Sämpylärosvo ja laulava koskikara

Lentävä sämpylärosvo

Lentävä sämpylärosvo

Eilinen lenkki vitikelillä oli aika raskas ja tänään tyydyimmekin ulkoiluun lähiladuilla. Yöllä oli satanut muutama sentti uutta lunta, mutta päivä oli taas aurinkoinen. Kävimme aluksi kiertämässä Äkäslompolojärven, mistä on komea näkymä ympäröiville tuntureille.

Panoraama Äkäslompolo-järveltä ympöiville tuntureille (aukeaa isompana)

Panoraama Äkäslompolo-järveltä ympäröiville tuntureille (aukeaa isompana)

Äkäslompololta hiihdettiin Kesänkijoen vartta Kesänkijärvelle ja edelleen sen itäpäässä olevalle Kesängin keitaalle. Alla olevassa kuvassa on tyypillinen Kesänkijoen silta, latu ylittää joen useita kertoja. Tällä lumimäärällä sillan kaide on vähän turhan alhaalla. Siltä muistuttaa erästä Val Fornon (Maloja, Engadin, Sveitsi) latusiltaa, joka sekin oli täynnä lunta ja kaiteet nilkan korkeudella. Ainoa ero oli, että siellä silta ylitti rotkon, täällä vain joen.

Mahtaako tuo silta täyttää turvallisuusvaatimuksia? Kaide on kovin matala tällä lumimäärällä.

Mahtaako tuo silta täyttää turvallisuusvaatimuksia? Kaide on kovin matala tällä lumimäärällä.

Kesängin keitaan laavulla paistettiin makkarat ja Tiina syötti kuukkeleita. Nämä kuukkelit olivat niin rohkeita, että istuivat kaikessa rauhassa kädellä syömässä. Ehkä niistä on tullut syöttämisen myötä jo vähän turhankin rohkeita. Yksi laskeutui lumelle ja käveli muina miehinä (tai naisina) jaloissa sinne tänne ja lopulta yritti kiivetä hakemaan repun päällä olleesta pussista kokonaista sämpylää.

Kesänkijärven päästä hiihdettiin edestakaisin lähelle Latvamajaa hienossa naavakuusikossa. Paluumatkalla syötiin loput eväät Kesängin toisella laavulla.

Naavakuusia Latvamajan lähellä

Naavakuusia Latvamajan lähellä

Kesänkijoella on monena päivänä nähty useitakin koskikaroja, niin tänäänkin. Yksi istui pitkään sillan alla ja lauloi koko ajan. Moni ei varmasti tiedä, kuinka kauniisti koskikara osaa laulaa näin kevättalvisin. Luontoportin ääninäytteestä voi kuunnella koskikaran laulua, vaikka tämä Äkäsjoen kara kyllä lauloi vielä monipuolisemmin.

Kesänkijoen rannassa

Kesänkijoen rannassa, taustalla Kesänkitunturi

Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.