Pyhä-Nattanen

Maisemaa Pyhä-Nattaselta Sompiojärven ja Lokan suuntaan

Maisemaa Pyhä-Nattaselta Sompiojärven ja Lokan suuntaan

Reissun viimeisenä päivänä käytiin Sompion luonnonpuistossa Pyhä-Nattasella. Sää oli ehkä koko kaksiviikkoisen reissun hienoin, aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta, lämmintä oli +15 ja tuulta ei juuri ollenkaan.

Pyhä-Nattselle pääsee ajamalla nelostietä Vuotsoon ja siitä reilu kymmenen kilometriä metsätietä. Tuon metsätien kunnosta löytyy monenlaista tietoa. Ainakin nyt kunto oli sellainen, että ajamalla 30-40 km/h ehti väistää tai jarruttaa ennen pahoja monttuja. Monttuihin kovaa ajamalla rikkoo autonsa varmasti, mutta toisaalta rauhallista vauhtia ajamalla ei ole mitään hätää.

Voiko ruska enää tämän värikkäämpää olla

Voiko ruska enää tämän värikkäämpää olla

Kun täällä Saariselällä paras ruska alkaa olla ohi, Sompiossa se näytti olevan parhaimmillaan. Liekö niin, että suuret järvet, Sompio, Lokka ja Porttipahta vaikuttavat paikkallisilmastoa lämmittävästi näin syksyllä ja ruska olisi siksi vähän myöhässä Saariselkään verrattuna. Paikkahan ei ole kuin 40 km etelämpänä, joten se ei selitä eroa. Kun täällä mustikat ja juolukat paleltuivat ensimmäisenä pakkasyönä, Pyhä-Nattasen rinteillä ne olivat vielä oikein hyviä.

Polku huipulle ei ole pitkä, matkaa tulee vajaa 2 km ja nousuakin vain hiukan reilu 200 metriä. Lyhyestä matkasta huolimatta maisemat ovat todella hienot ja nyt ruska oli varsinkin alarinteillä erittäin hieno. Matkalla huipulle saatiin ruskan lisäksi ihailla pitkän aikaa yläpuolella kaartelevaa maakotkaa.

Pyhä-Nattasesta kiinnostuneille täytyy muistuttaa, että Sompion luonnonpuistossa liikkuminen on sallittu ainoastaan muutamilla merkityillä poluilla ja tulenteko sallittu vain muutamalla merkityllä tulipaikalla tai laavulla. Nytkin yksi porukka paistoi makkaraa nuotiolla huipulla, vaikka siellä tulenteko oli sallittu vain palovartijan tuvan kaminassa. Pitää siis muistaa, että Suomessakin on paikkoja, missä jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa.

Pyhä-Nattasella kasvoi pihlajaa

Pyhä-Nattasella kasvoi pihlajaa

Huippu on aika erikoinen paikka. Siellä on kolme ison omakotitalon kokoista kalliomuodostumaa, joita kutsutaan tooreiksi. Paikallinen kivilaji on Nattasen punaista graniittia ja se lohkeilee laattamaisesti, siten tuollaiset muodostelmat ovat voineet syntyä. Laattamaisia kiviä oli paljon myös loppunousun aikana. Sekin oli erikoista, että tuon laattakivimeren keskellä kasvoi pihlajia. Eivät ne mitään isoja puita olleet, pensasmaisia ennemminkin, mutta pihlajia kumminkin. Yleisin kasvi siellä taisi olla kuitenkin kataja.

Viisimetrisiä Nattasen punaisesta graniitista muodostuneita tooreja

Viisimetrisiä Nattasen punaisesta graniitista muodostuneita tooreja, edessä näkyy vanha maanmittarien havaintopöytä

Kuvaaja työssään

Kuvaaja työssään

Maisema huipulta oli moneenkin suuntaan hieno, mutta varsin ainutaatuinen se oli koillisen suuntaan. Alla olevassa panoraamakuvassa näkyvät kaikki muut Nattaset sekä sukkulalampi. Koko maisema näyttää olevan pelkkää rakkakivikkoa, seassa vähän metsää ja värikästä varvikkoa. En muista nähneeni mitään vastaavaa maisemaa kuin jossain luontodokumentissa ulkomailta. Maiseman erikoisutta ja arvoa lisää sekin, että panoraamassa näkyvällä alueella liikkuminen on kokonaan kielletty. Sompion luonnonpuisto on perustettu jo vuonna 1956, joten aika kauan on luonto siellä saanut olla rauhassa. Sotien aikana alueella oli saksalaisten asemia ja sen jälkeenkin alue oli avoinna jonkin aikaa.

Nattaspanoraama - tunturit oikealta Suku-Nattanen, Terävä-Nattanen, monihuippuinen Seinätunturi, järvi on Sukkulalampi (kuvan saa auki isommassa koossa)

Nattaspanoraama – tunturit oikealta Suku-Nattanen, Terävä-Nattanen, monihuippuinen Seinätunturi, järvi on Sukkulalampi (kuvan saa auki isommassa koossa)

Retken jälkeen käytiin Vuotossa kahvilla ja ajettiin Kiilopäälle. Tiina kävi suunnistamassa lenkin Kiilopään kiintorasteilla ja minunkin piti juosta mukana, mutta polvi oikutteli, käännyin takaisin ja menin edeltä saunomaan savusaunaan ja uimaan Kuurakaltioon. Vesi oli tänään(kin) +7 eli raikasta oli. Huomenna alkaa kotimatka, ajetaan Rovaniemelle ja sieltä matkustetaan autojunalla Helsinkiin.

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.