Poutapäivä 157 mm sateiden jälkeen

Kehäradan alikulku Ilolan ABC:n luona oli monta päivää tulvaveden peitossa, kuva perjantailta

Lokakuun ensimmäiset kaksi viikkoa ovat olleet poikkeuksellisen sateisia. Vettä on tullut täällä Kylmäojalla 157 mm. Tuossa lähellä Helsinki-Vantaan lentoaseman mittauspisteellä keskimääräinen lokakuun sademäärä on ollut 81 mm. Vuoden 1961 jälkeen lokakuussa on satanut kolme kertaa enemmän kuin 157 mm: vuonna 2006 191 mm, vuosina 1974 ja 2008 161 mm. Ja nyt ollaan vasta lokakuun puolivälissä. Ennusteiden mukaan sää olisi nyt muuttumassa poutaisemmaksi, mutta luultavasti tuon 161 mm yli kuitenkin mennään lähipäivinä. Nähtäväksi jää, syntyykö uusi lokakuun sade-ennätys. Ei olisi niin väliksi…

Viikolla ympäri pääkaupunkiseutua on ollut tulvia, mm. Turun moottoritiellä Espoon Kirkkojärven kohdalla on ollut kaistoja tulvaveden alla. No, tuo Kirkkojärvihän on aikanaan kuivattu ja sen yli rakennettu moottoritie. Eihän siitä mihinkään pääse, että sadevesi kertyy järvialtaaseen, oli siinä sitten muuten järvi tai ei.

Täällä Ilolassa ja Kylmäojallakin on ollut pieniä tulvia, Kylmäoja ja Ilolanoja ovat tulvineet. Kylmäojahan on tunnettu vanha taimenpuro, josta tosin taimenet hävisivät lentoaseman glykoolipäästöjen takia. Nyt viime vuosina purotaimen on taas alkanut nousta puroon ja se onkin Etelä-Suomen parhaita taimenpuroja. Ilolanojaksi taas kutsutaan Kylmäojan itäistä haaraa, joka kulkee täällä meidän lähellä Kylmäojankorvessa.

Ilolanoja tulvii Kylmäojankorvessa, kuva perjantailta

Auringonpaiste lokakuussa on ollut aika harvinaista, perjantaina se paistoi vähän aikaan ja tänään sunnuntaina enemmänkin.

Ilta-aurinko perjantaina ennen sadekuuroa

Tänään lähdettiin kävelemään tarkoituksena käydä katsomassa Simonkylässä HEL CX -cyclocross-kisoja. Kun viikon on ollut flunssassa, ei vielä jaksa varsinaisesti lenkille lähteä. Ulkoilu on jo mukavaa, varsinkin kun tänään oli hieno sää. Tulva on jo laskenut, mutta kyllä purossa vettä vielä riittää. Ilolanojan koski Ilolan koulun lähellä oli tänään aika komea.

Ilolanojan koski Ilolan koulun lähellä

Simonkylässä oli tosiaan tarkoitus katsella vähän aikaa cyclocross-kisaa, mutta lopulta innostuttiin katsomaan koko kisat, kaikki kolme eri sarjojen lähtöä. Pääosin katseltiin reitin jyrkimmässä nousussa, mistä tuskin juuri kukaan ajaisi ylös millään pyörällä. Cyclocrossiin kuuluu, että välillä juostaankin ja joko kannetaan tai työnnetään pyörää. Laji on sikäli yleisölle mukava seurata, että kierros kestää vain noin 10 minuuttia eli yhdessä kohdassa rataa on koko ajan katsottavaa. Itse kilpailun tilanteen seuraaminen ei ole niin helppoa, kun mukana on varsin eri tasoisia pyöräilijöitä, jotka sitten kilpailun edetessä ovat eri kierroksilla.

Sunnuntaina oltiin katsomassa Simonkylässä HEL CX -cyclocross-kisaa

Kategoria(t): luonto, Pyöräily Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.