Toinen kirkas pakkaspäivä Kiilopäällä

Pohjoinen taivas värjäytyi violetiksi vähän ennen auringonnousua

Tänään oli taas kirkas pakkaspäivä. Pakkasta ei ollut ennusteen mukaista kymmentä astetta vaan 15-25 astetta. Tunturissa oli lämpimämpää, alle kymmenen astetta. Kylmin lämpötila lenkin varrella oli kylmyydestään kuuluisassa Laanilan notkossa, missä oli -25.

Tänään lähdettiin hiihtämään Kiilopään ylittävää latua kohti Luulampea. Tarkoitus oli kuitenkin kääntyä takaisin eikä jatkaa Luulammelle. Oletus oli, että Luulammella olisi ollut 25-30 astetta pakkasta ja tuskinpa se siitä paljon poikkesi. Runsaiden lumisateiden jäljiltä latu oli ajettu nyt Kiilopään yli, tähän saakka on ollut vain pohja. Ylempänä tunturissa oli lauhempaa ja latukin oli liukkaampi. Komeita maisemia tuolla pätkällä riitti. Ennen auringonnousua pohjoinen taivas värjäytyi violetiksi. Täällähän aurinko tähän aikaan vuodesta nousee etelästä ja myös laskee sinne.

Lumen kuvioita Kiilopää-Luulampi ladun korkeimmalla kohdalla

Tunturissa hanki kantaa, mutta se ei ole tasaista. Lumi muodostaa aallonmerkkejä, monenlaisia kuvioita, aivan kuten rantahiekka tuulisella rannalla.

Ladun korkeimmalta kohdalta käännyttiin takaisin ja laskettiin takaisin alas. Keli ei ollut liian liukas ja latu oli hyvä, joten lasku oli helppo. Joskus Vaskoolihiihdossahan tuossa laskussa mittari on näyttänyt 65 km/h, nyt vain 44 km/h. Lämpötila putosi aika lyhyellä matkalla alas laskiessa kymmenisen astetta.

Seuraavaksi lähdettiin Niilanpään suuntaan. Latu sinne ei ole vielä avattu, mutta kelkalla tehty pohja on kumminkin. Ihan hyvin siitä pääsi hiihtämään. Ylempänä tuiskulumi ja aallonmerkit olivat lähes peittäneet eilen ajetun kelkkauran. Maisemat Niilanpäässä ovat aina hienot. Tai no, ei ihan aina, viime heinä-elokuun vaihteessa vesisateessa ja sumussa tuolla pyöräillessä ei paljon maisemia näkynyt.

Tätä kai voidaan jo kutsua auringonlaskuksi, klo 12.30

Päivän pituus oli tänään tunti ja 25 minuuttia (11.35-13.00) eli päivä oli pidentynyt eilisestä 20 minuuttia.

Käännyttiin takaisin vähän ennen Niilanpään porokämppää. Paluumatka loivaan alamäkeen sujui nopeasti. Pian keskipäivän jälkeen maisema alkoi näyttää jo siltä, että ilta on tulossa.

Kiilopää nähtynä Niilanpään suunnasta

Laskettiin Tunturikeskuksen pihan poikki ja lähdettiin nousemaan Ahopäälle. Näillä pakkaskeleillä on ihan hyvä hiihtää lenkkejä niin, että pääsee äkkiä sisälle lämmittelemään, jos alkaa tulla kylmä. Ja täällä kun riittää hienoja latuja lähiympäristössäkin.

Ahopään rinteessä noustessa aurinko oli jo laskenut jonkin aikaa sitten. Valaistus oli taas erilainen. Ja kaikkiaan valaistus oli tänään ihan erilainen kuin eilen, vaikka päivät periaattessa olivat säältään hyvin samanlaisia.

Kiilopää nähtynä Ahopään rinteeltä

Ahopäältä laskettiin alas Saariselän suuntaan. Kun Ahopäällä oli tuntunut aika lämpimältä, alhaalla oli taas kylmempi. Valoladun risteyksessä keksin, että minäpä käyn Laanilan notkossa katsomassa, kuinka kylmä siellä on. Tiina lähti toiseen suuntaan eli kohti Kiilopäätä. Ei se Laanilassa käynti ihan fiksu ollut, kun matkalla huomasin, että pito alkaa olla jo vähän huono. Ilmeisesti Niilanpäässä käydessä teräväkiteinen tuiskulumi oli kuluttanut pitoja pois. No, Laanilan notkoon laskin ja kylmähän siellä oli, -25. Paluumatka 10 km Kiilopäällä oli aika pitkä, kun sukset eivät oikein pitäneet eivätkä myöskään luistaneet nihkeässä lumessa.

Valolatua lähellä Rönkönlampea

Tänäänkään ei näkynyt luistelijoiden jälkiä, luistelubaana oli kaikkialla täysin koskematon. Vaikka baana oli tänään kovempi ja vaikka se oli ehkä vähän liukkaampi, kyllä luisto luistellessa olisi ollut surkea. Tänään olisi ehkä ollut mahdollista luistella, mutta ei siinä paljon järkeä olisi ollut.

Illalla käytiin savusaunassa ja avannossa Kuurakaltiossa. Vesi on, jos mahdollista, vielä hiukan tavallista avantoa kylmempää. Virtaavassa purossa veden lämpötila on usein -1, nyt ei kyllä ollut mittaria. Saunassa oli porukkaa monesta maasta, ainakin ranskalaisia, honkongilaisia ja malesialaisia. Useimmat olivat ensimmäistä kertaa avannossa ja moni innostui käymään useampaan kertaan.

Mainokset
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.