SM-sprintti 2014 Hollolassa

SM-sprintin B-finaali sarjassa H40B

SM-sprintin B-finaali sarjassa H40B

Eilen ohjelmassa oli vaihteeksi kukkapenkkisuunnistusta, kun Katrin kanssa matkattiin Hollolan Salpakankaalle SM-kukkapenkkisuunnistukseen eli siis SM-sprinttiin, niin kuin sitä virallisesti tietysti kutsutaan. Kukkapenkkisuunnistus sprintistä on ehkä vähän samanlainen nimitys kuin potkupallo jalkapallosta ja rantalentopallo beach volleystä. Minä kumminkin tykkään kutsua lajia kukkapenkkisuunnistukseksi, mutta siinä ei ole minkäänlaista väheksymistä mukana, tykkään lajista kovasti. Kukkapenkkisuunnistus-termihän tulee taas siitä, että siitä välillä kierrellään kukkapenkkejä sun muita kiellettyjä kohteita.

Matkaan lähdettiin aamulla jo klo 7 jälkeen ja matkalla oli melkoisen sakeaa sumua. Kun Lapissa kuljimme joka päivä päivän lämpimimpään aikaan, tuli pieni arviointivirhe aamun kelistä, kun iltapäivälle oli luvassa aurinkoa ja +18. Kun pääsimme kisaparkkiin sakeassa sumussa, mittari näytti +5. Mukana oli lyhythihainen suunnistuspaita eikä muutenkaan oikein riittävästi vaatteita. Lopulta klo 10 jälkeen tarkeni juosta ihan hyvin, vaikka viileää vielä olikin. Iltapäivällä sitten jo aurinko paistoikin ja pystyi juoksemaan shortseissa.

Odotukset itse kisan suhteen eivät olleet korkealla polvivaivojen takia, viimeksi kovaa on edes yritetty juosta kesäkuun lopussa Norjan Norefjellissä O-Festivalin sprintissä. H40-sarja oli jaettu kahteen karsintasarjaan, joista kummastakin pääsi 15 A-finaalin. En missään vaiheessa kuvitellutkaan pääseväni A-finaaliin.

Aamun karsinnassa lähtökynnys sulkeutui klo 10 eli silloin kaikkien kahdentuhannen kilpailijan piti olla lähtöpaikkojen läheisyydessä. Tungos oli melkoinen, kiitos Katrin, että päätettiin mennä kynnykselle ajoissa. Ehdittiin ottaa numerot, käydä vessassa jne. ennenkuin hirvittävä ruuhka ja tungos alkoi. Meillä oli lähdöt jo aika pian, joten kauaa ei tarvinnut kynnyksellä notkua. Toisin oli joillain, joilla lähtö oli vasta klo 12 jälkeen.

Yllä oleva kartta on B-finaalin. Jos kiinnostaa tutkia karsinnan karttaa, sitä voi katsoa reittihärvelistä, josta löytää paitsi H40K2-radan, myös minun reittini. Vaikka mitään paineita ei pitänyt ennakkoasetelman perusteella olla, alussa tuli sählättyä ihan kunnolla. Katsoin, että lyhyin reitti kortteleihin tullessa on toisesta vasemmalle ja sitten oikealle kohti rastia. Mutta eihän siitä mennytkään katua vasemmalle vaan välissä oli hiukan metsää kapeassa tonttivälissä. Siitä olisi saanut mennä, mutta tuli epävarmuus, onko paikka kumminkaan oikea, enkä uskaltanut mennä. Siitä hätääntyneenä juoksin vielä seuraavastakin risteyksestä ohi. Kakkosellekin mennessä juoksin väärälle puolelle taloa. Kakkosella olin kärjestä jo 1.01, loppumatkalla hävisin vain 52 sek.

Loppurata sujui oikein hyvin ja olin kumminkin maalissa tyytyväinen, kun juoksu oli kulkenut ihmeen hyvin ja suunnistuskin sujui alun jälkeen. Myöhemmin rupesi kyllä hiukan harmittamaan, kun selvisi, että hävisin A-finaalipaikan vain 53 sekunnilla. Tasaisen vauhdin taulukolla laskettuna se olisi ollut ihan siinä ja siinä ilman alun töpeksimistä.

Kun lähdin B-finaalin lähtöön, polvi oli aika kipeä, mutta siitä se parani, kun lihakset sai lämpimäksi. B-finaalin kartta ja reitti löytyvät yllä olevasta kuvasta. Siinä ei juurikaan jäänyt toivomisen varaa ja loppusjoitus oli 11, kärkeen 39 sek. Käytännössä siis sijoitus SM-kisassa oli 41 (30 A-finaalissa), vaikka sitä ei noin virallisesti lasketakaan.

Jälkeenpäin löysin iltapäivän suorituksesta yhden reitinvalintavirheen. 9-10-välillä olisi voinut puikata 9-rastista länsiluoteeseen aidassa olevan aukon läpi (ks. karttapala vasemmalla alhaalla) ja oikaista hyvinkin 100 metriä, tuo olisi merkannut ehkä parikymmentä sekuntia ja muutaman sijan. Huomasin kuitenkin reittihärvelistä, että sen pohjakartassa tuota aukkoa ei olekaan. Herää kysmys, oliko siinä aidassa aukkoa vai ei? Joskushan joudutaan tekemään viime hetken muutoksia ja silloin usein reittihärvelin kartta on vanhempi versio. Se vaan ihmetyttää, että tuo väli on ollut aika monella radalla ja kukaan ei ole tuosta aukosta mennyt, kaikki ovat kiertäneet joko minun reittiäni tai etelän kautta (menee karttapalan ulkopuolelle mutta isosta kartasta näkee). Tuo välihän on hieno ja hyvä ilman aukkoa, aukon kanssa täysin selvä. Kertokaapa tämän lukijat jotka olivat mukana, onko teidän kartassanne tuossa kohdassa aukko vai ei. Ja jos joku tietää, oliko maastossa aidassa aukko vai ei… Asia jo selvisi, omassa kartassani on jonkun terävän esineen tekemä viiru, värit ovat lähteneet siitä kohdasta pieneltä alueelta. Väitän, että se ei syntynyt kisan jälkeen vaan se oli siinä (koska en ennen asian havaitsemista ottanut karttaa pussista), mutta eihän se suoritukseen vaikuttanut, kun en sitä maastossa huomannut.

t. Jari

Pala kartasta, välit 8-10

Pala kartasta, välit 8-10

Pala reittihärvelistä, välit 8-10

Pala reittihärvelistä, välit 8-10

Mainokset
Kategoria(t): Suunnistus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.