Täydellinen hiihtokeli – hiihtoa Saariselällä Kulmakuru-Rautulampi

Kulmakurun nousu, nousua tulee Tolosjoelta 3,1 km matkalla 215 m

Eiliselle oli luvassa hyvä hiihtokeli. Kova yöpakkanen, aurinkoa, lähes tyyntä, koko päivän kuivaa pakkaslunta. Täydellinen hiihtokeli. Joskus ennuste lupaa täydellistä hiihtokeliä, mutta toisin käy, joskus taas ei lupaa, mutta sellainen tulee. Nyt ennuste lupasi ja sitä tuli mitä luvattiin.

Saariselän tunturiladuilla, erityisesti Rautulammen lenkillä, täydellinen hiihtokeli saa vähän oman määritelmänsä. Leveillä baanoilla metsässä täydellinen keli sattuu aika useinkin. Siihenhän tarvitaan vain liukas keli, aurinkoa, vain vähän tuulta. Tunturiladuilla hyvin vähäinen tuuli on kaikkein tärkeintä, muuten latu menee hetkessä umpeen. Tarvitaan kuivaa pakkaslunta. Pakkaslunta siksi, että jäisellä kelillä tunturissa laskut olisivat tosi hurjia, kun ne ovat hurjia millä kelillä tahansa. Kuiva lumi mielummin kuin märkä siksi, että jos tunturissa on märkää lunta, alhaalla on täysi vesikeli eikä se ole kivaa, se ei kuulu täydelliseen hiihtokeliin. Aurinko kelpaa tietysti maisemien takia ja muutenkin. Ja kun keväällä on aurinkoa, tarvitaan reipas yöpakkanen, että lumi ei kastu päivälläkään.

Noilla määritelmillä täydellinen keli osuu harvoin, todella harvoin. Laskeskelin, että olen kevättalvella hiihtänyt Saariselällä viimeisen kuuden vuoden aikana noin kolme kuukautta, 12 viikkoa, 84 päivää. Eilen oli ensimmäisen kerran täydellinen hiihtokeli. Jonkun kerran on ollut lähellä, esim. 2011 pieni miinus tuli siitä, että loppumatkasta oli auringossa +22 lämmintä. 2014 Tour de Saariselkä -päivänä (Tour de Saariselkä, Tour de Saariselkä – lisää juttua ja kuvia) taas tunturissa oli hiukan jäistä ja myös hiukan tuiskulunta.

Tuo kertaalleen hiihdetty Tour de Saariselkä 8.4.2014 muuten on aika kova lenkki. Siinähän matkaa tulee 82 km, mistä kapeita kelkkauria peräti 48 km, nousua 1400 metriä. Eilen hiihdin siitä vähän lyhyemmän version, joka tuntui aivan riittävän raskaalta. Matkaa eilen kertyi 66 km, mistä kelkkauria 45 km ja nousua 1100 metriä.

Eilinen reitti poikkesi parissa kohdassa Tour de Saariselän reitistä. Paluumatkalla Kulmakurusta Tolosjoen ylityksen jälkeen tänä talvena ei ole ollut latua Kaksalauttaseen vaan piti kiertää Laanilan kautta. Tai no, matka ei paljon pidentynyt, mutta nousua tuli lisää. Ja loppussa tulin Luulammelta Rumakurun ja Iisakkipään kautta takaisin, Tour de Saariselkä kiertää Vellinsärpimän, Moitakurun ja Kaunispään kautta.

Päivän lenkki 66 km pertsaa

Mäkeä lenkillä riitti. Tai eihän siinä ole kuin neljä nousua, jos lasketaan vain kaikki yli satametriset. Ensin Tolosjoelta Kulmakurulle, 3,1 km matkalla 215 metriä. Se nousu on jyrkkä. Lauantaina oli muuten Ski Classicsin toiseksi viimeisessä kisassa Reistadsloppetissa Bardufossissa Norjassa 8 km matkalla 450 metriä, oikein kunnon vanhan ajan hiihtokilpailu, jota ei voitettu tasatyöntämällä. On se ollut hurja nousu, melkein yhtä jyrkkää kuin Kulmakuru. Kulmakurun päältä alkaa helppo osuus, loivaa laskua seitsemän kilometriä takaisin Tolosjoelle.

