Lodalen

Lodalenissa Lovatnetin rantaa pitkin kulkevaa tietä

Lodalenissa Lovatnetin rantaa pitkin kulkevaa tietä

Peilityyni Lovatnet

Peilityyni Lovatnet

Eilsen jäljiltä sekä reidet että pohkeet olivat (ja ovat…) todella kipeät meillä molemmilla ja aamulla väsyttikin aika lailla hyvin nukutusta yöstä huolimatta. Koska oli luvassa hieno aurinkoinen ja lämmin päivä ennen torstain huonompaa keliä, jollekin lenkillehän sitä piti lähteä. Kävely, varsinkaan kiipeäminen, ei tullut kysymyksen, joten lähdettiin tutkimaan Lodalenia pyörillä.

Lodalen on todella kaunis laakso, niin kuin kuvista voi päätellä. Lodalen ja Kjenndalsbreen ovat minusta kauniimpi, hienompi ja mielenkiintoisempi retkikohde kuin paljon tunnetumpi Oldedalen ja Briksdalsbreen. Moni on nähnyt postikorttikuvan, jossa vuonohevoset vetävät kärryssä ihmisiä katsomaan Briksdalsbreenin jäätikköä. Kjenndalsbreen on kuitenkin pidempi. Ja tuo idylli, vuonohevoset, sitä ei valitettavasti enää ole Briksdalsbreenillä, ne on korvattu jollain moottorihirvityksillä.

Kjenndalsbreen

Kjenndalsbreen

Kirjoittelin blogiin edellisellä tänne suuntautuneella reissulla vuonna 2008 jäätikköterminologiasta liittyen Briksdalsbreeniin ja Kjenndalsbreeniin, kopioidaan se tähän: ”Tai jäätikkö on taas väärä termi, koko Jostedalsbreen on jäätikkö. Miten nyt sitten kääntää ”utløparar av breen”… Joka tapauksessa, kyseessä on itse pääjäätiköstä lähtevä uloke, joka ulottuu pitkälle laaksoon. Itse asiassa laaksojäätikkö voisi olla oikea termi sikäli, että varsinkin kylmempinä aikoina ko. ulokkeet ovat peittäneet koko U-muotoisen laakson.”

Lodalen on paljon muutakin kuin jäätikkö. Yhdessä eilisessäkin kuvassa näkynyt turkoosinsininen Lovatnet-järvi on maisemaa hallitseva koko laaksossa. Tietysti ominaista on myös lähes kaksi tuhatta metriä korkeat vuorenrinteet laakson molemmilla puolilla. Järven rantaa kulkee koko matkan pyöräilyyn mukavan rauhallinen tie. Pyörällä on helppo pysähtyä ottamaan kuvia ja katselemaan maisemia melkein mihin vaan, autolla se ei kapealla tiellä onnistu. Järven pääsee kulkemaan päästä päähän myös vesibussilla. Tänään se näytti kuljettavan suurten risteilylaivojen matkustajia. Kyllä noilla risteilyillä näkee hienoja paikkoja, paitsi lukuisia hienoja vuonoja, esim. tämä retki Lovatnetia vesibussilla ja sitten vielä käynti Kjenndalsbreenin jäätiköllä. Me vaan tykkäämme itse liikkua ja samalla tutustua paikkoihin, se on meille parempi tapa.

Ramnefjellet - kohta, josta suuret kivimassat vyöryivät järveen aiheuttaen hyökyaallon

Ramnefjellet – kohta, josta suuret kivimassat vyöryivät järveen aiheuttaen hyökyaallon

Lodaleniin liittyy myös mielenkiintoista ja varsin dramaattista historiaa. 1800-luvulla järven itäpäässä oli hyvät olosuhteet maataloudelle. Bødalin ja Nesdalin kylissä oli paljon asutusta. Vuonna 1905 Ramnefjelletin rinteestä vyöryi 500 metrin korkeudesta 50 000 kuutiota kiveä järveen ja aiheutti 40-metrisen hyökyaallon, joka tuhosi suuret osat kyliä, 61 ihmistä ja paljon eläimiä kuoli. Telakalla ollut laiva lensi aallon voimasta 350 metrin päähän kuivalle maalle. Vähitellen kylät rakennettiin uudelleen, hiukan kauemmas rannasta. Muutenkin uskottiin, että vastaava tapahtuma ei enää voisi toistua.

Vuonna 1936 kuitenkin tapahtui vielä suurempi vyöry. Vaikka rakennukset olivat korkeammalla, aaltokin oli suurempi. Rinteestä vyöryi 800 metrin korkeudesta miljoona kuutiota kiveä ja aiheutti 70-metrisen hyökyaallon. 72 ihmistä kuoli. 300 metrin päähän edellisessä vyöryssä lentänyt laiva lensi vielä 150 metriä kauemmas kuivalle maalle. NRK:n sivuilta löytyy mielenkiintoinen artikkeli vanhoinen kuvineen noista onnettomuuksista, kiinnostuneet norjaa ymmärtävät voivat lukea sieltä lisää.

Nykyään uskotaan, että samassa paikassa ei vastaava onnettomuutta voi enää tapahtua. Syynä on se, että ennen hyvin syvä salmi on mataloitunut niin paljon vyöryjen tuoman kivimassan takia eikä siten suurta hyökyaaltoa voi enää syntyä.

Lovatnet

Lovatnet

Kategoria(t): luonto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.