin järjestyksessään 36. Vaskoolihiihto Saariselällä. Vaskoolihiihdossahan on tarjolla eripituisia matkoja sekä perinteisellä että vapaalla itse kullekin. Pisimmät matkat ovat 60 km joko pertsalla tai vapaalla. Ihan 60 km kilometriä tuo reitti ei ole, gepsi näytti tänään 52,1 km. Vastaavasti myös lyhyemmistä matkoista 40 km lienee lähempänä kolmeakymppiä ja 20 km lähempänä 15 kilometriä. Mutta jos ovat matkat hiukan alamittaisia ilmoitettuihin, helpolla niissä ei pääse. Esim. pitkällä matkalla nousua kertyy lähes kilometrin verran (930 m gepsin mukaan).

Ehkä päivän huimin suoritus nähtiin lyhyellä vapaan matkalla, kun vuonna 2014 syntynyt hiihti sen aikaan 1.38. Ja matka siis latukartasta laskettuna noin 15 km. Veikkaan, että aika moni kuntohiihtäjä saisi tuohon aikaan hiihtää tosissaan.

Vaskoolihiihdon 60 km (52 km) reitti

Kuten todettu, Vaskoolihiihdon reitti ei ole ihan helppo. Alkumatka hiihdetään helppoa osuutta Luton laaksossa. Ensimmäisen viiden kilometrin matkalla on laskua 50 metriä. Luton ylityksestä alkaakin sitten reitin ensimmäinen kova nousu Palopäälle. Nousua kertyy kolmen kilometrin matkalla 160 metriä. Jokilaakson reuna on jyrkempi, mutta muuten nousu on loivaa. Mutta sitä sitten riittää, yhtään tasaista pätkää ei ole, koko ajan noustaan. Hyvällä pidolla sitä on kyllä hieno hiihtää vuorohiihtoa. Palopään laella ei ole montaa kymmentä metriä tasaista, sitten nousussa tullut hiki kuivuu 2,5 km laskussa, jossa korkeuseroa on 140 metriä. Lasku on helppo lukuunottamatta yhtä S-mutkaa, jota ei uskalla kovassa vauhdissa laskea latua pitkin.

Reitti jatkuu laskuvoittoisena ohi Moitakurun ja Kuukkelilammen aina Luttotuvalle saakka. Kun Lutto ylitetään toistamiseen, on hiihdetty 15,5 km ja ollaan 180 metriä Palopäätä alempana. Helppo osuus loppuukin Luton ylitykseen. Siitä alkaa yli seitsemän kilometriä pitkä nousuosuus, jossa nousua tulee 140 metriä. Nousu pitkälle ohi Vellinsärpimän tuvan on hyvin loivaa, mutta ylhäällä on lukuisia jyrkkiä töppyröitä ennen ladun korkeinta kohtaa. Nousua seuraa aina lasku, lasketaan Taajoslaavulle kolmen kilometrin matkalla sata metriä. Välillä saa laskea, mutta paljon pitää myös työntää.

Taajoslaavulta lähdetään nousemaan Luuvaaralle. Ensimmäinen 1,5 km on hyvin loivaa, mutta itse Luuvaaran nousu ei ole loiva. Siinä noustaan kilometrin matkalla reilu 70 metriä. Luuvaaran nousu on sikäli erityinen, että sen jölkeen on vain lyhyt lasku Luulammelle, josta alkaa reitin kovin nousu Kiilopäälle. Nousua 3,2 km matkalla on 175 metriä. Ylempänä on muutamia aika jyrkkiä paikkojakin ja viimeisillä sadoilla metreillä ei ole latua. Hiki kuivuu taas äkkiä, kun tullaan 2,5 km matkalla 160 mertriä alas Suomen Latu Kiilopään pihaan. Tuolla kohtaa on hiihdetty 35 km.

Viimeiset 17 km hiihdetään valolatuja pitkin. Suuria nousuja ei ole, mutta eipä ole laskujakaan eikä juuri ollenkaan tasaista. On lukemattoman monta 30-metristä loivaa nousua ja laskua.

Vaskoolihiihdon 60 km (52 km) profiili

Mittari tosiaan näytti reitin pituudeksi 52,1 km ja noususummaksi 930 metriä. Tänään oli aamulla pakkasta -18,5, lähdön aikaan 11,5 ja maaliin tullessa -5. Tuulta oli Kiilopäällä 7 m/s ja se tuli vastaan. Lumi ei tänään kuitenkaan pöllynnyt eli latu oli täysin auki. Luistona oli tänään Swixin LF4/Marathon white ja pitona pohjavoiteen päällä VR45/VR40. Sukset Rossignol xium wcs c1. Alkumatkasta luisto oli todella hyvä, mutta Luulammen jälkeen sai laskuissa katsella etääntyvien Fischerien kantoja, mutta ylämäissä sain aina kiinni. Joillain siis oli liukkaampiakin suksia.

Kelin nihkeyden näkee siitäkin, kun maksiminopeus Kiilopään laskussa oli tänään 51 km/h, kun se vuonna 2012 oli muistaakseni 65 km/h.

Kun edellisestä edes puolitosissaan lappu rinnassa hiihdetystä startista oli kolme vuotta ja edellinen vähintäänkin puolitosissaan hiihdetty massahiihto oli täällä Vaskoolihiihto vuonna 2013, hiihto meni yllättävän hyvin. Tästä on hyvä lähteä kahden viikon päästä hiihtämään Ylläs-Leviä, kun vähän tietää mihin vauhtiin pystyy. Suunnon mittari näyttää palautumisajaksi 120 tuntia, mutta onneksi tässä on kaksi viikkoa vielä aikaa.

Vuonna 2012 hiihdin Vaskoolihiihdon ensimmäistä kertaa. Siitä hiihdosta löytyy juttua vuoden 2014 blogijutussa.

Mainokset
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.