Salon kaupunkisuunnistus

Salon kaupunkisuunnistus / Salon Viesti / Valhoja

Rogaining-tyyppiset tapahtumat jatkuvat, Itä-Hakkilan kierroksen jatkeeksi oltiin lauantaina Salon kaupunkisuunnistuksessa Valhojan maastossa. Kapunkisuunnistuksen, street-o:n, idea on lähtöisin Turun Metsänkävijöiltä, joka järjestää tapahtumia toista talvea. Salossa kaupunkisuunnistuksia järjestävät Angelniemen Ankkuri ja Salon Viesti.

Tapahtuma on sekoitus rogainingia, korttelisuunnistusta ja vanhaa koulusuunnistusta. Suuri osa ideasta on rogainingia, pistesuunnistusta. Kartalla on noin 30 rastia, joista saa pisteitä 10-50 kustakin. Aikaa pisteiden keräämiseen on tunti. Itse suunnistaminen muistuttaa korttelisuunnistusta eli rastit ovat pääosin katujen varsilla.

Ainakin minun kouluaikoinani suunnistuksessa rasteilla oli joku sana, kirjain tai teksti, joka sitten piti muistaa tai kirjoittaa muistiin. Kaupunkisuunnistuksessa kullekin rastille on kysymys, joka liittyy paikkaan, esim. mikä talon numero rastin kohdalla tai kuinka monta postilaatikkoa rivissä. Vastaukset merkataan kysymystaulukkoon. Vastauksen pitää olla oikein, jotta rastista saa pisteet.

Rastilippuja ei ole, eipähän ainakaan kukaan vie rastia tapahtuman aikana. Kun oleellista on osata vastata kysymykseen oikein, kaikissa tapauksissa ei tarvitse käydä ihan rastilla. Esim. lauantaina rastin 19 kysymys oli lipputankojen määrä. Sen kyllä näki kadun toiselta puoleltakin. Tai rastin 33 postilaatikoiden määrän sai laskettua läheisestä katujen risteyksestä käsin.

Kaupunkisuunnistus osoittautui paljon tavallista korttelisuunnistusta mielenkiintoisemmaksi. Korttelisuunnistuksessahan riittää parhaan reitin valitseminen kartalta rastilta rastille ja sen toteuttaminen. Loppu on sitten juoksua. Kaupunkisuunnistuksessa pitää tehdä paitsi korttelisuunnistuksen asiat, myös yrittää suunnistuksen ohella saada luettua seuraavaa rastia koskeva kysymys, kaivaa rastilla kynä esiin ja pysähtyä merkkaamaan vastaus. Ja noista toiminnoista jäävä luppoaika kuluu siihen, kun yrittää tarkkailla kellosta kulunutta ja jäljellä olevaa aikaa ja miettiä mitä rasteja seuraavaksi kävisi.

Ainakaan minä en osannut hahmottaa lähdössä kovin pitkälle järkevää reittiä saati edes sitä, kuinka ison osan noin 30 rastista ehtisi käydä tunnissa. Kun kartan sai käytännössä lähtöhetkellä, siitä tuli katsottua lähtösuunta, mille rasteille ensin lähtisi. Jatkoreitti hahmottui vähitellen ja välillä jo tehty hyvä suunnitelma unohtui eli ei homma helppoa ollut.

Alussa oli vähän ongelmia. Luulin ensin, että kartta on sprinttikartan kuvauksella ja katselin, että aika paljon pitää kiertää, kun on paljon muureja. No, pian selvisi, että nehän ovatkin pyöräteitä eli kartta on tehty suunnistuskartan merkeillä. Rastille 25 tuli oikein pummikin, kun kurvasin väärän kerrostalon eteen. Kysyttiin talon numeroa ja rapun kirjainta, vain jälkimmäinen löytyi. Lähdin jatkamaan matkaa seuraavalle rastille, kunnes tajusin, että kartta ei täsmää ja huomasin olleeni väärän talon kohdalla. Sieltähän se talon numerokin löytyi oikean talon kyljestä.

Rastille 18 mennessä en löytänyt tonttien välistä menevää polkua. Tai sitten en vaan uskaltanut mennä, jotta en menisi tontin läpi. Päätin jättää rastin väliin ja mennä metsän kautta rastille 46. Siinä vaiheessa oli suunnitelmana jatkaa reittiä 46-51-56-35-53-33-22-34, mutta rastille 56 mennessä unohdin suunnitelman ja lähdin kohti rastia 17. Näköjään aivoille liikaa puuhaa.

Rastin 31 jälkeen oli aikaa kahdeksan minuuttia. Laskeskelin, että ehtisin käydä rasteilla 22, 33, 53 ja ehkä 13. Jo 22:lle menneessä alkoi näyttää siltä, että tuli pieni mittavirhe. Päätin jättää 22:sen välistä, bongasin 33:seen vastauksen yläkadulta käsin ja kävin 53:sen. Kun sitten katsoin kelloa, oli heti selvää, että 1.30 ei riitä maaliin ehtimiseen ajoissa. Aikaa kuluikin lopulta 1.02.34 ja siitä tuli sakkoa 53 pistettä. Jäin sentään 27 pistettä plussalle tuosta lisälenkistä.

Tapahtuma oli kaikkiaan mielenkiintoinen ja hauska. Konsepti on hyvä, kun voi kiertää rasteja juuri sen verran kuin haluaa, juosten tai kävellen. Voi juosta reippaammin tai rauhallisemmin. Tasavauhtisen VK-lenkin tekemiseen tapahtuma ei sovi ellei sitten kehitä taitojaan niin, että pystyy kirjoittamaan vastauksen vauhdissa tai muistamaan vastaukset. Tai muistamaan muutaman vastauksen ja kirjaamalla ne aina muutaman rastin jälkeen.

Kauden kalenteri ja kahden ensimmäisen tapahtuman kartat ja tulokset löytyvät Angelniemen Ankkurin kaupunisuunnistussivulta. Seuraava tapahtuma näyttäisi olevan 9.12. Halikon liikuntahallilta

Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.