Pyöräilyä Kiikalan kangaspoluilla

Evästauko Saarijärven rannalla

Tänään kävimme pyöräilemässä kangaspolkuja ja pieniä metsäteitä Kiikalan, Suomusjärven ja Someron kankailla Kiikalan lentokentän ympäristössä. Retki alkoi Härjänvatsan parkkipaikalta, jonne menimme autolla.

Alkuun ajoimme Varisjoen vartta ja sitten kohti Kyöppelinharjua. Ensimmäinen tauko pidettiin Rautalammella Kyöppelinharjun maisemissa. Rautalampi on supan pohjalla oleva lampi, jonka vesi oli pinnasta lämmintä, mutta syvemmältä tosi kylmää. Niin, pitihän uimassa käydä, kun oli kerran laiturikin tehty ja paikka todella hieno. Niin, ja päiväkin oli lämmin ja aurinkoinen.

Rautalampi

Rautalammelta noustiin reipas nousu ylös Kyöppelinharjulle ja sieltä matka jatkui hienossa kangasmaastossa Johannislundin suuntaan. Ajeltiin Oikianummelle pienten harjulampien sekaan. Mustalampi ja Musta-Kolosin nähtiin, kauempana olisi ollut Iso-Jouhtena, Kakarlammi ja Sakarjärvi. Koko alue on luonnonsuojelualuetta eli mökkejä lampien rannoilla ei ollut ainuttakaan. Itse asiassa lähes koko Kiikalan ja Someron harjualue on kaavassa merkitty suojeltavaksi pohjavesialueeksi ja se on Natura-aluetta.

Nousu Oikianummella

Musta-Kolosimen pohjoispuolelta lähdettiin ajamaan kohti Särämäkeä, joka muuten on Varsinais-Suomen korkein paikka 164 metriä. Kun ympäristökin on pitkälti toista sataa metriä merenpinnan yläpuolella, ei Särämäki ole kovin erikoinen ilmestys. Tuskinpa sen laelta juuri maisemia näkeen. Matkalla nähtiin valtavasti pieniä sinisiä perhosia, perhoskirjan perusteella lajiksi määritettiin kangassinisiipi.

Kangassinisiipi

Ehkä reitin hienointa osaa oli Someron puolen Kaitalammin ja Saarijärven ympäristö. Todella hienoa kangasmaastoa, hyvin ajettavia leveitä kangaspolkuja, kauniita harjulampia, ei missään mökin mökkiä. Istuttiin evästauolla Saarijärven rannalla. Oli hiljaista kuin jossain Lapin erämaassa. Ei vaikkapa Nuuksiossa tai Sipoonkorvessa ole paikkaa, jossa ei näkisi ketään eikä kuulisi mitään.

Saarijärvi

Saarijärveltä jatkettiin kangaspolkuja Kaskistonnummen suuntaan ja tultiin menomatkalta tutun Musta-Kolosimen ohi. Loppumatka ajettiinkin Johanneslundin tietä ja edelleen Oinasjärventietä takaisin Härjänvatsalle. Matkalla katseltiin laajoja kangasajuruohokasvustoja, sellainenhan meillä täällä mökilläkin kasvaa pörriäisiä houkuttamassa. Lenkin päätteksi juotiin kahvit Härjänvatsan rannalla ja käytiin uimassa, ei tällä kertaa saunassa.

Kategoria(t): Pyöräily Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.