Viimeinen hiihtopäivä pohjoisessa

Maisemaa Onninjäljen varrelta

Maisemaa Onninjäljen varrelta

Viimeinen päivä tällä erää täällä pohjoisessa. Yöllä oli satanut reilusti lunta ja pakkanen oli taas kiristynyt aamuksi. Päivän aikana pakkanen vaihteli -15 ja -24 asteen välillä ladun eri kohdissa. Tiina meinasi lähteä tänäänkin luistelusuksilla, mutta kääntyi vaihtamaan pertsoihin hiihdettyään luistelubaanalla 30 metriä. Se oli varmasti hyvä vaihto. Latu ei ollut kovin liukas, mutta luistelubaana se vasta nihkeä olikin. Hiihdettiin tänään koko matka omia lenkkejämme, tosin kerran osuttiin vastakkain Ahopään ladulla.

Hiihdin tänään reittiä Hirvaskuru – Neljän ladun risteys – Laanila – Ahopää – Kiilopää ja paluu takaisin Saariselälle valolatua. Maisemat Hirvaskurussa ja Onninjäljellä olivat taas hienot, siksi sinne lähdinkin, mutta vasta ajettu ja vähän hiihdetty latu oli todella nihkeä. Mutta tulipahan hieno kuva tältäkin päivältä. Neljän ladun risteyksessä lämpötila oli -15, Laanilassa -24. Ahopäällä puhalsi kylmä itätuuli ja latu oli ylhäällä ummessa. Kiilopäällä mittari näytti -18. Tällä kertaa kävin juomassa kahvin sijasta kaakaon ja sen kaverina taas tutun marjapiirakan.

Tuulen takia hiihdin paluumatkan valolatua poroaidan portin kautta. Latu ja keli olikin päivän paras valoladulla Kiilopäältä Ahopään risteykseen. No, eihän se taival toki ihan helposti taittunut, mutta helppo oli hiihtää ainakin alkumatkan nihkeyteen verrattuna.

Paluumatkalla Laanilassa oli ”vain” -17. Taisi olla vähän pilvisempää, se muuttaa tähän aikaan talvesta lämpötilaa todella nopeasti suuntaan taikka toiseen niin kuin tälläkin reissulla on saatu kokea. Paras muisto tuosta ilmiöstä on vuodelta 1989 täältä. Lähdettiin hiihtämään Kiilopäältä, kun mittari näytti -23 ja näytti kylmenevän. Vaatteita laitettiin riittävästi. Paluumatkalla ihmeteltiin, miten tällaisella pakkasella voi tulla niin kuuma. Kiilopäällä mittari näytti -8, jossain vaiheessa lenkkiä oli mennyt pilveen.

Tämän päivän lenkki oli 32 km. 10 päivän reissusta alkupäivät menivät flunssasta parantuessa ja kävelylenkkejä tehden ja olihan silloin pakkastakin paljon hiihtoa ajatellen. Kilometrejä kertyi kaikkiaan 224 km ja aikaa meni hiukan yli 21 tuntia. Tuossa on käytännössä seitsemän hiihtopäivää kahdeksan päivän aikana. Vauhti ei päätä huimannut ja hyvällä kelillä tuolla tuntimäärällä olisi hiihtänyt varmasti lähemmäs 300 kilometriä. Kilometrejä ei siis ollut tarjolla ilmaiseksi. Mutta maisemat olivat tällä kertaa poikkeuksellisen hienot, ei täällä tämän hienompaa voi enää olla.

Kategoria(t): Hiihto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.