Tolosjoelta kohti Laanilaa noustaan 110 metriä Iso Hangasselälle 2,1 km matkalla. Reitin pisin nousu on Muotkan majalta Raututuntureille, kahdeksan kilometrin matkalla 195 metriä. Sitä seuraa muutamia alle sadan metrin nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Viimeinen nousu on Rumakurusta Vahtamapäälle, 4,6 km matkalla 120 metriä.

Päivän lenkin profiili, matka 66 km, nousua 1100 metriä

Kulmakurun lenkillä oli porukkaa niin kuin usein. Pari kertaa on ollut hiljaistakin. Kerran lähdettiin vasta iltapäivällä ja tultiin iltahämärissä takaisin, silloin ei ollut muita. Ja Tour de Saariselkä -aamuna ei ollut ketään. Tolosjoen laakso on aina hieno, mutta kaikkein parhaimmat muistot siitä on juuri noina kertoina, kun ei ole ollut muita hiihtäjiä.

Kulmakuru, kulman muotoinen kuru

Päivän ensimmäinen tauko oli eilen Tievatuvalla, puolimatkassa. Tievatuvan erikoisuus on pannukakku, sitä eilenkin söin kahvin kanssa. Latu Muotkan majalta Niilanpäähän on hieno, jos ladulla ei ole tuulen pudottamia roskia puista. Otin riskin, roskia oli ja jouduin kolme kertaa ottamaan suksen jalasta ja raapimaan kaarnanpaloja irti kynsillä. Ennen Niilanpäätä alkaa yli 10 km avotunturiosuus. Siellä ei roskia tietenkään ollut ja latukin oli niin hyvä, kuin se avotunturissa voi olla.

Sinivalkoinen maailma

Repussa oli mukana järjestelmäkamera ja 300-millinen. Tarkoitus oli saada kuvia Sokostista, koskaan ennen en ollut viitsinyt raahata kameraa ja teleobketiivia tuonne saakka. Ja kuviahan siitä saikin. Tein myös panoraamakuvan.

Sokosti nähtynä Raututuntureilta

Kun olin ottanut kuvat ja Rautuntureille ja pakannut kameran reppuun, katsoin että kello oli 15.30. Luulammen kahvila menee kiinni klo 16. Ajattelin ehtiä, teki mieli munkkikahveja. Matkaa oli 8,4 km. Onhan siinä alamäkeä aika paljon, mutta lähes koko matka on kapeaa kelkkauraa ja Rautuvankassa on useita nousuja. Otin vielä kuvan Rautulammen rannalta matkalla ja olin Luulammelle 15.58. Siinä joutui jo hiihtämään, mutta sainpa munkkikahvit.

Maisemaa Rautulammen rannalla

Lapintiainen oli kiinnostunut pullasta. En ensin tarjonnut, se tuli reiden päälle kyselemään.

Kiri Luulammelle otti veronsa ja loppumatka olikin aika raskas. Pysähdyin syömään loppuja eväitä Rumakurun uudelle tuvalle. Oli hieno istua ilta-auringossa tuvan seinustalla. Repusta löytyi vielä puolikas eväsleipä, rusinoita ja pähkinäitä, suklaata ja pala pullaa.

Heti kun sain pullan kaivettua pussista, lapintiainen lennähti reidelle istumaan ja katselemaan, eikö sitä pullaa saisi maistaa. Pitihän sitä toki antaa, eihän noin pieni kaveri kovin isoa palaa siitä saa syötyä.

Rusina ei sille kelvannut, mutta ilmeisesti pähkinät sitä kiinnostivat. Yritti nimittäin nokkia niitä pussin läpi.

Loppumatkan hiihdin Iisakkipään ladun kautta ja jäin hetkeksi ylhäällä Vahtamapään rinteellä ihailemaan hienoa ilta-aurinkoa ja Kiilopään ympäristön tuntureita.

Hieno päivä. Tolosjoki, Kulmakuru, Niilanpää, Raututunturit, Rautulampi, Rumakuru, lapintiainen, Iisakkipää…

Mainokset
Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.