Mustikoita ja lakkoja talven varalle

Mustikkaa niin että varvut painuvat maahan

Nyt on se aika vuodesta, kun kerätään täytettä pakastimeen talven varalle. Saimme kerättyä pakastimen täytteeksi jo ennen Tunturi-reissua 18 litraa mustikoita ja 5 litraa mansikoita. Silloin kaikki mustikat eivät olleet vielä kypsiä ja poimurilla poimien mukaan tuli aika paljon raakoja ja siten putsaaminen oli työläämpää. Nyt mustikat ovat kypsiä, niitä on täällä Perttelissä paljon ja ne ovat isoja.

Monet varvut ovat niin täynnä isoja marjoja, että ne painuvat maata vasten. Tiesittekö muuten, että mustikanvarvut voivat olla jopa 125 vuotta vanhoja? Me emme tienneet ennen alkukevään opastettua metsäretkeä kotona Kylmäojankorvessa. Jos siis miettii, että nappaa koko varvun käteensä ja syö tai poimii mustikat siitä, kannattaa miettiä uudestaan.

Eilen oltiin metsässä noin kaksi ja puoli tuntia ja saaliina oli 18 litraa mustikoita. Putsaamiseen meni tunti. Torilla mustikka näyttää maksavan halvimmillaan 5 euroa litra, joten tuo oli siis 90 euron satsi. Ja kun aikaa meni kuusi tuntia, tulee tuntipalkaksi 15 euroa. Ei hullummin ja kaupan päälle vielä hyötyliikuntaa metsässä.

Päivän saalis: 18 litraa mustikoita

Tänään mustikat vaihtuivat lakkoihin. Tai hilloihin tai suomuuraimiin, miksi kukin niitä nimittääkään.

Lakka – hilla – suomuurain

Suolla oltiin tänään suunnilleen saman verran kuin eilenkin, kaksi ja puoli tuntia. Saalis oli hiukan vaatimattomampi, reilu kolme litraa. Mutta ihan hyvä kuitenkin täällä etelässä. Ja suokävelyhän on hyvää harjoitustakin jaloille.

Päivän lakkasaalis, reilu kolme litraa

Suo on aina hieno paikka, erityisesti kun ehtii katselemaan kasveja hiukan tarkemmin. Punainen rahkasammal on aika harvinaista, mutta todella hienoa aina kun sellaista näkee. Lintujakin voi suolla nähdä, Tiina bongasi ampuhaukan. Ja ne, mitä suolla varmasti näkee ja kuulee, on paarmat, niitä oli riittävästi mukavan tuulisesta säästä huolimatta.

Punaista rahkasammalta ja muita suokasveja

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.