Toisenlainen Jukola

1. osuuden kärkipään letkaa ennen toista kuudetta rastia

1. osuuden kärkipään letkaa ennen kuudetta rastia, toista tv-rastia

Aika monta Jukolaa on vuosien saatossa juostu, 23 kaiketi, muutamaa oltu katsomassa joko paikanpäällä tai kotona telkkarista tai sitten kauan sitten radiosta kuunnellen. Tällä kertaa olin Lappee-Jukolassa talkoolaisena, tv-varoittajana areenatuotannossa eli yhtenä tekijänä mahdollistamassa suoraa tv-lähetystä. Hommana oli kertoa radiopuhelimella kärjen tulo aina muutama sata metriä ennen tv-rastia, näin tv-kuvaa saatiin lähetykseen aina sieltä missä tapahtuu. Tai jo hetkeä ennen, odottamisessa on oma viehätyksensä varsinkin suunnistuksessa.

Kelikin oli viikonloppuna vähän erilainen kuin yleensä. Vettä tuli aika lailla riittävästi kovan tuulen kanssa. Lämpötila sentään oli reilusti yli kymmenen asteen eli sinällään oikein hyvä suunnistuskeli. Jukolassa on usein ollut varsin hyvä keli, vastaava sadekeli on ollut viimeksi ns. Kura-Jukolassa 1981 Kytäjällä. Silloin kilpailukeskus ja parkkipaikat menivät vielä paljon pahemmaksi mutaliejuksi kuin tänä vuonna. Vettä tuli myös Laitilassa 1985, jolloin olin itse mukana ensimmäistä kertaa, mutta silloin kilpailukeskus oli mäntykankaalla. Uusi Kura-Jukola on kyllä ollut monena vuonna ”tilauksessa” eli suuri osa kisapaikan toiminnoista on tehty pellolle, on puuttunut vain se rankka sade.

Oma työvuoroni alkoi illalla klo 21. Sitä ennen olin jo käynyt iltapäivällä maastossa katsomassa ne paikat, joissa yön aikana olisin ”töissä”. Maastokäynnin aikana oli alkuun poutaa, mutta sitten alkoi sataa ja sitä sitten riittikin aina seuraavan päivään saakka pieniä taukoja lukuunottamatta. Klo 21.40 hyppäsin pyörän selkään ja lähdin ajamaan kohti kolmen ensimmäisen osuuden varoittajapaikkaani, nelisen kilometriä pyörällä metsätietä ja loppumatka kävellen. Perillä olin noin 22.30 eli puoli tuntia ennen Jukolan lähtöä.

Olin odottanut sitä hetkeä, kun hiljaisesta metsästä kuuluu ääniä ja lamput alkavat vilkkua. Metsä ei kuitenkaan ollut hiljainen, tuuli oli niin kova, mitään katkeavien oksien rapsahtelua kenkien alla ei kuulunut. Lamput toki näkyivät aika kaukaa. Usein puhutaan, että porukka tulee metsässä kuin sonnilauma ja varoittajan tai rastimiehen pitää katsoa tarkkaan etteivät jää jalkoihin. Minun kohdallani porukka tuli varsin sopuisasti jonossa, ilmeisesti vauhti oli sen verran kova. Toki lyhyellä tiepätkällä mentiin kahdessa letkassa. Lamppuletkoja saikin sitten katsella melkein kyllästymiseen saakka, kunnes poistuin paikalta varttia vaille kaksi kolmannen osuuden kärjen mentyä. Kärjen lisäksi yritin bongata tietysti Peikkoja. Yhtään en onnistunut bongaamaan, mutta toisella osuudella ollut Peikko bongasi minut.

Seuraava tehtävä odotti kuudennen osuuden kahdeksannella rastilla kahden ja puolen tunnin päästä, mutta lähdin sitä ennen käymään kilpailukeskuksessa kahvilla. Ehdin käydä kahvilla ja istua vähän aikaa lämpimässä lepokontissa, kun piti nousta taas pyörän selkään sateiseen ja tuuliseen yöhön. Se oli oikeastaan yön pahin hetki, väsytti jo aika lailla. Mutta ulkona kyllä heräsi äkkiä kun vettä tuli tuulen kanssa naamalle. Edessä oli pyöräilyä vielä vähän kauemmas kuin alkuyöstä.

Seurasin noin kymmenen ensimmäistä joukkuetta sekä kuudennen että seitsemännen osuuden kahdeksannella rastilla. Rastit olivat toisistaan muutaman sadan metrin päässä ja niillä ei käynyt minkään muun osuuden suunnistajia. Satoi edelleen ja lisäksi oli aivan tolkuttomasti hyttysiä. Siinä sitä sitten istuttiin yksin hiljaisessa metsässä kuusen juurella kuuntelemassa hyttysten ininää ja katselemassa ympärillä pyörivää hyttyspilveä. Onneksi oli hyttysverkko pään suojana ja hanskat kädessä.

Työvuoron päätyttyä piti jaksaa vielä jaksaa kävellä pyörälle ja ajaa neljä kilometriä takaisin, perillä olin noin klo 6.30 ja ehdin seurata screeniltä loppuratkaisun. Siinä vaiheessa heräämisestä oli aikaa melkein vuorokausi.

Kyllä Jukolassa melkein selviää helpommalla silloin kuin suunnistaa, mutta onpahan nyt koettu Jukola myös niin, että kädessä on kartan ja kompassin sijasta radiopuhelin.

Rasti 166, kuudennen osuuden kahdeksas rasti

Rasti 166, kuudennen osuuden kahdeksas rasti

Mainokset
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.